Λίστα για κλάματα, ΜΕΔ και ΠΕΠ

Χωρίς έρευνα και με προχειρότητα φαίνεται να συντάχθηκε η «Λίστα Γιωρκάτζη» - Σωρεία αντιδράσεων από Βουλευτές

Χωρίς καμία έρευνα και με πλήρη προχειρότητα φαίνεται να συντάχθηκε η περιβόητη «Λίστα Γιωρκάτζη», η οποία, υποτίθεται, αφορά Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ) και στην οποία περιλαμβάνονται και αρκετοί Βουλευτές.

>>> Αυτή είναι η Λίστα Γιωρκάτζη / Δείτε την αυτούσια <<<

Ένας προς ένας Βουλευτές ανακοινώνουν πως, δεν διαθέτουν κανένα Μη Εξυπηρετούμενο Δάνειο και ότι βρέθηκαν στην λίστα είτε για καθυστερήσεις δόσεων καρτών είτε εντελώς συμπωματικά λόγω συνωνυμίας με άλλα πρόσωπα.

>>>Διαβάστε εδώ όλες τις νεότερες απαντήσεις για τη Λίστα Γιωρκάτζη<<<

Παράλληλα, η λίστα δεν φαίνεται να εξυπηρετεί και να απαντά στο μείζον, το οποίο είναι κατά πόσον τραπεζίτες προχώρησαν σε ευνοϊκή μεταχείριση σε ΠΕΠ, δηλαδή είτε παραχώρηση δανείων χωρίς τις αναγκαίες εξασφαλίσεις ή και ακόμη διαγραφές δανείων χωρίς να υπάρχει σοβαρή αιτιολόγηση και δικαιολογία και χωρίς να ισχύσουν οι προϋποθέσεις που ισχύουν για όλους τους πολίτες.

Τουναντίον, η «Λίστα Γιωρκάτζη» φαίνεται να είναι μία λίστα, η οποία απλώς εκθέτει πρόσωπα χωρίς την οποιαδήποτε επεξεργασία.

Άλλωστε αυτό προκύπτει και από την άρνηση της Κεντρικής Τράπεζας επί Κωνσταντίνου Ηροδότου να προχωρήσει σε οποιοδήποτε σχόλιο επί της συγκεκριμένης λίστας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ανώτατοι αξιωματούχοι της Κεντρικής χαρακτήρισαν την λίστα σε ανύποπτο χρόνο ως «αστεία».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σωρεία αντιδράσεων
Η Brief συνέλεξε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις των Βουλευτών που εμφανίζονται στην λίστα και τις παρουσιάζει.

Ειδικότερα, τις τελευταίες μέρες αντέδρασαν για την συμπερίληψη του ονόματός του στην συγκεκριμένη λίστα οι εξής Βουλευτές:

Πέραν των πιο πάνω, σήμερα (17/7) καταγράφηκαν και οι ακόλουθες αντιδράσεις:

Ζ. Ζαχαρίου (ΔΗΣΥ) Εξυπηρετούμενο το δάνειο μου, που περιλαμβάνεται στη λίστα 
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, διαβεβαίωσε σήμερα (17/7) δημόσια ότι το δάνειο του, που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα Γιωρκάτζιη, είναι εξυπηρετούμενο και έχει προπληρωμένες δόσεις μέχρι το 2024, ενώ λήγει το 2026.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, σε ό,τι αφορά στη λίστα Γιωρκάτζη, ο κ. Ζαχαρίου διερωτήθηκε αφού το δάνειο του δεν είναι μη εξυπηρετούμενο, γιατί βρίσκεται στη λίστα μη εξυπηρετούμενων δανείων, για να σημειώσει ότι το συγκεκριμένο δάνειο έγινε το 2016 για 60.000 ευρώ και έχει προπληρωμένες τις δόσεις μέχρι και το 2024.

Εξήγησε περαιτέρω πως το συγκεκριμένο δάνειο «ήταν συνένωση διάφορων μικρών λογαριασμών, με εγγυήσεις και με υποθήκες», ενώ σημείωσε ότι «έχει επιτόκιο 3,6% και η δόση του είναι €628 το μήνα».

«Το δε υπόλοιπο», πρόσθεσε, «αυτή την στιγμή είναι €12.972. Αν κάνουμε μια απλή μαθηματική πράξη θα πιστοποιήσετε αυτό που είπα προηγουμένως ότι είναι προπληρωμένες δόσεις μέχρι το 2024».

