Λουκαϊδης-Ερωτοκρίτου σε συνεδριάσεις της Ολομέλειας της ΚΣΣΕ

Μίλησαν για τα θέματα της εμπορίας προσώπων και των εξαφανισμένων παιδιών

Οι Βουλευτές Γιώργος Λουκαϊδης και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου συμμετείχαν χθες σε συνεδριάσεις εργασιών της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για θέματα εμπορίας προσώπων και του λαθρεμπορίου μεταναστών καθώς και του θέματος των εξαφανισθέντων παιδιών μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Λουκαΐδης αναφέρθηκε σε σειρά ευρωπαϊκών και διεθνών νομικών μέσων και κανόνων, που παρέχουν τη νομική βάση για αποτελεσματική διερεύνηση και δίωξη περιπτώσεων εμπορίας προσώπων.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Παρά τις προσπάθειες αυτές, είπε , η εμπορία προσώπων εξακολουθεί να αυξάνεται, επηρεάζοντας κυρίως τις γυναίκες και τα παιδιά. Επεσήμανε πως θα πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη η πολιτική βούληση ώστε να αλλάξουν οι βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις και νοοτροπίες που αναπαράγουν τον φαύλο κύκλο της βίας, της φτώχειας και της εκμετάλλευσης και οδηγούν στην εμπορία ανθρώπων.

Ο Κύπριος βουλευτής εξήγησε ακόμα ότι περιοριστικές μεταναστευτικές πολιτικές που ακολουθούν ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη, δυσχεραίνουν την προσπάθεια εκατοντάδων χιλιάδων συνανθρώπων μας να φθάσουν με ασφάλεια στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να εκτίθενται σε πολλαπλούς κινδύνους και λαθρεμπόρους, με κίνδυνο την ίδια τη ζωή τους. Γι’ αυτό τόνισε, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν νόμιμοι και ασφαλείς οδοί προς την Ευρώπη.

Επεσήμανε, εξάλλου, ότι πρέπει να υιοθετηθούν στοχευμένα μέτρα για την πάταξη της ανισότητας των δύο φύλων και τάξεων και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, καθώς και να προωθηθεί η κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.

Η κ. Ερωτοκρίτου στη δική της παρέμβαση είπε ότι το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει, μεταξύ άλλων, την αναγνώριση και προστασία των θυμάτων, τη δίωξη των θυτών και τα μέτρα για πρόληψη του φαινομένου, αντανακλά και την ποιότητα του κοινωνικού κράτους και την προσήλωσή του στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Στη συνέχεια, εξήρε το ρόλο της ΚΣΣΕ και το σημαντικό έργο που έχει εκπονήσει, τόσο όσον αφορά στα παιδιά μετανάστες όσο και σε σχέση με την πάταξη της σωματεμπορίας. 

Ενημέρωσε, στη συνέχεια, ότι η Βουλή της Κυπριακής Δημοκρατίας υιοθέτησε νομοθεσία που αφορά στην ποινικοποίηση όσων ζητούν και χρησιμοποιούν εργασίες και υπηρεσίες που παρέχονται από θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και εμπορίας ανθρώπων, με απαγορευτικές ποινές και δη τη δια βίου φυλάκιση, όταν πρόκειται για ανήλικα παιδιά.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<

Συνεχίζοντας, η Κύπρια Βουλευτής ανέφερε ότι είναι ηθική υποχρέωση όλων των πολιτισμένων κρατών να νομοθετούν υπέρ των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και να αντιμετωπίζουν νοοτροπίες και συμπεριφορές που πλήττουν ιδιαίτερα το γυναικείο φύλο και διαιωνίζουν την υποτίμηση, εκμετάλλευση και βία κατά των γυναικών και άλλων ομάδων του πληθυσμού. 

Η Κύπρος, ανέφερε καταλήγοντας, ως χώρα υποδοχής μεταναστών και προσφύγων, έχει αναδιαμορφώσει τις υπηρεσίες και δομές της για την καλύτερη προστασία των παιδιών μεταναστών, ιδιαίτερα όσον αφορά στο σύστημα κηδεμονίας ασυνόδευτων παιδιών. Θα πρέπει, είπε, να μεριμνούμε συνεχώς, για τη συνεχή βελτίωση δομών και υπηρεσιών, ώστε αυτές να ανταποκρίνονται επαρκώς στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτά τα παιδιά, να καταπολεμήσουμε κάθε μορφή διάκρισης και βίας που υφίστανται και να τα στηρίξουμε στην μετάβασή τους προς την ενήλικη ζωή.

(ΚΥΠΕ)

 

 
15665
Thumbnail