Μεγάλη Εβδομάδα: Τι θα ισχύει για εκκλησιασμούς μετά τις αλλαγές

Τι τελικά θα ισχύει για τους εκκλησιασμούς την Μεγάλη Εβδομάδα - Ποιοι θα είναι μέσα και πόσοι, ποιοι μένουν έξω

Αλλαγές σχετικά με την λειτουργία των Ναών και την παρουσία των πιστών την Μεγάλή Εβδομάδα προέκυψαν το βράδυ της Παρασκευής και δόθηκαν στην δημοσιότητα.

Αρχικά, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας, οι Ναοί θα ήταν κλειστοί την Μεγάλη Εβδομάδα ενώ ούτε κόσμος έξω στο προαύλιο θα επιτρεπόταν. Εξαίρεση ήταν το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου για την Αναστάσιμη Ακολουθία. 

>>> Διαβάστε επίσης:  Αυτό είναι το Διάταγμα που κλείνει τα πάντα στην Κύπρο <<<

Τι άλλαξε

Αυτό όπως τώρα άλλαξε και μετά από ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας πλέον οι Ναοί θα είναι ανοιχτοί για εμβολιασμένους (μέχρι 50 άτομα). Οι υπόλοιποι θα μπορούν να είναι έξω στο προαύλιο των Ναών καθήμενοι αφού επιτράπηκε τελικά και και η παρουσία κόσμου στο προαύλιο των Ναών. 

>>> Διαβάστε επίσης: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ: Τι κλείνει, πότε δεν θες SMS, πόσοι πάνε δουλειά <<<

Τι ακριβώς θα ισχύει:

Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με τις Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που αφορούν τη Μεγάλη Βδομάδα από 26/4/2021 έως 2/5/2021, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

1) Στο εσωτερικό των ναών, επιτρέπεται η παρουσία μέχρι 50 ατόμων, νοουμένου ότι θα προσκομίζουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους για το COVID-19, με το οποίο να αποδεικνύουν ότι έχουν εμβολιασθεί τουλάχιστον με τη μια δόση, τουλάχιστον τρεις (3) εβδομάδες πριν και τηρουμένου του μέτρου αποστασιοποίησης, καθώς και του υγειονομικού πρωτοκόλλου του Υπουργείου Υγείας.

Επιτρέπεται επίσης, η παρουσία πιστών στον προαύλιο χώρο των ιερών ναών, τηρουμένου του μέτρου αποστασιοποίησης και του υγειονομικού πρωτοκόλλου που ισχύει για τη λειτουργία των εκκλησιών και νοουμένου ότι θα γίνουν διαρρυθμίσεις για να παρευρίσκονται καθήμενοι οι πιστοί.

2) Υπενθυμίζεται ότι, η απαγόρευση μετακίνησης αρχίζει στις 9.00 μ.μ. 

3) Νοείται ότι, σε σχέση με την απόφαση για την Αναστάσιμη Ακολουθία του Μεγάλου Σαββάτου ισχύουν τα όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί. Δηλαδή και σύμφωνα με το Διάταγμα, την Αναστάσιμη Ακολουθία το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου (1η Μαΐου 2021) επιτρέπεται η παρουσία πιστών, νοουμένου ότι δεν υπερβαίνουν τα 50 πρόσωπα εντός του ναού και τηρουμένων των μέτρων αποστασιοποίησης, καθώς τηρουμένων των κατευθυντήριων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας. Επιτρέπεται επίσης η παρουσία προσώπων στα προαύλια των ναών, νοουμένου ότι τα πρόσωπα που παρευρίσκονται είναι καθήμενα και τηρουμένων των κατευθυντήριων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας. 

Το κέρφιου το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου θα αρχίσει στις 01:00 μετά τα μεσάνυχτα.

 
23538