Όπως δήλωσε ο κ. Ζαχαρίου έχει ήδη εξασφαλίσει βεβαιώσεις από την τράπεζά του, γιατί όπως είπε, «φτάσαμε στο σημείο με αυτό το ρεζιλίκι, με τη λίστα ανέκδοτο, να θέλουμε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες».
«Δεν θέλω να πιστεύω ότι θα πρέπει να βγάλω και την ταυτότητα, για να αποδείξω ότι είμαι άνθρωπος», είπε.

Για τη συγκεκριμένη λίστα, είπε πως είναι «συγκεκριμένης αξιωματούχου», στην οποία απέδωσε ότι «έχει αλλότριο στόχο».

Ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι η λίστα δόθηκε «όταν εβάλλετο η κ. Γιωρκάτζη ότι η κόρη της (δικηγόρος), δούλευε με τον πρώην σύζυγο της και εκπροσωπούσαν τον κ. Βγενόπουλο. Όταν εβάλλετο (η κ. Γιωρκάτζη) από παντού και ζητήθηκε από τη Βουλή να δώσει στοιχεία ποιοι έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό προ του κουρέματος έσυρε ένα προπέτασμα καπνού, μια λίστα με διάφορα ονόματα και ασυναρτησίες, την οποία εμείς ως "βλάκες" βουλευτές, έχοντας πρώτο σκηνικό με πρωταγωνίστρια την κ. Γιωρκάτζιη και συμπρωταγωνιστές τον κ. Περδίκη και την κ. Χαραλαμπίδου -θέλω να πιστεύω άθελα τους- στο τέλος της ημέρας να φτύνουμε στο πρόσωπο μας».

Συνέχισε λέγοντας ότι δεν έχει την ανάγκη κανενός για να πει την αλήθεια, σημειώνοντας πως είναι περήφανος για τον εαυτό του, όπως περήφανοι για τον εαυτό τους είναι και πάρα πολλοί άλλοι βουλευτές.

«Θα αφήσει στο τέλος της ημέρας (η κ Γιωρκάτζη) μια λίστα συσκότισης των πραγματικών ενόχων και του εγκλήματος του τραπεζικού συστήματος, το οποίο ηθελημένα ήθελε να καλύψει. Έχουν χαθεί δισεκατομμύρια και ένας άνθρωπος δεν έχει πάει φυλακή. Δεν έχουμε κατορθώσει τίποτα», είπε.

Επιπλέον, διερωτήθηκε «πού είναι οι κατάλογοι της Κεντρικής Τράπεζας γι’ αυτούς που έβγαλαν λεφτά έξω από την Κύπρο και αν φταίει ο καημένος ο βουλευτής αν είχε μη εξυπηρετούμενο δάνειο;».

«Ποιους θέλετε για βουλευτές; Τα πλουσιόπαιδα; Αυτούς που τρώνε μίζες και δεν θα είχαν ανάγκη να κάνουν δάνειο; Είναι ευτυχία για την Κύπρο ότι δεν επικρατούν τα τζάκια στο κυπριακό κοινοβούλιο. Είναι ευτυχία για την Κύπρο ότι εκλέγονται άνθρωποι από φτωχές κοινωνικές τάξεις».

Κάποιοι, «γεννήθηκαν στα κυκλώματα και κάποιοι εκπροσωπούν αυτά τα κυκλώματα. Ψάξτε. Μην είστε απλοί ανταποκριτές και δημοσιογράφοι», κατέληξε.

Α. Μαλαχουρίδης (Συμμαχία Πολιτών): Στη διάθεση των Αρχών για πλήρη διερεύνηση
Πέραν από Βουλευτές αντίδραση υπήρξε σήμερα (17/7) και από τον Αντιπρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, Αχιλλέα Μαλαχουρίδη, ο οποίος σε δήλωσή του αναφέρει «έτυχα σήμερα ανεπίσημης πληροφόρησης που κάνει λόγο για συμπερίληψη του ονόματός μου στη λίστα Γιωρκάτζη. Δηλώνω υπεύθυνα ότι είμαι στη διάθεση των αρχών για πλήρη διερεύνηση, ούτως ώστε να διαφανεί η νόμιμη διαδικασία που ακολουθήθηκε».
 
«Αντιλαμβάνομαι ότι με την ιδιότητα του Κοινοτάρχη Αλάμπρας είναι που συμπεριλαμβάνομαι στη Λίστα Γιωρκάτζη. Δηλώνω απερίφραστα ότι τα προσωπικά μου δάνεια καθώς και της συζύγου μου, ήταν και παραμένουν εξυπηρετούμενα. Εξάλλου κάτι τέτοιο επαληθεύεται και από τις δηλώσεις μου για το πόθεν έσχες», προσθέτει.

