Με επιστολές ενημερώνει Τατάρ & «Υπουργούς» για διαβατήρια η ΚΔ

Γραπτώς θα ενημερωθούν από ΓΔ ΥΠΕΣ οι Τ/κ για απόφαση Υπουργικού για διαβατήρια

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών θα ενημερώσει γραπτώς, με επιστολές που θα αποστείλει, τους Τ/κ των οποίων ανακαλούνται τα διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, με βάση την απόφαση, που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο, ανέφερε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή.

Σημείωσε πως οι επιστολές θα σταλούν στις διευθύνσεις, που έδωσαν τα 14 αυτά άτομα, όταν υπέβαλαν αίτηση για να αποκτήσουν τα διαβατήρια και πως θα υπάρξει και ενημέρωση των αρμόδιων αρχών των άλλων χωρών για την ανάκληση.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως κάποιοι εξ αυτών των "αξιωματούχων" του "υπουργικού συμβουλίου" και μελών της "επιτροπής για το άνοιγμα των Βαρωσίων", που επηρεάζονται από την απόφαση του Υπουργικού έχουν διαβατήρια της Δημοκρατίας, που είναι σε ισχύ. Επεσήμανε, εξάλλου, πως τα 14 αυτά άτομα έχουν στην κατοχή τους και τουρκικά διαβατήρια.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση για κατάθεση της 5ης Διακρατικής Προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) κατά των τουρκικών σχεδιασμών για το Βαρώσι, σημείωσε πως η Νομική Υπηρεσία θα έλθει σε επαφή με τους εμπειρογνώμονες στους οποίους απευθύνθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία και οι οποίοι έδωσαν τις εισηγήσεις ώστε να γίνει η κατάλληλη προεργασία.

Αυτή ήταν μια από τις εισηγήσεις που είχαμε ενώπιόν μας και τώρα θα αρχίσει η προεργασία. Κανένας δεν μπορεί να πει πότε θα καταχωρηθεί η Προσφυγή, ανέφερε η ίδια πηγή.

Επεσήμανε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν νέα δεδομένα, που προέκυψαν μετά την 4η Διακρατική Προσφυγή και αφορούν την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και το περιουσιακό, και η εισήγηση των νομικών εμπειρογνωμόνων ήταν πως θα ήταν θετικό να προχωρήσει η Δημοκρατία με αυτή την προσφυγή και για αυτό λήφθηκε αυτή η απόφαση.

Όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, μετά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, που συνήλθε στο Τρόοδος, το Υπουργικό "αποφάσισε σε πρώτο χρόνο την ανάκληση ή μη ανανέωση ή μη έκδοση διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αριθμό προσώπων, τα οποία είτε συμμετέχουν στο ούτω καλούμενο υπουργικό συμβούλιο του ψευδοκράτους, είτε αποτελούν μέλη της επιτροπής ανοίγματος Βαρωσίων και οι οποίοι με τις πράξεις ή και τις ενέργειες τους υπονομεύουν την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατ’ αντίθεση με τις πρόνοιες του Συντάγματος».

Εξάλλου, ο κ. Πελεκάνος ανακοίνωσε πως το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα όπως προχωρήσει με την καταχώρηση 5ης διακρατικής προσφυγής σε σχέση με τα όσα συνέβησαν, αλλά και τις ενέργειες στις οποίες συνεχίζει να προβαίνει η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς  στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, ως η εισήγηση των γνωματεύσεων που λήφθηκαν από τους νομικούς συμβούλους εγνωσμένου κύρους, στους οποίους έχει απευθυνθεί η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η τ/κ ιστοσελίδα Κιπρις Ποστασί δημοσίευσε νωρίτερα κάποια από τα ονόματα των «αξιωματούχων» που χάνουν τα κυπριακά διαβατήρια:

 • Κατοχικός ηγέτης Έρσιν Τατάρ
 • «Πρωθυπουργός» Έρσαν Σανέρ
 • «Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Πολιτισμού» Ολγκούν Αμτζάογλου
 • «Υπουργός Εσωτερικών» Κουτλού Εβρέν
 • «Υπουργός Υγείας» Ουνάλ Ουστέλ
 • «Υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων» Ναζίμ Τσαβούσογλου
 • «Υπουργός Δημοσίων Έργων και Μεταφορών» Ρεσμιγιέ Τζάναλταϊ Έρογλου
 • «Υπουργός Τουρισμού και Περιβάλλοντος» Φικρί Ατάογλου
 • «Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης» Κοράλ Τσαγμάν
 • Ογουζχάν Χασιπόγλου, μέλος της «Προεδρικής Επιτροπής για το Άνοιγμα του Βαρωσιού»
 • Βεντάτ Γιορουτζού, μέλος της «Προεδρικής Επιτροπής για το Άνοιγμα του Βαρωσιού»
 • Τουλέν Σανέρ, μέλος της «Προεδρικής Επιτροπής για το Άνοιγμα του Βαρωσιού»
 • Χασάν Σουνγκούρ, μέλος της «Προεδρικής Επιτροπής για το Άνοιγμα του Βαρωσιού»

δ
(ΚΥΠΕ)

 
27717