Τι λέει ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιούτης

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα που καταγράφονται, αν δεν υπάρξει ανατροπή, μπορεί να γίνει η δεύτερη φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων, δήλωσε το μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής στο Υπουργείο Υγείας, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και Παθολόγος με εξειδίκευση στον Έλεγχο Λοιμώξεων, Κωνσταντίνος Τσιούτης.
 
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Τσιούτης είπε πως «με τα σημερινά δεδομένα δεν έχουμε κανένα λόγο να μην πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο θα γίνει».
 
Ο Καθηγητής επεσήμανε ότι η επιδημιολογική εικόνα παραμένει σε καλά χαμηλά επίπεδα, όπως τις προηγούμενες ημέρες. «Αν και είμαστε στην δεύτερη εβδομάδα της φάσης αποκλιμάκωσης, δεν έχουμε δει κάποια ανοδική τάση, κάποια έξαρση κρουσμάτων, τα οποία είναι θετικά ευρήματα», σημείωσε.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<
 
Αναμένουμε, είπε, μέχρι το τέλος της εβδομάδας για να μπορούμε να αξιολογήσουμε καλύτερα και πιο ολοκληρωμένα την πορεία της επιδημίας στην πρώτη φάση αποκλιμάκωσης ούτως ώστε να μπορούμε να περάσουμε με ασφάλεια στην δεύτερη φάση.
 
Ερωτηθείς τι είναι ανησυχητικό σε αυτή την δεδομένη στιγμή, ο κ. Τσιούτης είπε πως το γεγονός ότι η κινητικότητα αυξήθηκε και οι μετακινήσεις έχουν χαλαρώσει, πάντα δημιουργούν τον κίνδυνο να δούμε κάποια άνοδο των κρουσμάτων.
 
Ωστόσο, σημείωσε, έχουμε θέσει ως Επιστημονική Επιτροπή μια σειρά από επιδημιολογικούς δείκτες βάση των οποίων αξιολογούμε αντικειμενικά την πορεία της επιδημίας και σε περίπτωση που κάποιοι από αυτούς τους δείκτες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου θα αξιολογήσουμε κατά πόσο κάποιες άρσεις θα πρέπει να τροποποιηθούν ή αν θα χρειαστεί να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις.
 
Καθοριστικής σημασίας για την περαιτέρω πορεία άρσης των μέτρων, θα είναι η σύσκεψη της Παρασκευής της Επιστημονικής Επιτροπής στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την προεδρία του Προέδρου Αναστασιάδη.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<
 
«Θα γίνει μια αποτίμηση της επιδημιολογικής εικόνας, μια συζήτηση από συγκεκριμένα ευρήματα, τα οποία μπορεί να έχουν βρεθεί αυτές τις ημέρες και σίγουρα μια συζήτηση βήμα προς βήμα για τα σημεία της δεύτερης φάσης και κατά πόσο αυτά θα μπορούν να εφαρμοστούν. Όπως επίσης, και τι συγκεκριμένα μέτρα θα πρέπει πλέον να ληφθούν ανάλογα με τον χώρο ή την διαδικασία που θα συμπεριληφθεί στην επόμενη φάση», είπε ο κ. Τσιούτης.
 
Ο κόσμος είναι προσεκτικός
Ανέφερε ότι ο κόσμος είναι ως επί το πλείστον πειθαρχημένος. «Έχουν γίνει αρκετοί έλεγχοι από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και τις Υγειονομικές Υπηρεσίες. Έχουν γίνει αρκετές συστάσεις, όμως φαίνεται ότι ο κόσμος στην νοοτροπία του έχει θέσει ως μέλημα του να προσέχει και είναι κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τον Απρίλιο και είχαμε τόσο επιτυχή έλεγχο της επιδημίας σε μερικές εβδομάδες. Όντως ο κόσμος είναι προσεκτικός. Το πιο σημαντικό από όλα είναι τα ατομικά μέτρα προστασίας με τις αποστάσεις, την τακτική υγιεινή και φαίνεται ότι ο Κύπριος προσέχει», είπε.
 
Χρειάζεται προσοχή στα σχολεία
Ο Καθηγητής ανέφερε ότι τα σχολεία είναι ένας ευαίσθητος χώρος και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
 
«Δεν με φοβίζει γιατί έχουν οργανωθεί καλά οι διάφορες υπηρεσίες και οι εμπλεκόμενοι. Φαίνεται ότι η συχνότητα του ιού στα παιδιά στην Κύπρο και σύμφωνα με ευρήματα από μελέτες του εξωτερικού είναι αρκετά χαμηλή. Άρα ξεκινάμε σε πολύ καλή βάση. Το θέμα είναι ότι πρέπει να συνεχίσει η στενή επιτήρηση και σε περίπτωση που βρεθούν κάποια κρούσματα ή κάποια άλλα προβλήματα, οι διάφορες διαδικασίες που έχουμε θέσει θα πρέπει να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή για έλεγχο και για περαιτέρω πρόληψη μετάδοσης», σημείωσε.
 
