Το μεταναστευτικό συζήτησε η Επ. Εσωτερικών με Επιτροπή της Έσσης

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα αρμοδιότητας των δύο επιτροπών και εστιάσθηκε σε θέματα μεταναστευτικού

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών συνήλθε την Παρασκευή, σε συνεδρία της κατά την οποία, κατόπιν αιτήματος, δέχθηκε αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον Πρόεδρο και μέλη της Επιτροπής Αναφορών του Κοινοβουλίου του γερμανικού κρατιδίου της Έσσης. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Βουλής, η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα αρμοδιότητας των δύο επιτροπών και εστιάσθηκε σε θέματα μεταναστευτικού και σε προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία από τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Άριστος Δαμιανού έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανθρωπιστική κρίση που προέκυψε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, σημειώνοντας την αλληλεγγύη που επέδειξε η Κύπρος στους πρόσφυγες από την Ουκρανία, την παραχώρηση δικαιωμάτων σε αυτούς, καθώς και την αποστολή σημαντικής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Ο κ. Δαμιανού τόνισε ότι οι πλείστοι εκ των μεταναστών καταφθάνουν στη Δημοκρατία από την Τουρκία και διασχίζοντας τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός καταλήγουν στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές. Αναφέρθηκε επίσης στην πολυπλοκότητα του τρόπου διαχείρισης του μεταναστευτικού, δεδομένου του γεγονότος ότι οι αιτητές ασύλου που καταφθάνουν στην Κύπρο προέρχονται από διαφορετικές χώρες και έχουν διαφορετικές ανάγκες.

Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης δομών, υποδομών και διαδικασιών στην Κύπρο, την υποχρέωση μεταχείρισης των εν λόγω ατόμων στη βάση ανθρωπιστικών κριτηρίων και αξιοπρέπειας και την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για καλύτερη υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και των υπόλοιπων κρατών μελών πρώτης υποδοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών του Κοινοβουλίου του γερμανικού κρατιδίου της Έσσης, Oliver Ulloth, εξέφρασε κατανόηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, λαμβάνοντας υπόψη τα συγκριτικά στοιχεία που παρατέθηκαν από τους Κύπριους βουλευτές, και ικανοποίηση για την προσήλωση της Κύπρου στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.
 
ΚΥΠΕ

 
27514