Λύση δύο κρατών θα προωθήσει στη Νέα Υόρκη ο Τατάρ

Δεν έλαβε επίσημη πρόσκληση για τριμερή, είπε ο κατοχικός ηγέτης

Τη θέση ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κυρίαρχα, ανεξάρτητα κράτη και ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει εγκαταλείψει τη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία ως βάση λύσης του Κυπριακού, θα μεταφέρει στις επαφές του στην Νέα Υόρκη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ. Είπε επίσης ότι δεν έχει λάβει επίσημη πρόσκληση για τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ στην έδρα του οργανισμού.

Στις δηλώσεις του πριν από την αναχώρησή του για την Νέα Υόρκη, ο κ. Τατάρ είπε ότι θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ όπως επίσης και άλλες επαφές. Είπε ότι στην Γενεύη και στις Βρυξέλλες, ο ΓΓ του είχε πει ότι τον αναμένει στη Νέα Υόρκη μαζί με την ομάδα του.

Θέση της Τ/κ πλευράς, είπε, είναι η προώθηση των έξι σημείων όπως τα παρουσίασε στη Γενεύη, προσθέτοντας ότι μετά την εκλογή του στη λεγόμενη προεδρία στα κατεχόμενα, υπάρχει συμφωνία (στα κατεχόμενα) για προώθηση λύσης δύο κρατών, ανεξάρτητα, κυρίαρχα κράτη τα οποία θα συνυπάρχουν το ένα δίπλα από το άλλο.

Κατά τον κ. Τατάρ, ο κ. Γκουτέρες τους κάλεσε να φέρουν νέες ιδέες και ότι από τις επαφές της ειδικού Συμβούλου, Τζέιν Χολ Λουτ, είναι αντιληπτό ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφός μεταξύ των δύο πλευρών. Η βάση είπε, είναι η δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία αλλά η Τουρκοκυπριακή πλευρά έφυγε από αυτήν την πολιτική, προσθέτοντας ότι η παράμετρος αυτή θα πρέπει να τύχει αξιολόγησης εκ νέου. Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ πριν από λύση του Κυπριακού, ισχυρίστηκε, έκανε το πρόβλημα πιο περίπλοκο, προσθέτοντας ότι αυτό το θέμα θα το αναλύσει στη Νέα Υόρκη.

«Υπάρχει μια πραγματικότητα στην Κύπρο. Υπάρχουν δύο λαοί, δύο διαφορετικά κράτη», ισχυρίστηκε και πρόσθεσε ότι είναι αδιανόητο να συνεχίζεται μια διαδικασία βάσει της ομοσπονδίας όπου η πλειοψηφία κυριαρχεί της μειοψηφίας και να σταματήσουν οι δεσμοί με την Τουρκία. Θα εξηγήσει, είπε, σε λεπτομέρεια αυτή τη νέα πολιτική, προσθέτοντας ότι αυτό που είναι σημαντικό για τον ίδιο είναι η προστασία των δικαιωμάτων, συμφερόντων και ύπαρξη των Τούρκων της Κύπρου.

Το λεγόμενο κράτος, με τη στήριξη της Τουρκίας, κατά τον κ. Τατάρ, θα συνεχίσει να υπάρχει στην ανατολική Μεσόγειο, για ένα καλύτερο μέλλον.

Αναφερόμενος στην τριμερή συνάντηση, είπε ότι δεν έχει λάβει επίσημη πρόσκληση για αυτή. Θα μεταβεί, ανέφερε, στη Νέα Υόρκη μετά από πρόσκληση του ΟΗΕ και ότι το σημαντικό είναι ότι θα έχει επαφές με τα Ηνωμένα Έθνη και διάφορες χώρες. Αν λάβει επίσημη πρόσκληση για μια τέτοια συνάντηση, είπε, θα την αξιολογήσει και δεν υπάρχει λόγος να υπερβάλει κανένας για το θέμα.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Αν δεν γίνει αποδεκτή η κυρίαρχη ισότητά μας, το διεθνές ισότιμο στάτους μας δεν γίνει αποδεκτό, δεν πρόκειται να αρχίσουμε επίσημες διαπραγματεύσεις. Αυτό διατυπώθηκε ξεκάθαρα στη Γενεύη μετά από διαβουλεύσεις με την Τουρκία. Κανείς δεν πρόκειται να μας κάνει να εγκαταλείψουμε αυτή τη θέση, προσθέτοντας ότι δεν αποφεύγει τον διάλογο και ότι θα παρευρεθεί αν πάρει επίσημη πρόσκληση.

Υπενθύμισε ότι τα εγκαίνια του Σπιτιού της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Δευτέρα από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και ένας από τους 36 ορόφους θα δοθεί στο ψευδοκράτος.

 
27786