Με «πακέτο Κριμαίας» κατά Άγκυρας για ΑΟΖ 

Κυρώσεις και στην black list Εταιρείες, Πρόσωπα και όσοι εμπλέκονται σε παράνομες έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ
  • Τι σημαίνει το «πακέτο Κριμαίας» στην περίπτωση της Κύπρου 
  • Ποιους θα έχει στο στόχαστρο  
  • Δεν θα αποφασιστούν σήμερα στην Ρουμανία κυρώσεις ή συγκεκριμένα μέτρα 


Του Παναγιώτη Τσαγγάρη
Twitter: @tsangarisp

Με πολύ συγκεκριμένο τρόπο θα ήθελε η Λευκωσία να δει την ΕΕ να στηρίζει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και προς αυτή την κατεύθυνση διεξάγονται στο παρασκήνιο πυρετώδεις διπλωματικές διαβουλεύσεις με αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ αλλά και με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς. 

Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, «τον συγκεκριμένο τρόπο αντίδρασης της ΕΕ» κατά των παράνομων ενεργειών της Άγκυρας προκρίνει και το Παρίσι ενώ παράλληλα και άλλες χώρες – μέλη είναι της ίδιας προσέγγισης, ότι η ΕΕ θα πρέπει να μην αρκεστεί σε «Κοινή Δήλωση» καταδίκης αλλά να προχωρήσει σε συγκεκριμένα μέτρα κατά της Τουρκίας, η οποία είναι και υποψήφιο μέλος προς ένταξη στην ΕΕ. 

Χαρακτηριστική προς αυτή την προσέγγιση ήταν και η πρόσφατη δήλωση της Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκας Μογκερίνι, η οποία κάλεσε την Τουρκία «επειγόντως να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη και να απόσχει από οποιαδήποτε τέτοια παράνομη δράση στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο». Η εκπρόσωπος της Κομισιόν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Μάγια Κοτσίγιανιτς κληθείσα να διευκρινίσει τι εννοούσε η κα Μογκερίνη με την φράση ότι η ΕΕ «θα ανταποκριθεί κατάλληλα», απέφυγε να σχολιάσει. 


«Πακέτο Κριμαίας» 
Σύμφωνα με τους ίδιους διπλωματικούς κύκλους ένα πλάνο που τυγχάνει επεξεργασίας είναι το «πακέτο Κριμαίας». Δηλαδή, η επιβολή κυρώσεων κατά παρόμοιο τρόπο που επιβλήθηκαν και στην περίπτωση της Κριμαίας, όπου τότε αποφασίστηκαν σοβαρές κυρώσεις και κατά προσώπων. Πιο συγκεκριμένα, η ΕΕ επέβαλε διάφορα είδη περιοριστικών μέτρων, όπως διπλωματικά μέτρα, ατομικά περιοριστικά μέτρα (δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικούς περιορισμούς), περιορισμούς όσον αφορά τις οικονομικές σχέσεις, οικονομικές κυρώσεις και περιορισμούς αναφορικά με την οικονομική συνεργασία. 

>>> Ροή ειδήσεων Brief - Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Είναι αυτονόητο πως στην προκείμενη περίπτωση, των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, δεν αναμένονται μέτρα και κυρώσεις αυτής της εμβέλειας, ωστόσο η προσέγγιση που φαίνεται να προκρίνει και το Παρίσι είναι μια «πιο χειρουργική αντίδραση» όπως κυρώσεις και περιοριστικά μέτρα -κυρίως οικονομικής φύσεως- προς Πρόσωπα και Εταιρείες που εμπλέκονται στις όποιες παράνομες ενέργειες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. 


Τι σημαίνει αυτό 
Όπως εξηγήθηκε στην Brief, αυτή η προσέγγιση δεν αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στην Άγκυρα αλλά κυρίως προς εταιρείες που ενδεχομένως να βρίσκονται σε συνεργασία ή που αποσκοπούν να συνεργαστούν με την κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ). 

«Χωρίς την υποστήριξη και την τεχνογνωσία τρίτων εταιρειών, η Τουρκία δεν μπορεί να προχωρήσει σε ουσιαστικές ενέργειες διερευνητικών γεωτρήσεων», ήταν το σχόλιο από πλευράς αρμοδίου κυβερνητικού προσώπου.


Δεν θα αποφασιστεί σήμερα 
Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης βρίσκεται στο Σίμπιου, της Ρουμανίας, η οποία προεδρεύει αυτό το εξάμηνο του Συμβουλίου της ΕΕ, όπου σήμερα θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τις εργασίες του Συμβουλίου θα απασχολήσουν το Μέλλον της Ευρώπης και η Στρατηγική Ατζέντα της ΕΕ για την περίοδο 2019-2024. 

>>> Απόψεις Brief <<< 

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εγείρει το θέμα των πρόσφατων παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου ως συνέχεια των  έντονων διαβημάτων που έγιναν προς τους Θεσμούς και τα κράτη μέλη της ΕΕ και τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη. Στο περιθώριο της Συνόδου του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει διμερείς επαφές με αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ.

Ωστόσο όπως πληροφορείται η Brief κατά την σημερινή Άτυπη Σύνοδο αν και θα γίνει αρκετή προεργασία προς αυτή την κατεύθυνση -προς υιοθέτηση δηλαδή κοινής αντίδρασης της ΕΕ κατά της Άγκυρας- δεν αναμένεται ότι θα ληφθούν οποιεσδήποτε συγκεκριμένες αποφάσεις, αφού τέτοιες αποφάσεις λαμβάνονται κατά τις επίσημες Συνόδους της ΕΕ και όχι σε Άτυπα Συμβούλια όπως το σημερινό στη Ρουμανία.   

Παναγιώτης Τσαγγάρης