Λαλάκος:Αθήνα-Λευκωσία συμβαδίζουν για αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Τι λέει ο Πρέσβης της Ελλάδας

Αθήνα και Λευκωσία συνεχίζουν να βαδίζουν μαζί και με την αποφασιστική αντιμετώπιση και υπέρβαση της κρίσης του κορονωϊού χτίζουν ένα ακόμη σημαντικό απόθεμα εμπιστοσύνης για την επόμενη μέρα στη διεθνή κοινότητα, λέει ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο Θεοχάρης Λαλάκος.
 
Αναφέρει παράλληλα ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται διεθνώς σε παράδειγμα επιτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας, ενώ μαζί με την Κύπρο δείχνουν έμπρακτα τη σημασία της έγκαιρης και υπεύθυνης πολιτικής υπέρ του συλλογικού καλού.
 
Σε δήλωσή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ενόψει του Πάσχα, ο Πρέσβης Λαλάκος λέει εξάλλου ότι Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν παραδείγματα θετικής δράσης και προσήλωσης στο Διεθνές Δίκαιο. Για το Κυπριακό, αναφέρει ότι αποτελεί πρώτιστα πρόβλημα παράνομης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, ενώ προσθέτει ότι προκλητικές και επικίνδυνες συμπεριφορές κρατών δεν έχουν θέση στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<
 
«Το Πάσχα βιώνεται φέτος διαφορετικά από όλους μας, καθώς η παγκόσμια εξάπλωση του κορωνοϊού και ο αγώνας αντιμετώπισής του έχουν οδηγήσει σε πρωτόγνωρες συνθήκες για την ανθρωπότητα. Όμως, το περιεχόμενο και το μήνυμα της Εβδομάδας των Παθών και της Ανάστασης αναδεικνύονται ισχυρότερα παρά ποτέ. Η πίστη στο συλλογικό εξαγνισμό, το αίσθημα ευθύνης, η αγάπη και ο σεβασμός προς τον συνάνθρωπο, ο αγώνας και η θυσία υπερισχύουν του θανάτου και οδηγούν στο θαύμα της Ανάστασης» λέει ο Πρέσβης.
 
Αναφέρεται στις δύσκολες στιγμές που επικρατούν αυτό το διάστημα, σημειώνοντας ότι «όλη η πορεία αναπαράστασης του θείου δράματος μέχρι τη στιγμή της απόλυτης κάθαρσης αποτελεί μία ευκαιρία για αναστοχασμό, αληθινή επικοινωνία με την οικογένεια, προσευχή, αναπροσαρμογή προτεραιοτήτων και συλλογή δυνάμεων για την πραγμάτωση ενός καλύτερου αύριο». 
 
Τώρα, συμμετέχουμε όλοι μαζί, σε Ελλάδα και Κύπρο, με εμπιστοσύνη στις δυνατότητες που κρύβουμε, σε μία μεγάλη προσπάθεια για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού και την όσο το δυνατόν συντομότερη επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς ζωής, συνεχίζει ο Πρέσβης. Η Ελλάδα, σημειώνει, εξήλθε με δυναμισμό, αισιοδοξία και αποφασιστικότητα από τη δίνη μίας πολυετούς και πολυεπίπεδης κρίσης. «Παράλληλα, αναδεικνύεται διεθνώς σε παράδειγμα επιτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας, χάρη στο συνδυασμό της συντεταγμένης κυβερνητικής πολιτικής και της υπεύθυνης στάσης της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών» προσθέτει.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<
 
«Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, από την πρώτη στιγμή και για άλλη μια φορά, αναδείχθηκαν η συνεργασία και η αλληλεγγύη της ελληνικής με την κυπριακή Κυβέρνηση, η οποία επίσης αγωνίζεται με συνέπεια και υπευθυνότητα για τον περιορισμό της διασποράς και των συνεπειών του κορωνοϊού. Αθήνα και Λευκωσία επικοινωνούν και συμπαρίστανται η μία στην άλλη, συντονίζονται με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή οικογένεια και δείχνουν έμπρακτα τη σημασία της έγκαιρης και υπεύθυνης πολιτικής υπέρ του συλλογικού καλού και υπέρ μιας συγκροτημένης αναδόμησης στο άμεσο μέλλον» σημειώνει ο Πρέσβης Λαλάκος.
 
Λέει εξάλλου ότι και στο πεδίο της εθνικής και περιφερειακής πολιτικής, η Ελλάδα και η Κύπρος εργάζονται συστηματικά για τη διαμόρφωση της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου σε ένα χώρο ειρηνικής συνύπαρξης, σταθερότητας και ευημερίας, ενώ παράλληλα συμμετέχουν δυναμικά σε περιφερειακές και διεθνείς πρωτοβουλίες συνεργασίας. «Με την στάση αυτή, Ελλάδα και Κύπρος αναδεικνύονται στην παγκόσμια κοινότητα ως παραδείγματα θετικής δράσης και προσήλωσης στο Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές συλλογικής ασφάλειας» τονίζει.  

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<
 
Ο Πρέσβης της Ελλάδας λέει ωστόσο ότι παρά τις προσπάθειες αυτές, το κύριο εθνικό ζήτημα παραμένει άλυτο. Το Κυπριακό, που αποτελεί πρώτιστα πρόβλημα παράνομης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής ακόμη ζητά δικαίωση, μετά από μία πολύχρονη διαδρομή παθών, προσθέτει. «Προκλητικές και επικίνδυνες συμπεριφορές κρατών δεν έχουν θέση στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, όπου αποδεικνύεται, περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή στην ανθρώπινη ιστορία, ότι η υπεύθυνη στάση και ο σεβασμός στους άλλους συνιστούν τα εχέγγυα συλλογικής επιβίωσης και υγιούς συνύπαρξης» αναφέρει.
 
«Το Πάσχα είναι το πέρασμα από την ανηφόρα του Γολγοθά και τη θυσία του Θεανθρώπου στην κάθαρση της Ανάστασης. Ταυτόχρονα, είναι στενά συνδεδεμένο με την ιστορική διαδρομή του Ελληνισμού. Συμβολίζει τις οικουμενικές αξίες του ελληνικού πνεύματος για τον δίκαιο αγώνα, τη νίκη του καλού και την αναγέννηση» λέει ο Πρέσβης ενώ εύχεται καταληκτικά, το αναστάσιμο φως να ανανεώσει την ελπίδα στις καρδιές των Ελλήνων της Κύπρου και να σημάνει την δικαίωση του εθνικού αγώνα.
 
(ΚΥΠΕ/ Αντώνης Γκιλδάκης)

 
24609