«Εξ όσων αντιλαμβάνομαι δεν είμαι στη Λίστα Γιωρκάτζη για δανειοδότησή μου αλλά γιατί είμαι εγγυητής σε δάνειο, όχι προσώπου του στενού οικογενειακού μου περιβάλλοντος, αλλά αντιθέτως εγγυούμαι δάνειο πρώην συναδέλφου από την ΠΕΟ, το οποίο είχε συνάψει από το τότε στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Κυβερνητικών Ωρομίσθιων ΣΤΑΚΕΚ», σημειώνει.

«Εγώ ο ίδιος θα κατευθύνω τις αρχές προς πλήρη διερεύνηση της εν λόγω δανειοδότησης, για να διαφανεί ότι ουδέν μεμπτόν έχει διαπραχθεί. Θέτω τον εαυτό μου και όλα τα στοιχεία των δανείων μου στη διάθεση των αρχών. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να δημοσιοποιηθούν τα προσωπικά μου δάνεια καθώς και της συζύγου μου, καθώς επίσης και η εξέλιξή τους από την πρώτη μέρα που τα έχω συνάψει μέχρι και σήμερα», καταλήγει ο κ. Μαλαχουρίδης.

Γ. Καρούσος (Υπ. Μεταφορών): Δεν υπάρχει το οποιοδήποτε δάνειο από πιστωτικό ίδρυμα προς εμένα
«Δεν υπάρχει το οποιοδήποτε δάνειο από πιστωτικό ίδρυμα προς εμένα», τονίζει με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<

Όπως αναφέρει, «έχω πληροφορηθεί σήμερα (17/7) από δημοσιογράφο ότι το όνομα μου περιέχεται στην κατάσταση των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ), γνωστή ως ‘Λίστα Γιωρκάτζη’».

«Αυτήν την στιγμή δε γνωρίζω λεπτομέρειες των στοιχείων που αναφέρονται στη λίστα. Εκείνο που μπορώ να δηλώσω κατηγορηματικά είναι ότι δεν υπάρχει το οποιοδήποτε δάνειο από πιστωτικό ίδρυμα προς εμένα», ξεκαθαρίζει ο κ. Καρούσος.

Γ. Γεωργίου (ΔΗΣΥ): Το δάνειο που είχα ήταν εξυπηρετούμενο
Το δάνειο που είχε στην Τράπεζα Κύπρου ήταν εξυπηρετούμενο, είπε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Γεωργίου, σε δηλώσεις του στη Βουλή αναφορικά με τη λίστα Γιωρκάτζη.
 
«Πληροφορήθηκα πως και το όνομα μου συμπεριλαμβάνεται στη λίστα Γιωρκάτζη για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι το δάνειο που είχα στην Τράπεζα Κύπρου ήταν εξυπηρετούμενο και αυτό αναφέρεται στη δήλωση μου για το Πόθεν Έσχες. Οι Διευθυντές του κεντρικού καταστήματος στην Λάρνακα έμειναν απορημένοι όταν χθες (16/7) τους ενημέρωσα για το θέμα», ανέφερε.
 
Προς επιβεβαίωση τούτου, συνέχισε ο κ. Γεωργίου, θα καταθέσει σήμερα (17/7) στη Βουλή και θα δημοσιοποιήσει πιστοποιητικό βεβαίωσης της Τράπεζας Κύπρου μαζί με τα πιστά αντίγραφα καταστάσεων λογαριασμών όπου φαίνονται ξεκάθαρα ότι οι δόσεις του δανείου του ύψους €1.381,93 καταβάλλονταν ανελλιπώς κάθε μήνα χωρίς καμία απολύτως υπερημερία καθ’ όλην τη διάρκεια του δανείου του, το οποίο εξοφλήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019.  

Γ. Παπαδόπουλος (Αλληλεγγύη): Η εταιρεία, στην οποία είμαι μέτοχος, δεν έχει ΜΕΔ
Την έκπληξη του που μια εκ των εταιρειών, στην οποία βρίσκεται μέτοχος περιλαμβάνεται στην λίστα Γιωρκάτζη, εκφράζει ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης, Γεώργιος Παπαδόπουλος.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<
 
«Μετά εκπλήξεως πληροφορήθηκα ότι μια εκ των εταιρειών, η οποία βρίσκομαι μέτοχος περιλαμβάνεται στην λίστα Γιωρκάτζη. Παρουσιάζω επίσημη επιστολή από την Τράπεζα ότι η εταιρεία αυτή δεν έχει ούτε και ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο, πως και ποτέ δε μας έχει χαριστεί οποιοδήποτε ποσό, ούτε και ένα σεντ», κατέληξε.

