Κύπριοι Βουλευτές στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη στο Ελσίνκι

Συμμετείχαν οι Βουλευτές Ελένη Σταύρου, Σκεύη Κουκουμά και Αγγελος Βότσης

Στις εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην ΕΕ, στο Ελσίνκι συμμετείχαν οι Βουλευτές Ελένη Σταύρου, Σκεύη Κουκουμά και Αγγελος Βότσης.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Σε ανακοίνωση της Βουλής αναφέρεται ότι σε παρέμβασή της κατά τη συζήτηση για το μέλλον της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, η κ. Σταύρου, Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, τόνισε ότι, παρά την πρόοδο που σημειώθηκε στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης, δεν θα πρέπει να εφησυχάσουμε, καθώς εξακολουθούν να υφίστανται πολλές προκλήσεις, όπως αργή ανάπτυξη, υψηλή ανεργία των νέων και μακροχρόνια ανεργία σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και μεταξύ των περιφερειών.

Ανέδειξε δε την επείγουσα ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης της πολυπλοκότητας της τρέχουσας δημοσιονομικής δομής, καθώς και ενδυνάμωσης της διαφάνειας, εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας των ισχυόντων δημοσιονομικών κανόνων της Ένωσης. Αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο κλειδί των εθνικών κοινοβουλίων για  την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου επί της υλοποίησης των σχετικών εθνικών στόχων όσο και για την ενθάρρυνση της ενεργού εμπλοκής των ενδιαφερόμενων φορέων, ήτοι τοπικών αρχών, κοινωνικών εταίρων και κοινωνίας των πολιτών.

Εξάλλου η αναπληρώτρια Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Σκεύη Κούτρα-Κουκουμά σε παρέμβασή της στο πλαίσιο συζήτησης για την αξιολόγηση της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και τον καθορισμό νέας στρατηγικής της ΕΕ για την ανάπτυξη και την απασχόληση, διαπίστωσε ότι τα αποτελέσματα της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» δικαιώνουν όσους προσέγγισαν με κριτικό μάτι τους φιλόδοξους στόχους που έθεσε η Στρατηγική.

Είπε δε πως οι προσδοκίες που δημιούργησαν οι στόχοι της Στρατηγικής, ότι η ΕΕ θα κατέβαλλε ειλικρινείς προσπάθειες για μείωση της ανεργίας μέσω της ενίσχυσης των δομών παροχής δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης, δεν επαληθεύτηκαν και χαρακτήρισε ως αντιφατικό το στόχο της Στρατηγικής για αύξηση της απασχόλησης στο 75% για τις ηλικίες 20 μέχρι 64 ετών, με τις πρόνοιες για μαζικές απολύσεις εργαζομένων στο πλαίσιο οδηγιών της ΕΕ.

Διερωτήθηκε εξάλλου πώς ο στόχος της μείωσης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού μπορεί να δικαιολογηθεί σε περίοδο που οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην Τρόικα απαίτησαν από την Κύπρο να μειώσει τον προϋπολογισμό κοινωνικών παροχών κατά 150 εκατομμύρια ευρώ.

O Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού,  Άγγελος Βότσης, σε παρέμβασή του στην πρώτη ενότητα της Διάσκεψης, που αφορούσε στο μέλλον της οικονομικής διακυβέρνησης στο πλαίσιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ), αναφέρθηκε στη νομοθεσία, τους θεσμούς και τα πολιτικά εργαλεία που τέθηκαν σε εφαρμογή συνεπεία της χρηματοπιστωτικής κρίσης, για ενίσχυση της διακυβέρνησης της Ζώνης του Ευρώ και την προστασία του κοινού νομίσματος.

Το έγγραφο προβληματισμού για την εμβάθυνση της ΟΝΕ, όπως ανέφερε ο κ. Βότσης, καταδεικνύει ότι η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση παραμένει ελλιπής. Παρά τα βήματα προόδου που σημειώθηκαν, τόνισε ο Κύπριος Βουλευτής, υπολείπονται να γίνουν πολλά για επίτευξη μιας γνήσιας και πραγματικής ΟΝΕ. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<< 

Χαιρέτισε εξάλλου τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της δημοκρατικής λογοδοσίας και νομιμοποίησης στην ΟΝΕ και εξέφρασε στήριξη στην ενεργό συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των εθνικών κοινοβουλίων, των κοινωνικών εταίρων, των τοπικών αρχών και της κοινωνίας των πολιτών στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, ως βασικό εργαλείο πολιτικής προς αυτή την κατεύθυνση.