Κυρώσεις Τουρκίας: Δεν ολοκληρώθηκε η προσθήκη ονομάτων στη λίστα

Η συζήτηση στη Relex για την προσθήκη ονομάτων στη λίστα της Τουρκίας δεν έχει ολοκληρωθεί, λέει Κοινοτικός αξιωματούχος

Η συζήτηση στην ομάδα εργασίας Relex δεν έχει ολοκληρωθεί ως προς την προσθήκη νέων ονομάτων στη λίστα των κυρώσεων, δήλωσε σήμερα κοινοτικός αξιωματούχος, ο οποίος ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες για το Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Δευτέρας 25 Ιανουαρίου.

Όπως είπε, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόθεση από κάποιο κράτος μέλος να σταματήσει τη διαδικασία και μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί.

Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα ενημερώσει αναλυτικά τους Υπουργούς για την επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις Βρυξέλλες. Τόνισε ότι μετά από 9 δύσκολους μήνες υπάρχει πλέον κινητικότητα και διευκρίνισε ότι αν έχουμε μια πραγματική θετική εμπλοκή (ως προς την επίλυση - αποκλιμάκωση) της Τουρκίας αυτό θα είναι θετικό.

Έκανε δε λόγο για μια ειλικρινή και άμεση συζήτηση του Ύπατου Εκπροσώπου, Ζοζέπ Μπορέλ, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, με αντικείμενο τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Σε σχέση με την εν εξελίξει συζήτηση στη Relex τόνισε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για επίσκεψη του Υπάτου Εκπροσώπου στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τον κοινοτικό αξιωματούχο, που είχε την αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο στις Βρυξέλλες για την επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Δευτέρας, η συνεδρία του ΣΥΕ θα ξεκινήσει στις 09:00 με φυσική παρουσία και δεν θα ολοκληρωθεί πριν τις 15:00 τοπική ώρα.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Μετά το τέλος της συζήτησης για τις τρέχουσες υποθέσεις, οι 27 θα συνδεθούν με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας Μοτέγκι για διαβουλεύσεις, θα ακολουθήσει συζήτηση για την κλιματική διπλωματία και τέλος θα υπάρξει ενημέρωση και συζήτηση σε σχέση με το Brexit και τη μελλοντική συνεργασία σε θέματα εξωτερικών και ασφάλειας.

Τα τρία πρώτα θέματα της ατζέντας θα είναι η διανομή εμβολίων στον υπόλοιπο κόσμο, η υπόθεση Ναβάλνι και η ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Τζ.Μπάιντεν στις ΗΠΑ. Ακολούθως ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα ενημερώσει τους 27 για την πορεία των συζητήσεων σε σχέση με την εφαρμογή της συμφωνίας JCPOA με το Ιράν και την πιθανή επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα αναφερθεί και σε ιδέες για την προσέγγιση με τις χώρες του κόλπου. Στη συνέχεια θα ενημερώσει τους Υπουργούς για την επίσκεψη Τσαβούσογλου, αλλά και τους καταυλισμούς μεταναστών στη Βοσνία και τις εξελίξεις στο Χονγκ Κόνγκ. Οι 27 θα υιοθετήσουν συμπεράσματα για τη Βενεζουέλα και θα εξετάσουν την κατάσταση στο Κέρας της Αφρικής.

Tέλος αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ο κ. Μπορέλ προέβη σε ανακοινώσεις ανώτερων διορισμών στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) και μεταξύ άλλων ο Marko Makovec διορίστηκε Διευθυντής, αναπληρωτής αρμόδιος για τη Δυτική Ευρώπη, τα Δυτικά Βαλκάνια, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σημειώνεται ότι υπηρέτησε προηγουμένως ως Πρέσβης, Εκπρόσωπος της Δημοκρατίας της Σλοβενίας στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ και νωρίτερα ως κύριος Σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σλοβενίας. Ο Marko Makovec ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα στην ΕΥΕΔ στις 16 Δεκεμβρίου 2020.

(ΚΥΠΕ)

 
27644