Χρ. Τζιοβάνης (ΑΚΕΛ): Τα δάνεια που αναφέρονται στην λίστα εξυπηρετούνται με συνέπεια
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χριστάκης Τζιοβάνης, με ανακοίνωσή του και προς αποκατάσταση, όπως αναφέρει, της αλήθειας και για εξυπηρέτηση της διαφάνειας, όπως αναφέρει σε δήλωση του, διευκρινίζει τα εξής:

«Όλες οι δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου Giovani που αναφέρονται στη λίστα Γιωρκάτζη, αποπληρώνονται σύμφωνα με τις ρυθμίσεις των τραπεζών και εξυπηρετούνται με συνέπεια. Οι δανειακές συμβάσεις και ρυθμίσεις εταιριών του ομίλου δεν έτυχαν ποτέ οποιασδήποτε ευνοϊκής μεταχείρισης από τραπεζικά ιδρύματα.

Οι αριθμοί που αναγράφονται στην λίστα Γιωρκάτζη δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα:

Συγκεκριμένα, στη λίστα περιλαμβάνονται έξι δάνεια, εκ των οποίων τα τρία όχι μόνο εξυπηρετούνται κανονικά με βάση τη συμφωνία με την τράπεζα, αλλά έχουν μειωθεί κατά πολύ, έχοντας μάλιστα προπληρωμένες δόσεις αρκετών μηνών.

Τα τρία δάνεια που αναφέρονται στη λίστα με την ονομασία «Napaland Estates», είναι προϊόν κοινοπραξίας του Ομίλου με άλλη εταιρεία. Το μερίδιο χρέους, ωστόσο, που αναλογεί στον Όμιλο έχει μειωθεί σημαντικά - με πλάνο πλήρους αποπληρωμής τον Σεπτέμβριο του 2021. Το μεγαλύτερο ποσό που αναγράφεται στην λίστα αφορά εγγυήσεις, με πλάνο απαλλαγής τον Σεπτέμβριο του 2021, και σε καμία περίπτωση δεν αφορά οφειλή του ομίλου.

Η λίστα ως έχει, στηρίζεται σε στοιχεία τα οποία δεν ισχύουν σήμερα και επιπλέον στερείται επεξηγήσεων με αποτέλεσμα να αποπροσανατολίζεται η κοινή γνώμη από το πραγματικό ζητούμενο, το οποίο θα έπρεπε να είναι η πιθανή προνομιακή μεταχείριση πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων από τραπεζικά ιδρύματα και πιθανές διαγραφές δανείων.

Προβαίνω στην παρούσα δήλωση λόγω του ότι δεν έχω τίποτα να κρύψω και δεν υπάρχει οτιδήποτε μεμπτό στις δανειακές συμβάσεις του ομίλου Giovani με τις τράπεζες. Θεώρησα καθήκον μου να ξεκαθαρίσω τα πιο πάνω για λόγους ηθικής αλλά και των αρχών βάσει των οποίων πορεύτηκα σε όλα αυτά τα χρόνια. Για όλα τα πιο πάνω και για όσες άλλες διευκρινίσεις απαιτούνται είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ», καταλήγει ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ.

Κ. Κενεβέζος (Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα): Είμαι στη λίστα όμως δημοσιοποιήστε την
Ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, Κυριάκος Κενεβέζος, ο οποίος με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, αναφέρει πως αποποιείται κάθε νόμιμου δικαιώματος του έναντι οιουδήποτε μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων που θα ψηφίσει ή προχωρήσει στη δημοσιοποίηση της λίστας ως έχει.

Αυτούσια η επιστολή του Πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα: 

«Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Παρακολουθώ με ιδιαίτερη προσοχή τη διαδικασία που εξελίσσεται σχετικά με τη λίστα που αφορά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ) και γνωρίζοντας ότι το όνομα μου βρίσκεται σε αυτήν, θα ήθελα να σημειώσω τα κάτωθι:

Ο στόχος αυτής της διαδικασίας θα έπρεπε ή και πρέπει να είναι ο έλεγχος, ο εντοπισμός και η καταγραφή των περιπτώσεων όπου υπήρξαν ή/και δόθηκαν δάνεια με ευνοϊκούς όρους ήτοι χαριστικά χαμηλά επιτόκια ή/και χωρίς απαιτούμενες κατά τη σύναψη των δανείων εξασφαλίσεις ή/και εγγυήσεις.

>>> Bloomberg στην ελληνική <<<

Παράλληλα και προεκτατικά προφανής νομοτελειακός στόχος θα όφειλε ή/και οφείλει να είναι η έρευνα να εντοπίσει την απόκτηση χρήματος προερχόμενου από παράνομες δραστηριότητες.

Με βάση τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας καθώς και την πλειοψηφία των τοποθετήσεων θεσμικών και αρμοδίων επί τούτου φορέων, οι πιο πάνω στόχοι δεν υπηρετούνται και ως εκ τούτου προφανώς ούτε και το δημόσιο συμφέρον.

