Μεταρρύθμιση ΤΑ και μεταναστευτικό οι προκλήσεις του νέου ΥΠΕΣ

Η προώθηση μεταρρύθμισης Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το μεταναστευτικό αποτελούν τις κυριότερες προτεραιότητες του ΥΠΕΣ

Η προώθηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το μεταναστευτικό, αποτελούν τις κυριότερες προτεραιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών, τα ηνία του οποία παρέλαβε σήμερα ο Νίκος Νουρής από τον απερχόμενο Υπουργό Κωνσταντίνο Πετρίδη.
 
Μιλώντας κατά την παράδοση του Υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Πετρίδης εξέφρασε αρχικά την ικανοποίηση του που αναλαμβάνει ο Νίκος Νουρής το Υπουργείο, λέγοντας πως θεωρεί ότι είναι ο πιο κατάλληλος. «Εχουμε συνεργαστεί, ξέρεις τα θέματα, ξέρεις τι σημαίνει Υπουργείο Εσωτερικών, ξέρεις το εύρος και την πολυπλοκότητα του Υπουργείου Εσωτερικών και συλλογικά ως Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά θα είμαι δίπλα σου», είπε.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 
 
Ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως το Υπουργείο Εσωτερικών είχε το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την αναστήλωση και την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την κρίση, από πολλούς και διαφορετικούς τομείς. «Με κίνητρα, με τα θέματα του Κτηματολογίου, με τους εγκλωβισμένους αγοραστές, με τις επανεκτιμήσεις, με πολεοδομικό σχεδιασμό, με μέτρα ακόμα που αφορούσαν ανακούφιση συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού», είπε, ενώ σημείωσε πως και μετά την έξοδο από την κρίση το Υπουργείο συνέχισε να παράγει έργο.
 
Ο απερχόμενος Υπουργός μίλησε για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας πως όταν εφαρμοστεί θα αλλάξει σελίδα και στη λειτουργία του κεντρικού κράτους. Αναφέρθηκε ακόμα και σε άλλες μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται στη πορεία διεκπεραίωσης, όπως το ενιαίο πλαίσιο αδειοδότησης.
 
Συνεχίζοντας την αναφορά του στο έργο που έχει επιτελεσθεί, ο κ. Πετρίδης είπε εφαρμόστηκαν τρία νέα στεγαστικά πολύ σημαντικά προγράμματα, δόθηκε μεγάλη σημασία στις κοινότητες, έγινε ένας λεπτομερής αναπτυξιακός σχεδιασμός με νέα σχέδια που αφορούν τη στέγαση στις ορεινές περιοχές, εισήχθησαν νέα σχέδια για εξοικονομήσεις του Υπουργείου και οι οποίες καταλήγουν στις  κοινότητες.
 
Σημειώνοντας πως οι προκλήσεις στο Υπουργείο Εσωτερικών ποτέ δεν τελειώνουν, ο κ. Πετρίδης είπε πως οι τροχοδρομούμενες μεταρρυθμίσεις πρέπει να ολοκληρωθούν, ενώ υπάρχει μια πρόκληση που λέγεται μεταναστευτικό και για το οποίο λήφθηκαν σωρεία μέτρων το τελευταίο διάστημα. Όπως διευκρίνισε, το μεταναστευτικό αφορά και την ευρύτερη Κυβέρνηση και πολλά άλλα Υπουργεία και θα χρειαστεί, τόνισε, πολύς κόπος και πολιτικές για να γίνει κατορθωτή η διαχείριση του.
 

«Το Υπουργείο Εσωτερικών είναι ένα Υπουργείο διαφορετικό λόγω του εύρους και της πολυπλοκότητας των θεμάτων. Έχει όμως άξια στελέχη στα Τμήματα του, στις επαρχιακές διοικήσεις, στη Διοίκηση που ανιδιοτελώς εργάζονται νυχθημερόν για να μπορέσουν να επιτελέσουν έργο», είπε και σημείωσε πως έργο θα συνεχίσει να επιτελείται και υπό τον νέο Υπουργό, ο οποίος θα αφήσει το δικό του στίγμα.

>>>Διαβάστε επίσης - Τι έγινε κατά την τελετή διαβεβαίωσης των νέων Υπουργών (ΦΩΤΟΣ)<<<
 
Από την πλευρά του, ο κ. Νουρής αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη που του έδειξε αναθέτοντας του αυτό το εξαιρετικά απαιτητικό Υπουργείο. Παράλληλα, συνεχάρη τον κ. Πετρίδη γιατί στον ενάμιση χρόνο που βρίσκεται επικεφαλής στο Υπουργείο, όχι απλώς έχει βάλει τη δική του σφραγίδα, αλλά έχει κάνει ουσιαστικά βήματα στον στόχο της Κυβέρνησης για βελτίωση της ποιότητας προς τους πολίτες και τις μεταρρυθμίσεις.
 
