Μέχρι το μεσημέρι στην ιστοσελίδα της Βουλής η Λίστα Γιωρκάτζη

Στη δημοσιότητα θα δοθεί τελικά σήμερα (29/1) η Λίστα Γιωρκάτζη με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής

Την δημοσιοποίηση της Λίστας Γιωρκάτζη για δεύτερη φορά σε περίοδο έξι μηνών αποφάσισε χθες (28/1) η Ολομέλεια της Βουλής, με 47 ψήφους υπέρ και μια εναντίον. Εναντίον ψήφισε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, ενώ η ΕΔΕΚ δε συμμετείχε στη διαδικασία.

>>> ΝΕΟΤΕΡΟ: Αυτή είναι η Λίστα Γιωρκάτζη / Δείτε την αυτούσια <<<

Της χθεσινής απόφαση της Ολομέλειας, είχε προηγηθεί άλλη απόφαση της Ολομέλειας στις 17 Ιουλίου 2020 η οποία ζητούσε την άμεση δημοσιοποίηση της ως έχει. Ωστόσο, λίγες μέρες αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 29 Ιουλίου 2020 ο ΠτΔ μετά από γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, αποφάσισε όπως αναπέμψει στην Βουλή την εν λόγω απόφαση. Αναπομπή η οποία τελικά έγινε αποδεχτή

Τελικά, μετά από νομικές γνωματεύσεις, από αλλαγή Προέδρου της Βουλής και μέσα από ειδική ad hoc επιτροπή, η περίπου 40 σελίδων Λίστα θα δημοσιοποιηθεί σήμερα (29/1). 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Brief, η Λίστα Γιωρκάτζη θα πρέπει πρώτα να ψηφιοποιηθεί και ακολούθως θα δημοσιοποιηθεί στην ιστοσελίδα της Βουλής. Κάτι που αναμένεται πως θα ολοκληρωθεί λίγο πριν το μεσημέρι σήμερα

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η λίστα θα δημοσιοποιηθεί αυτούσια, όπως αυτή είχε υποβληθεί από την τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, και είχε παραδοθεί στον τέως Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη τον Απρίλιο του 2019

Σύμφωνα λοιπόν με τα πιο πάνω, η λίστα δεν έχει επικαιροποιηθεί, ούτε διορθωθεί αλλά ούτε και έχουν αφαιρεθεί στοιχεία τα οποία καταγράφονται στη λίστα αυτούσια με βάση τα δεδομένα του 2019 και προηγούμενων ετών. Στοιχεία τα οποία ενδεχομένως να μην αντιστοιχούν στην αληθή οικονομική εικόνα για κάθε Πολιτικά Εκτεθειμένο Πρόσωπο στο οποίο αναφέρεται.

Να σημειώσουμε πως σε σχέση με τα πιο πάνω, όπως είχε αναφέρει και η Brief σε προηγούμενο της δημοσίευμα, η λίστα δεν φαίνεται να εξυπηρετεί και να απαντά στο μείζον, το οποίο είναι κατά πόσον τραπεζίτες προχώρησαν σε ευνοϊκή μεταχείριση Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, δηλαδή είτε παραχώρηση δανείων χωρίς τις αναγκαίες εξασφαλίσεις ή και ακόμη διαγραφές δανείων χωρίς να υπάρχει σοβαρή αιτιολόγηση και δικαιολογία και χωρίς να ισχύσουν οι προϋποθέσεις που ισχύουν για όλους τους πολίτες.

Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί πως πολιτικά πρόσωπα είχαν τοποθετηθεί το προηγούμενο διάστημα μετά από πληροφορίες που ήθελαν το όνομα τους να συγκαταλέγεται στη Λίστα. Πιο συγκεκριμένα, 17 πολιτικά πρόσωπα (διαβάστε εδώ όλες τις τοποθετήσεις) είχαν τοποθετηθεί σχετικά με το ζήτημα, ενώ κατά τη χθεσινή Ολομέλεια, ακόμη δύο, ο Ζαχαρίας Κουλίας και Κωστής Ευσταθίου είχαν προχωρήσει με παρέμβαση κατά την Ολομέλεια της Βουλής και σχετικά με τη συμπερίληψη τους στη λίστα (Διαβάστε εδώ την παρέμβαση τους).

Τέλος αξίζει να αναφερθεί πως κατά την χθεσινή (28/1) συνεδρία, αντίγραφα της λίστας ετοιμάστηκαν για να δοθούν στους βουλευτές, ωστόσο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής του ομάδας, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος και ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας,  δήλωσαν ότι δεν θέλουν να πάρουν αντίγραφο της λίστας και ότι θα την διαβάσουν σήμερα (29/1) από την ιστοσελίδα της Βουλής.

 
27751