Ως εκ των ανωτέρω αφενός, η δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης λίστας παραβιάζει τον νόμο περί της Προστασίας των Φυσικών Προσώπων Έναντι της Επεξεργασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και της Ελεύθερης Κυκλοφορίας των Δεδομένων, και αποσκοπεί ουσιαστικά στην έκθεση των ΠΕΠ, αλλά και των συγγενών προσώπων τους.

Αφετέρου, στην συγκεκριμένη λίστα δεν καταγράφεται η παρούσα εικόνα των δανείων και πιο σημαντικά οι εξελίξεις αυτών (διαδικασίες ρυθμίσεων, τακτοποιήσεις, αναδιαρθρώσεις κ.λπ) αλλοιώνοντας εκ των πραγμάτων σημαντικά την αλήθεια αλλά και τις στοχεύσεις.

Επίσης, δεν γνωστοποιεί τις αφετηριακές εξασφαλίσεις που δόθηκαν για τα δάνεια και δεν καταγράφει τις πιο σημαίνουσες αναλύσεις: αν δηλαδή τα δάνεια φέρουν ακραία υψηλά ή μεροληπτικά χαμηλά επιτόκια (χαριστικά) για τους δανειστές.

Όμως, ως δημόσια εκτεθειμένα πρόσωπα έχουμε ευθύνη και αμάχητη υποχρέωση να υπηρετούμε τη διαφάνεια και ως εκ τούτου θα πρέπει όλα να βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Από την ώρα και στιγμή που αποφασίζει κανείς να βρίσκεται στη δημόσια σφαίρα οφείλει να αποδέχεται ότι είναι εκτεθειμένος ακόμη και αν είναι πολλές οι φορές που αισθάνεται η διαστρέβλωση της αλήθειας να τον αφορά.

Ως και πιο πάνω ανέφερα είναι προφανές ότι η υπό αναφορά λίστα δεν εξυπηρετεί τους στόχους τους οποίους όφειλε ούτε βέβαια και το δημόσιο συμφέρον.

Λυπάμαι όμως να πω, ότι στην παρούσα στιγμή και φάση θεωρώ ότι το δημόσιο αίσθημα μας ξεπερνά, και στη σύγκρουση δημοσίου αισθήματος και της έκθεσης εκάστου ημών δεν υπάρχουν επιλογές.

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε

Ενόψει της διαφαινόμενης Ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, με την παρούσα ενημερώνω την εντιμότητά σας καθώς και το σύνολο των εμπλεκομένων σε αυτή τη διαδικασία, ότι αποποιούμαι κάθε νομίμου δικαιώματός μου έναντι οιουδήποτε μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων Ψηφίσει ή προχωρήσει στη δημοσιοποίηση της λίστας ως έχει και/ή δεν επιφυλάσσομαι για κανένα νόμιμο δικαίωμά μου εξ αυτής της ενέργειας.

Επιφυλάσσομαι μόνο όπως στον αμεσότερο δυνατό χρόνο αποστείλω στην εντιμότητά σας την επικαιροποιημένη εικόνα ή/και σχέση μου με τα τραπεζικά ιδρύματα.

Καλή δύναμη στο έργο σας».
βωψφαδδςαδ
βτγωφεαδςδςαδ

Α. Κυπριανού (ΔΗΣΥ): Μου χρέωσαν δάνειο που δεν είναι δικό μου
Επιπρόσθετα, σήμερα (17/7) ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Κυπριανού, με ανακοίνωσή του εκφράζει έκπληξη για την συμπερίληψη του ονόματός του, αναφέροντας ότι του χρεώθηκε δάνειο που δεν είναι δικό του λόγω είτε λάθους είτε συνωνυμίας.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Έχω πληροφορηθεί με έκπληξη ότι το όνομα μου συμπεριλαμβάνεται στη λίστα Γιωρκάτζη με δύο δάνεια. Το ένα δάνειο με αριθμό CIF #CLZKS6 και αριθμό 0120820000826 και υπόλοιπο 43.999,35 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΟΥ και προφανώς πρόκειται για λάθος ή συνωνυμία».
 
Το δεύτερο δάνειο με αριθμό 357023556133 και με υπόλοιπο 74.855,44 (2018), προσθέτει, είναι εξυπηρετούμενο χωρίς καμιά καθυστερημένη δόση από την ημέρα χορήγησης του και συμπεριλαμβάνεται στο Πόθεν Έσχες που έχω κατατεθειμένο στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

>>> Διαβάστε εδώ ειδήσεις και στην αγγλική <<<
 
«Έχω αποστείλει στον Πρόεδρο της Βουλής επιστολή από την τράπεζα που επιβεβαιώνει κατά απόλυτο τρόπο τα πιο πάνω», υπογραμμίζει.
 
