Μέχρι €3.000 πρόστιμο ή φυλάκιση για όσους παραβιάζουν Διατάγματα

Για περιπτώσεις που η υπόθεση οδηγηθεί στο Δικαστήριο - Αναλυτικά οι αποφάσεις του Υπουργικού

Την επιβολή εξωδίκου ύψους 150 ευρώ για τους παραβάτες του διατάγματος απαγόρευσης άσκοπων μετακινήσεων ως μέτρο αντιμετώπισης του κορωνοϊού, αποφάσισε σήμερα (26/3) το Υπουργικό Συμβούλιο. 

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Σαββίδης, ανέφερε πως, «εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο νομοσχέδιο που τροποποιεί τον ‘περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2020’, ώστε όσοι παραβαίνουν τον ‘περί Λοιμοκάθαρσης Νόμο, Κεφ. 260’ και τους δυνάμει αυτού εκδιδόμενους Κανονισμούς και Διατάγματα, να τους επιβάλλεται εξώδικη ποινή ύψους 150 ευρώ».

Το πρόστιμο των 150 ευρώ, είπε, μπορεί να επιβάλλεται από τα όργανα εφαρμογής της τάξεως σε όσους παραβιάζουν οποιοδήποτε διάταγμα του Υπουργού Υγείας, βάσει του «περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Αυτό, τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, «δεν σημαίνει ότι ο όποιος παραβάτης μπορεί να βασίζεται ότι η ποινή η οποία θα έχει να αντιμετωπίσει είναι αυτή των 150 ευρώ του εξώδικου προστίμου. Υπάρχει πλήρης ευχέρεια, αν κριθεί σκόπιμο από τα όργανα της τάξεως, να μην επιβληθεί το εξώδικο πρόστιμο και να οδηγηθεί η υπόθεση στο δικαστήριο. Σε τέτοια περίπτωση, ο παραβάτης θα αντιμετωπίσει και ποινή φυλάκισης και ποινή προστίμου πολύ μεγαλύτερη από το εξώδικο πρόστιμο», εξήγησε.

Όσον αφορά στην ποινή προστίμου, συμπλήρωσε, «αναφέρω ότι με άλλο νομοσχέδιο το οποίο εγκρίθηκε επίσης σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο, έχει αυξηθεί η ποινή που μπορεί να επιβληθεί από τα δικαστήρια στις περιπτώσεις παραβιάσεως των διαταγμάτων του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου στις 3.000 ευρώ. Άρα, 150 ευρώ είναι το εξώδικο και σε περίπτωση που κρίνεται αυτό αναγκαίο, υπάρχει δυνατότητα να οδηγηθεί η υπόθεση στα Δικαστήρια με ποινή φυλάκισης ή και πρόστιμο μέχρι 3.000 ευρώ, εφόσον εγκριθούν αυτά από τη Βουλή αύριο (27/3)».

«Να τονίσω ότι, παρά τον περιορισμό των υποθέσεων που εκδικάζονται στα δικαστήρια στις πιο επείγουσες, οι παραβιάσεις του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου περιλαμβάνονται στις εξαιρέσεις των υποθέσεων, που με βάση την παρούσα πρακτική των δικαστηρίων μπορούν και να καταχωρούνται, και να εκδικάζονται. Άρα, θα καταχωρούνται και θα εκδικάζονται αμέσως», κατέληξε ο κ. Σαββίδης.

Η Αστυνομία προέβη σε 445 καταγγελίες οδηγών και πεζών
Όσο αφορά τους ελέγχους της Αστυνομίας, ο κ. Σαββίδης είπε ότι από την 24η Μαρτίου, στις 6.00μμ που ξεκίνησε η εφαρμογή του διατάγματος για απαγόρευση των αχρείαστων μετακινήσεων, μέχρι το πρωί της Πέμπτης, 26 Μαρτίου στις 7.00πμ διενεργήθηκαν 6.822 έλεγχοι και έγινα 445 καταγγελίες οδηγών και πεζών για παράβαση του σχετικού διατάγματος.
 
Όσον αφορά παραβάσεις υποστατικών για τα διατάγματα που υπήρχαν σε ισχύ από τις 11 Μαρτίου ο Υπουργός είπε ότι μέχρι σήμερα στις 6.00πμ διενεργήθηκαν συνολικά παγκύπρια 20.510 έλεγχοι σε υποστατικά και έγιναν 26 καταγγελίες.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<
 
«Από το Σάββατο 21 Μαρτίου όπου είχα ζητήσει την εντατικοποίηση των ελέγχων από την Αστυνομία, οι έλεγχοι υπερδιπλασιάστηκαν» είπε. Ανάφερε συναφώς ότι από 21 Μαρτίου μέχρι σήμερα διενεργήθηκαν παγκύπρια 14.197 έλεγχοι σε υποστατικά και έγιναν 34 καταγγελίες. Αυτές αφορούν κυρίως εκκλησίες μπαράκια καφενεία, περίπτερα, πλανόδιους πωλητές, εστιατόρια, κουρείο, λαϊκές αγορές και σκοπευτήριο.
 
Καταληκτικά ο Υπουργός ζήτησε από τους πολίτες να μείνουν σπίτι, σεβόμενοι τα διατάγματα που εκδίδονται από το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο.