Κύπρος και ΗΑΕ ξεκινούν διαβουλεύσεις για συνεργασία (Βίντεο)

Ξεκινούν διαβουλεύσεις για συνεργασία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής

Κύπρος και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφώνησαν την έναρξη διμερών διαβουλεύσεων για τη θεσμοθέτηση συνολικής στρατηγικής συνεργασίας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφαλείας στη διάρκεια επίσκεψης εργασίας που πραγματοποίησε τη Δευτέρα ο  Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης στο Άμπου Ντάμπι. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Υπουργείο, ο κ. Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Abdullah Bin Zayed Al Nahyan, στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας που πραγματοποίησε στη χώρα.  

Κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησης, καθώς και των διευρυμένων συνομιλιών που ακολούθησαν με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων, οι δύο Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να προβούν σε ανασκόπηση του συνεχώς διευρυνόμενου φάσματος των διμερών σχέσεων Κύπρου – ΗΑΕ.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, διαπιστώνοντας με ικανοποίηση το εξαίρετο επίπεδο διμερούς συνεργασίας, την κοινή προσέγγιση των δύο χωρών σε αριθμό περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων, καθώς και την αμοιβαία προσήλωση στην αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής μέσω του διαλόγου στη βάση μιας θετικής προσέγγισης, συμφωνήθηκε η έναρξη διμερών διαβουλεύσεων μεταξύ της ΚΔ και των ΗΑΕ για τη θεσμοθέτηση συνολικής στρατηγικής συνεργασίας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφαλείας. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Περαιτέρω, οι δύο πλευρές συμφώνησαν όπως επισπεύσουν και ολοκληρώσουν τις διεργασίες για συνομολόγηση αριθμού διακρατικών Συμφωνιών που τελούν υπό διαπραγμάτευση, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των επενδύσεων.

Επίσης, συμφώνησαν για την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της περιφερειακής Συνεργασίας στη βάση των σχέσεων καλής γειτονίας, χωρίς τους οποίους αποκλεισμούς, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο τονίστηκε η σημασία της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από ΗΑΕ για συμμετοχή στο Ενεργειακό Φόρουμ Ανατολικής Μεσογείου (EMGF) όπως και η πραγματοποίηση το αμέσως προσεχές διάστημα της πρώτης επίσημης τριμερούς συνάντησης Κύπρου – ΗΑΕ – Ελλάδας. 

Νωρίτερα, ο Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Σώματος,  Saqr Ghobash. Κατά τη συνάντηση ανταλλάχθηκαν απόψεις, ανάμεσα σε άλλα, για τις προοπτικές περαιτέρω σύσφιξης των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, τη σημασία της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ - ΗΑΕ και τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως Κράτος Μέλος της ΕΕ που γειτνιάζει με την περιοχή.

O κ. Χριστοδουλίδης μεταβαίνει σήμερα για μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

(ΚΥΠΕ)

 
27514