Ως εκ τούτου το όνομα μου, τονίζει, δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στη λίστα των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων και προς τούτο, συνεχίζει, «επιφυλάσσω όλα τα νόμιμα δικαιώματα μου».
 
«Λυπούμαι πραγματικά για τον κατήφορο που έχει πάρει η πολιτική ζωή του τόπου που, αντί να ψάχνει αυτούς που πλούτισαν καταστρέφοντας την οικονομία του τόπου, προσπαθεί να σπιλώσει έντιμους ανθρώπους με δάνεια που θυσίασαν την ευημερία τους για να υπηρετήσουν με καθαρό μέτωπο αυτόν τον τόπο», καταλήγει.

Κ. Κώστα (ΑΚΕΛ): Δεν έχω τίποτα να κρύψω
Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει πως, «στις 14/7/2020, πληροφορήθηκα από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ότι το όνομα μου συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την οποία είχε αποστείλει στη Βουλή, η πρώην διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη».
 
Η αλήθεια, αναφέρει, «είναι ότι αυτό ειλικρινά μου προκάλεσε έκπληξη γιατί και τα δύο στεγαστικά δάνεια τα οποία είχε συνάψει η σύζυγος μου το 2007, είναι εξυπηρετούμενα».
 
«Τελικά διαπιστώθηκε ότι το όνομα μου, είναι στη λίστα αυτή για το συνολικό ποσό των 1,292 ευρώ και 91 σεντ, το οποίο αφορά υπερβάσεις σε δύο πιστωτικές κάρτες, στις 31/12/18», αναφέρει σημειώνοντας ότι τα ποσά αυτά έχουν ξοφληθεί πριν περίπου 18 μήνες και σήμερα οι λογαριασμοί αυτοί δεν παρουσιάζουν ούτε υπερβάσεις ούτε καθυστερήσεις.
 
«Κάνω αυτή τη δήλωση για να ξεκαθαρίσω για ποιο ακριβώς λόγο, βρέθηκε το όνομα μου σε αυτή τη λίστα και για να τον μάθει ο κόσμος αφού δεν έχω τίποτα να κρύψω», εξηγεί.

«Με τη σύζυγο μου, προσπαθούμε να είμαστε σωστοί με τις τραπεζικές μας υποχρεώσεις. Τα δάνεια όπως και τα εισοδήματα μας, αναφέρονται στη δήλωση μου για το Πόθεν Έσχες, την οποία έχω καταθέσει στη Βουλή, σύμφωνα με τη νομοθεσία», ξεκαθαρίζει.
 
«Αν θα έπρεπε να είμαι σε αυτή τη λίστα, το αφήνω στο κόσμο να το κρίνει. Θα ήταν δικαιότερο, αν στη λίστα αυτή, αναγράφονταν τα ονόματα πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, στα οποία πιθανώς να δόθηκαν χαριστικά δάνεια, τους έγιναν χαριστικές αναδιαρθρώσεις ή τους διαγράφηκαν δάνεια», καταλήγει ο Βουλευτής.

Α. Δαμιανού (ΑΚΕΛ): Όλα μου τα δάνεια είναι εξυπηρετούμενα
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, σε δήλωσή του αναφέρει πως, «δικαιολογημένα, με αφορμή τη λεγόμενη Λίστα Γιωρκάτζη, επανέρχεται η συζήτηση για την ανάγκη για διαφάνεια, την οποία όλοι ανεξαιρέτως οφείλουμε να υπηρετούμε, μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, λαϊκισμό, στο πλαίσιο της νομιμότητας και με ήθος».

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

«Έχω ενημερωθεί για τη συμπερίληψη του ονόματός μου στη λεγομένη λίστα Γιωρκάτζη, κάτι το οποίο είναι λανθασμένο και παραπλανητικό για τους πιο κάτω λόγους:

