Λ.Χριστοφόρου: Απαράδεκτο χώρες-μέλη ΕΕ να εξοπλίζουν την Τουρκία

«Είναι καθήκον και υποχρέωση της Ε.Ε., να προστατεύει τη κυριαρχία των χωρών μελών της και των Ευρωπαίων Πολιτών», είπε

Απαράδεκτο και προκλητικό, χαρακτήρισε το γεγονός, χώρες μέλη της Ε.Ε., να συνεχίζουν να εξοπλίζουν την Τουρκία, ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Λευτέρης Χριστοφόρου.

Ειδικότερα, κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, του θέματος για την Ενιαία Άμυνα και Κοινή Εξωτερική πολιτική της Ε.Ε., ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου σε παρέμβαση του, παρουσία του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. κ. Josep Borrell, τόνισε τα εξής πως «έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι δεν νοείται Ισχυρή και Ολοκληρωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να υπάρχει Κοινή Ισχυρή Άμυνα, Ασφάλεια και Ευρωστρατός».

Είναι η ώρα η Ε.Ε., είπε, να προχωρήσει αποφασιστικά στη δημιουργία Ενιαίας άμυνας, Ασφάλειας και Ευρωστρατού, σημειώνοντας πως «είναι απαράδεκτο και προκλητικό χώρες μέλη της Ε.Ε., να συνεχίζουν να εξοπλίζουν την Τουρκία που παραβιάζει πλήρως τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και προβαίνει σε συνεχείς επιθετικές ενέργειες σε βάρος χωρών μελών της Ε.Ε., της Ελλάδας και της Κύπρου».

«Είναι καθήκον και υποχρέωση της Ε.Ε., που προνοείται από τις Συνθήκες, να προστατεύει τη κυριαρχία των χωρών μελών της και των Ευρωπαίων Πολιτών», υπέδειξε.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφόρου, «δεν είναι τυχαίο που από το 1999 στο Συμβούλιο Κορυφής στο Ελσίνκι αποφασίσθηκε η δημιουργία Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης της Ε.Ε., 60.000 Στρατιωτών», αναφέροντας ότι «η ίδια η Συνθήκη του Άμστερνταμ το 1997 προνοεί Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας, για να το επαναβεβαιώσει η Συνθήκη της Λισαβώνας, όπου μάλιστα στο άρθρο 42.7, προνοείται Ρήτρα Αμοιβαίας Συνδρομής, Πολιτικής, Διπλωματικής, Οικονομικής και Στρατιωτικής εάν κράτος μέλος υφίσταται επίθεση από εξωτερική απειλή».

Όσον αφορά το θέμα της επιβολής κυρώσεων προς τη Τουρκία, ο Ευρωβουλευτής τόνισε εμφαντικά: «Για εμάς είναι αδιανόητο, η Αμερική να διαθέτει τη τόλμη και το θάρρος να προχωρεί στη επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας ενώ η Ε.Ε. όχι μόνο δεν επέβαλε κυρώσεις στη Τουρκία, που προβαίνει σε παράνομες προκλητικές ενέργειες από το Ναγκόρνο - Καραμπάχ, μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά δυστυχώς η Ε.Ε. να συνεχίζει να την στηρίζει οικονομικά και να την αποκαλεί εταίρο.

Κύριε Borrell, Ύπατε Εκπρόσωπε της Ε.Ε., σε σας επαφίεται να προχωρήσετε στην υλοποίηση των Συνθηκών και να δημιουργήσετε άμεσα, Ισχυρή Ενιαία Άμυνα και Ασφάλεια και σας καλώ να εφαρμόσετε τις πρόνοιες των Συνθηκών και των Αρχών της Ε.Ε.».

«Οφείλετε να στείλετε το μήνυμα ότι η Ε.Ε. δεν ανέχεται πλέον προκλητικές συμπεριφορές όπως αυτές της Τουρκίας», κατέληξε ο κ. Χριστοφόρου.

 
25722