Τα μέτρα για αεροδρόμια και οδοφράγματα
Σε σχέση με το άνοιγμα των αεροδρομίων και των οδοφραγμάτων, ο κ. Τσιούτης είπε πως υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση στα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής.
 
Όσον αφορά τα αεροδρόμια επεσήμανε πως «δεν έχουμε καταλήξει σε συγκεκριμένα μέτρα αν και έχουμε καταρτήσει ένα σχετικό χάρτη από διαδικασίες και πρωτόκολλα. Πιστεύω ότι και με βάση τα δεδομένα που θα έχουμε και από άλλες χώρες και με την συμβολή όλων των φορέων που εμπλέκονται θα καταρτίσουμε τα κατάλληλα μέτρα και διαδικασίες ούτως ώστε όταν θεωρηθεί και από την κυβέρνηση ασφαλές και κατάλληλο να μπορούν να ανοίξουν υπό αυστηρές προϋποθέσεις και πρωτόκολλα».

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<
 
Νέο κύμα το Φθινόπωρο
Ο Καθηγητής σημείωσε ότι πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό. «Αυτό το έχουμε πει από την αρχή. Δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι ο κορωνοϊός θα εξαφανιστεί ούτε το Καλοκαίρι ούτε τον επόμενο Χειμώνα και γι αυτό όλα αυτά τα μέτρα, τα οποία εφαρμόζουμε τώρα είναι μέτρα που θα πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και κάτω από οποιαδήποτε φάση χαλάρωσης», τόνισε.
 
Είπε ότι τα μαθηματικά μοντέλα και οι διάφορες επιστημονικές προβλέψεις δείχνουν ότι το πιθανότερο, το Φθινόπωρο θα έχουμε νέο κύμα όχι μόνο κορωνοϊού αλλά και άλλων ιογενών λοιμώξεων, όπως γίνεται κάθε χρόνο.
 
«Το τι κάνουμε τώρα και ότι μαθαίνουμε ενισχύει την ετοιμότητα μας για ενδεχόμενο δεύτερου κύματος το Φθινόπωρο. Είναι δύσκολο να προβλεφθεί το μέγεθος και η έκταση αλλά το θετικό είναι ότι θα έχουμε πολλή μεγαλύτερη εμπειρία και γνώση. Πιθανά και η ιατρική τεχνολογία να μας βοηθήσει ακόμη περισσότερο μέχρι τότε όσον αφορά σε κατάλληλες θεραπείες ίσως και εμβόλια. Το ύψος του δεύτερου κύματος είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί», πρόσθεσε.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<
 
Ερωτηθείς αν η επιδημία θα καταλαγιάσει το Καλοκαίρι, είπε ότι ουσιαστικά δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι οι κλιματολογικές συνθήκες θα περιορίσουν την μετάδοση.
 
«Ο ιός φαίνεται από στοιχεία και από τον ιό SARS ότι έχει κάποια ευαισθησία σε συγκεκριμένες κλιματολογικές συνθήκες. Έχουμε κάποια στοιχεία ήδη από πειραματικές μελέτες που μας δείχνουν πόσο ευαίσθητος είναι σε διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες, όμως δεν έχουμε κάποιο λόγο να πιστεύουμε ότι το Καλοκαίρι θα αλλάξει, θα επηρεαστεί ο τρόπος μετάδοσης του ιού», συμπλήρωσε.
 
(ΚΥΠΕ/ Μαρία Αντούνα)

 
10856
Thumbnail

Την εκτίμηση ότι μόνο ο διάλογος, όπου υπάρχουν διαφορές, θα καταστήσει τη Μεσόγειο μια πιο ασφαλή και σταθερή ζώνη κάτι το οποίο συζήτησε με τους Τούρκους ομολόγους του, εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέπ Μπορρέλ, απευθυνόμενος στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, σε συζήτηση για την κατάσταση στη Μεσόγειο και τον "προβληματικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή".