 • Όλα τα προσωπικά και οικογενειακά δάνεια που πλησιάζουν τις €500000 ήταν και είναι εξυπηρετούμενα και τα έχω δημοσιοποιήσει σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για το Πόθεν Έσχες.
 • Στη Λίστα περιλαμβάνεται όντως μη εξυπηρετούμενο δάνειο, με το οποίο όμως δεν έχω σχέση εφόσον αφορά δάνειο νομικού προσώπου ιδιοκτησίας πρώην συναδέλφων δικηγόρων, ξένο προς εμένα από το 2013, οι οποίοι ανέλαβαν προσωπικά την πλήρη ευθύνη του ως πρωτοφειλέτες -εν γνώση του πιστωτικού ιδρύματος- και με απάλλαξαν γραπτώς από πάσα ευθύνη ως εγγυητή. Για το δάνειο αυτό ενημέρωσα προ πολλού γραπτώς και με τα αναγκαία πιστοποιητικά απαλλαγής ως εγγυητής -ως όφειλα- τον Πρόεδρο της Βουλής, ένεκα της ιδιότητας μου ως μέλος της Επιτροπής Οικονομικών, τα οποία επίσης δημοσιοποιώ.
 • Οι λοιπές -άμεσες ή έμμεσες- αναφορές στο πρόσωπό μου αφορούν κάρτα και λογαριασμό με όριο που εκδόθηκαν πολύ πριν εκλεγώ βουλευτής, το 2007-8 και έχουν κλείσει προ πολλού ως εξοφληθέντα. Από παράλειψη της τράπεζας η κάρτα έφερε χρεωστική σημείωση για τραπεζικές χρεώσεις ύψους €19, ποσό το οποίο έσπευσα να ξοφλήσω μόλις ενημερώθηκα (επισυνάπτεται). Προφανώς εκ λάθους στη Λίστα περιλαμβάνεται και ενεργός τρεχούμενος λογαριασμός μικρού οικογενειακού παρατραβήγματος/overdraft ύψους €3000, ο οποίος τη δεδομένη στιγμή είχε χρεωστικό υπόλοιπο/υπέρβαση ύψους €109. Αυτά προφανώς δεν αποτελούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια για όσους έχουν στοιχειώδη γνώση ή αντίληψη.
 • Είναι προφανές ότι η λεγόμενη λίστα Γιωρκάτζη συνιστά μνημείο προχειρότητας και σκοπιμότητας. Αντανακλά δε τον τρόπο με τον οποίο τύγχαναν πλημμελούς εποπτείας από την Κεντρική Τράπεζα τα τραπεζικά ιδρύματα. Διαπίστωση που καταγράφεται στην ομόφωνη ´Εκθεση της Βουλής για το τραπεζικό σκάνδαλο, που παραμένει ακόμα ατιμώρητο.
 • Η ισοπεδωτική, εσκεμμένη διαπόμπευση και ο κανιβαλισμός σε βάρος ευυπόληπτων και τίμιων ανθρώπων είναι πράξη επιλήψιμη και επικίνδυνη αφού λειτουργεί ως πλυντήριο για τους πραγματικά διεφθαρμένους και διαπλεκόμενους. Και υπάρχουν τέτοιοι και στην πολιτική. Οδηγεί στον εκφυλισμό της δημόσιας ζωής και σε ανάδειξη ως των μόνων αδιάφθορων των κάθε λογής λαϊκιστών.
 • Δυστυχώς, ζούμε και δρούμε σε ένα κράτος όπου η διαπλοκή, η σύγκρουση συμφέροντος και η διαφθορά αγγίζουν μέχρι και τα ανώτατα δώματα της εξουσίας, πλήττοντας καίρια τη χρηστή διοίκηση, εντείνοντας την απαξίωση και υποσκάπτοντας την ίδια την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Γι’ αυτό και οι πολίτες δικαιολογημένα έχουν θυμό και αγανάκτηση.  
 • Προσωπικά μπορώ να δω τους πολίτες στα μάτια και να πω με παρρησία ότι ποτέ και τίποτα δεν μού χαρίστηκε στη ζωή. Ούτε από τραπεζίτες ούτε από επιχειρηματίες. Ούτε σπίτια, ούτε αυτοκίνητα, ούτε ταξίδια, ούτε χρέη, ούτε δάνεια. Μακάρι όλοι όσοι συμμετέχουν στα κοινά και ασκούν εξουσία να μπορούσαν να πουν το ίδιο», καταλήγει.  

Σκ. Κουκουμά (ΑΚΕΛ): Ούτε ένα σεντ από το νόμιμο χρέος δεν διαγράφηκε
Σε δική της ανακοίνωση η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά, αναφέρει πως, σε σχέση με τη συζήτηση για τη λίστα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια:

