Με τροποποίηση Σαββίδη ψηφίζεται ο νόμος για τις παρακολουθήσεις

Η Επιτροπή Νομικών θα συνέλθει εκτάκτως πριν την Ολομέλεια για εξέταση της τροπολογίας που κατέθεσε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Στην Ολομέλεια της Βουλής θα βρεθεί σήμερα (7/2) η αναπομπή του νομοθετήματος για τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, κι όπως όλα δείχνουν αυτή θα γίνει αποδεκτή από την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου.

Πριν την έναρξη της Ολομέλειας, πάντως, θα συνέλθει εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, η οποία θα εξετάσει, στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Γιώργου Σαββίδη, και του Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Σαββίδης, με στόχο να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των Βουλευτών.

Με την τροπολογία που κατέθεσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης αποσαφηνίζεται πότε το περιεχόμενο ιδιωτικής επικοινωνίας δικηγόρων και πελατών μπορεί να γίνει αποδεκτό ή όχι ως μαρτυρία στο Δικαστήριο και διασκεδάζονται, όπως είχε αναφέρει προχθές (5/2) στην Επιτροπή Νομικών οι ανησυχίες για επαγγελματικό απόρρητο των δικηγόρων.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ειδικότερα, το εδάφιο (1) του άρθρου 16 του βασικού νόμου τροποποιείται με την αντικατάσταση της τελείας στο τέλος αυτού με άνω και κάτω τελεία και την προσθήκη αμέσως μετά της ακόλουθης επιφύλαξης:

«Νοείται ότι το περιεχόμενο ιδιωτικής επικοινωνίας μεταξύ δικηγόρου και πελάτη, το οποίο αποτελεί επαγγελματικό απόρρητο σύμφωνα με τον ‘περί Δικηγόρων Νόμο’ και τους ‘περί Δεοντολογίας των Δικηγόρων Κανονισμούς’, δεν μπορεί να γίνει δεκτό ως μαρτυρία ενώπιον οποιασδήποτε ποινικής ή πολιτικής διαδικασίας».

Οι λόγοι της αναπομπής
Υπενθυμίζεται πως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αναπέμψει τον νόμο που ψήφισε η Βουλή στις 24 Ιανουαρίου, τονίζοντας πως, «οι λόγοι της αναπομπής εδράζονται στο γεγονός πως συγκεκριμένες πρόνοιες του αναπεμπόμενου Νόμου που εισήχθηκαν με δύο τροπολογίες που ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να προκαλέσουν ανυπέρβλητα προβλήματα στην εφαρμογή του».

Σε σχέση με την πρώτη τροπολογία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «οι προϋπάρχοντες στο Νόμο 92(I)/1996 όροι της ‘εύλογης υποψίας ή πιθανότητας' αντικαθίστανται με τον όρο ‘σοβαρό λόγο και εύλογη υποψία’. Η αλλαγή αυτή δυσχεραίνει την αιτιολόγηση από το Δικαστήριο της έκδοσης του σχετικού διατάγματος, με μη νομολογημένα σωρευτικά κριτήρια και ειδικότερα με την προσθήκη του ‘σοβαρού λόγου’ σαν επιπλέον υποχρέωση πέραν της πολύ καλά γνωστής και νομολογημένης ‘εύλογης υποψίας».

Για την δεύτερη τροπολογία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισημαίνει, μεταξύ άλλων πως, «η διατύπωση του άρθρου 8Β, το οποίο απαγορεύει απόλυτα την παρακολούθηση κάθε επικοινωνίας μεταξύ δικηγόρου και πελάτη, ακόμα και στις περιπτώσεις όπου η επικοινωνία αυτή περιέχει στοιχεία για διάπραξη ποινικών αδικημάτων από άλλα άτομα και όχι μόνο από τον παρακολουθούμενο, επεκτείνει κατά πολύ την καθ’ όλα αποδεκτή και σεβαστή προβλεπόμενη σήμερα προστασία του επαγγελματικού απορρήτου των δικηγόρων».

Περαιτέρω, εξηγεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναμένεται να προκύψουν και θέματα πρακτικής εφαρμογής της αναφερόμενης πρόνοιας, αφού το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο που παρακολουθεί νόμιμα την ιδιωτική επικοινωνία κάποιου υπόπτου, δεν μπορεί να γνωρίζει εξ των προτέρων την ταυτότητα των προσώπων με τα οποία επικοινωνεί ο ύποπτος ή την επαγγελματική τους ιδιότητα, ή το κατά πόσο υφίσταται μεταξύ τους σχετική επαγγελματική σχέση, ώστε να διακόπτει την παρακολούθηση σε συμμόρφωση με τα όσα προβλέπει η τροπολογία.

Σημειώνεται πως, οι τροπολογίες που κατέθεσε και ψηφίστηκαν επί του νομοσχεδίου ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου, στόχευαν στον περιορισμό της καταχρηστικής επίκλησης λόγων προς επέμβαση στο δικαίωμα επικοινωνίας και την απαγόρευση της παρακολούθησης της επικοινωνίας δικηγόρου–πελάτη. Οι εν λόγω τροποποιήσεις είχαν ψηφιστεί με 32 ψήφους υπέρ και 18 εναντίον. 

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Η στάση των κομμάτων
Αξίζει, δε, να αναφερθεί πως, αν και οι τελικές θέσεις των κομμάτων επί του θέματος, δηλαδή εάν θα κάνουν αποδεκτή από την μία την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπερψηφίζοντας από την άλλη την τροπολογία του Υπουργού Δικαιοσύνης, θα ληφθούν μετά την έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών, εντούτοις, όπως όλα δείχνουν τόσο η αναπομπή όσο και η τροπολογία θα γίνουν αποδεκτές.

Όπως πληροφορείται η Brief, υπέρ της αναπομπής θα ταχθούν ο Δημοκρατικός Συναγερμός, το ΔΗΚΟ και το Κίνημα Αλληλεγγύη, ενώ το ΑΚΕΛ αναμένεται πως θα τηρήσει αποχή, ενώ η ΕΔΕΚ θα ταχθεί κατά. 

Σε ό,τι αφορά την τροπολογία του Υπουργού Δικαιοσύνης και αυτή αναμένεται να γίνει δεκτή με τις θετικές ψήφους του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και της Αλληλεγγύης.

Μάριος Αδάμου