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος κατέστησε σαφές ότι "είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τις αρχές και τις αξίες, τα εξωτερικά σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα ή των Κρατών Μελών" και παρέπεμψε στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα 13 Ιουλίου για την εξέταση του θέματος.

ad1mobile

>>> Διαβάστε ακόμη: Θα γίνετε Δημόσιοι; Ανοίγουν 100άδες θέσεις (ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΘΕΣΕΩΝ) <<<

Συγκεκριμένα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζ.Μπορρέλ ενημέρωσε την ολομέλεια ότι μόλις επέστρεψε "από εντατικές συζητήσεις στην Τουρκία και τη Μάλτα" και την προηγούμενη εβδομάδα, επισκέφτηκε την Ελλάδα και την Κύπρο "για να δείξω την ακλόνητη αλληλεγγύη της ΕΕ".

"Η σταθερότητα και η ασφάλεια στη Μεσόγειο απαιτεί τη συλλογική μας δέσμευση. Χρόνια συγκρούσεων στη Λιβύη και τη Συρία επηρεάζουν την ευρύτερη περιφερειακή ασφάλεια και επηρεάζει άμεσα την Ευρώπη όσον αφορά τους κινδύνους για την τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, τις ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές και την περαιτέρω εξάπλωση της αστάθειας, για παράδειγμα προς το Σαχέλ και την ευρύτερη Μέση Ανατολή", σημείωσε εισαγωγικά.

Τόνισε δε ότι "η Τουρκία επηρεάζεται επίσης από αυτήν την κατάσταση και δραστηριοποιείται σε συγκρούσεις τόσο στη Συρία όσο και στη Λιβύη".

"Είχαμε σημαντικές αναταράξεις όσον αφορά τη δράση της Τουρκίας στη βορειοδυτική και βορειοανατολική Συρία",  κατέγραψε. 

Υπενθύμισε δε ότι "τον περασμένο Οκτώβριο, το Συμβούλιο καταδίκασε κατηγορηματικά τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Βορειοανατολική Συρία", ωστόσο σημείωσε ότι "πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε πού συμπίπτουν τα συμφέροντά μας".

"Η Τουρκία έχει δείξει αλληλεγγύη και γενναιοδωρία έναντι 3,6 εκατομμυρίων Σύριων προσφύγων και έχει παράσχει διασυνοριακή ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους εκτοπίστηκαν από τις πρόσφατες βάναυσες μάχες στο Ίντλιμπ", ανέφερε ο Μπορρέλ.

"Στη Λιβύη πρέπει να εργαστούμε καλύτερα μαζί για να ξεκινήσουμε μια πραγματική πολιτική διαδικασία. Είναι σημαντικό να υποστηρίξουμε τη διαδικασία του Βερολίνου", τόνισε.

"Δεσμευόμαστε να εφαρμόσουμε το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ και, με την Επιχείρηση `Irini`, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά ύποπτη εμπορία, ανεξάρτητα από την προέλευση ή τον προορισμό", σημείωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

"Στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία έχει επιδείξει ανησυχητική αποφασιστικότητα - με αυξημένο αριθμό πτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος, εργασίες γεώτρησης στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και υπογραφή του θαλάσσιου μνημονίου συμφωνίας με τη Λιβύη - το οποίο δεν αναγνωρίζουμε εδώ στην ΕΕ", κατέγραψε απευθυνόμενος στην ολομέλεια.

Τόνισε δε ότι "σε όλα τα θέματα, η ΕΕ έχει στείλει σαφή μηνύματα στην Τουρκία - είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τις αρχές και τις αξίες, τα εξωτερικά σύνορα και τα κυρίαρχα δικαιώματα ή των κρατών μελών", ενώ "θα συνεχίσουμε επίσης να εργαζόμαστε για πραγματικές πολιτικές λύσεις στη Συρία και τη Λιβύη".

ad2mobile

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Κατέληξε δε την τοποθέτησή του για την Τουρκία, διευκρινίζοντας ότι "η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος, μια υποψήφια χώρα και σύμμαχος του ΝΑΤΟ".

"Η τρέχουσα αρνητική τάση στις σχέσεις μας πρέπει να σταματήσει και να αντιστραφεί", τόνισε. "Η δυναμική των αντιποίνων δεν καθιστά τη Μεσόγειο μια πιο ασφαλή και σταθερή ζώνη", ανέφερε.

"Αυτό θα επιτευχθεί μόνο μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων όπου υπάρχουν διαφορές - αυτό συζητούσα με Τούρκους συναδέλφους στο τελευταίο μου ταξίδι - έχουμε πολλά κοινά ενδιαφέροντα πάνω στα οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε", δήλωσε και παρέπεμψε στη συζήτηση "τη Δευτέρα, μαζί με τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ", όπου όπως είπε "θα εξετάσουμε τους πιθανούς τρόπους προόδου".

(ΚΥΠΕ)

article 1