 • Η ύπαρξη στο όνομα μου γεωργικού δανείου του αποθανόντα πατέρα μου είναι καταχωρημένη στη δήλωση μου για το Πόθεν Έσχες η οποία είναι δημοσιευμένη και αναρτημένη στη σελίδα της Βουλής. Επιπρόσθετα, είχα ενημερώσει για την ύπαρξη του δανείου με επιστολή μου προς τον Πρόεδρο της Βουλής, όπως προβλέπεται από το σχετικό Κανονισμό. 
 • Είναι προφανές ότι δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να επωφεληθώ από τις νομοθεσίες για ΜΕΔ που ψήφισε η Βουλή, αφού αυτές αφορούσαν προστασία πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης, ενώ το δάνειο που με αφορά είναι γεωργικό. 
 • Το δάνειο ύψους 310,000 χιλιάδων ευρώ ήταν πάντα και είναι πλήρως εξασφαλισμένο με ενυπόθηκη γεωργική γη μεγαλύτερης αξίας από το δάνειο. 
 • Όπως έχω ενημερώσει με δημόσια δήλωση μου πέρσι, από το 2016 καταθέσαμε από κοινού με τα αδέρφια μου, πρόταση στη Συνεργατική Τράπεζα για να αποπληρώσουμε όλα τα δάνεια του αποθανόντα πλέον πατέρα μου, με όρους που θα ήταν ευνοϊκότεροι για το Συνεργατισμό από ότι προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Ούτε ζητήθηκε ούτε δόθηκε οποιαδήποτε ευνοϊκή μεταχείριση. Εντούτοις, η Συνεργατική ΚΤ δεν έδωσε ποτέ καμία απάντηση.
 • Απευθύνθηκα στο Γενικό Ελεγκτή για να μου υποδείξει πώς να διαχειριστώ το ΜΕΔ και το ενδεχόμενο να υπήρχαν παράνομες υπερχρεώσεις. Ο Γενικός Ελεγκτής με παρέπεμψε στο Χρηματοοικονομικό Επίτροπο με υπόδειξη να ακολουθήσω τα ευρήματα του. 
 • Στην έκθεση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου ημερομηνίας 28 Δεκεμβρίου 2019, τεκμηριώνεται ότι επιβλήθηκαν στο δάνειο παράνομες υπερχρεώσεις της τάξης των 162 χιλιάδων ευρώ. Ταυτόχρονα, ο Επίτροπος παρέπεμψε την υπόθεση στο Γενικό Εισαγγελέα για να εξετάσει το ενδεχόμενο οι υπερχρεώσεις να συνιστούν ποινικό αδίκημα. 
 • Στη βάση της Έκθεσης του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου απευθύνθηκα για αναδιάρθρωση του δανείου η οποία έχει ολοκληρωθεί και αρχίσαμε τη διαδικασία αποπληρωμής του. Ούτε ένα σεντ από το νόμιμο χρέος δεν διαγράφηκε και ούτε ζήτησα ποτέ να διαγραφεί».

«Ορθώς οι πολίτες ζητούν από τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα να λογοδοτούν για αυτά τα ζητήματα και είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε για κάθε άλλη διευκρίνιση και έλεγχο όλων των πιο πάνω. Σημειώνω, ταυτόχρονα, ότι αν είχα τύχει της οποιασδήποτε ευνοϊκής μεταχείρισης ή διαγραφής δανείου, τότε δεν θα είχα μη εξυπηρετούμενο δάνειο και δεν θα συμπεριλαμβανόμουν στην υπό συζήτηση λίστα», καταλήγει η κα Κουκουμά. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Γ. Γεωργίου (ΑΚΕΛ): Απόλυτα εξυπηρετούμενο το δάνειο μου
Εξάλλου, ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, σε δήλωσή του αναφέρει πως, «αναφορικά με τη συμπερίληψη του ονόματός μου στην περιβόητη λίστα Γιωρκάτζιη, δηλώνω κατηγορηματικά, σε ό,τι με αφορά προσωπικά, ότι το δάνειό μου, ημερομηνίας 22/05/2017 (11,266 ευρώ, με αριθμό 034307481010-8) είναι απόλυτα εξυπηρετούμενο, πράγμα που επιβεβαιώνεται τόσο μέσα από την ίδια τη λίστα όσο και με βεβαίωση του τραπεζικού ιδρύματος, την οποία επισυνάπτω».
 
«Αναμένουμε ότι θα βγουν στο φως όλες οι πραγματικά παράνομες περιπτώσεις, περιλαμβάνοντας όλους όσοι:

 • άντλησαν δάνεια χωρίς επαρκείς εγγυήσεις
 • έτυχαν χαριστικών αναδιαρθρώσεων και ύποπτης διαγραφής χρεών
 • αυθαιρέτησαν με τα συμβόλαιά τους για να διαφοροποιήσουν παράνομα την αμοιβή τους
 • έβγαλαν χρήματα κατά την κλειστή περίοδο
 • ευνοήθηκαν από το κλείσιμο του Συνεργατισμού με την αναβάθμιση της αξίας των μετοχών τους στην Ελληνική Τράπεζα», καταλήγει ο κ. Γεωργίου.
 
27751