Ο κ. Νουρής διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια προς την ίδια κατεύθυνση, για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και να βελτιωθούν οι παρεχόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες. «Ναι το Υπουργείο Εσωτερικών είναι ίσως το μεγαλύτερο Υπουργείο όσον αφορά τον αριθμό των υπηρεσιών που προσφέρει στους πολίτες, αλλά υπάρχει σαφής ιεράρχηση και προτεραιότητες, τις οποίες θα δούμε και με τους συνεργάτες», είπε.
 
Ωστόσο, τόνισε πως αυτή την ώρα είναι σαφέστατη η προτεραιότητα της προώθησης της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως κατατέθηκε χθες, όπως και η επίλυση η απάμβλυνση του μεταναστευτικού, η οποία εξελίσσεται σε μια ωρολογιακή βόμβα για την κοινωνική συνοχή του κράτους και πρέπει να βρεθούν οι τρόποι αντιμετώπισης. Αναφερόμενος σε άλλες προκλήσεις, μίλησε για τον εκσυγχρονισμό στις διαδικασίες αδειοδότησης καθώς και στην εφαρμογή της νέας στεγαστικής και προσφυγικής πολιτικής.
 
Ο κ. Νουρής είπε πως πολλοί δεν αναγνωρίζουν το τεράστιο έργο που επιτελεί στην ανάπτυξη, και σημείωσε πως όταν βρίσκεται σε εξέλιξη ή τροχοδρόμηση έργα 476 εκατομμυρίων ευρώ, όπως αυτά που έχουν εξαγγελθεί, δεν είναι σε δεύτερη μοίρα το θέμα της ανάπτυξης.
 
Στη συνέχεια, ο κ. Νουρής είπε πως η πολύχρονη παρουσία του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και η παρουσία του στη Βουλή, τον έχουν διδάξει ότι «αν θέλεις να πας μπροστά για να πάρεις αποφάσεις και να υλοποιήσεις έργα, θα πρέπει να υπάρχει συναίνεση και με τα κοινοβουλευτικά κόμματα αλλά και με όλα τα οργανωμένα σύνολα και τις εθελοντικές οργανώσεις». Είπε ότι ο ίδιος είναι άνθρωπος της σύνθεσης απόψεων και της συναίνεσης, και διαβεβαίωσε τόσο τους νέους του συνεργάτες όσο και τα ΜΜΕ ότι με αυτόν τον τρόπο θα πορευτεί στο Υπουργείο.
 
Διευκρίνισε, ωστόσο, πως εκεί που δεν θα καταστεί ανέφικτο να υπάρξει συναίνεση και που οι πολιτικές αποφάσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν, το Υπουργείο θα προχωρήσει να τις εφαρμόσει γιατί στο τέλος της ημέρας κριτής είναι ο απλός πολίτης, και στόχος είναι να παραχθεί έργο. «Και επειδή στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, είμαι σίγουρος πως όποιες και αν είναι οι αντιδράσεις, ιδιαίτερα σε μεταρρυθμιστικά θέματα, θα βρούμε τις συγκεκριμένες λύσεις», είπε.
 
Κατόπιν, αναφέρθηκε στο προσωπικό του Υπουργείου, λέγοντας πως είναι σίγουρος για την ποιότητα του, ενώ σημείωσε πως σε αυτή την προσπάθεια που θα κάνουν μαζί, θα γίνουν και εκείνες οι ενδεδειγμένες και συμφωνημένες κινήσεις για να μπορέσουν να πετύχουν στον καλύτερο δυνατό βαθμό τους στόχους.
 
Απευθυνόμενος στα ΜΜΕ ζήτησε την ολιγοήμερη κατανόηση τους για πολλές δηλώσεις, και διαβεβαίωσε πως σέβεται απόλυτα τη δουλειά τους, ζητώντας παράλληλα σεβασμό και σωστή ενημέρωση ώστε να υπάρχει μια σωστή επικοινωνία. «Θα ενδυναμώσουμε αυτή τη σχέση όπως ακριβώς την είχαμε τόσα χρόνια όταν βρισκόμουν στον άλλο στίβο του Κοινοβουλευτικού έργου», είπε.
 
Καταλήγοντας, αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία στον κ. Πετρίδη στη νέα του θέση του Υπουργού Οικονομικών, σημειώνοντας πως σήμερα στο Υπουργείο Εσωτερικών έχουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα από τη στιγμή που ο νέος Υπουργός Οικονομικών είναι καλός γνώστης των εκκρεμοτήτων και προβλημάτων.  «Είμαστε πάρα πολύ σίγουροι ότι θα είναι αρωγός και υποστηρικτής των δικών μας αιτημάτων», κατέληξε.

(ΚΥΠΕ)

 
4776
Thumbnail

Ο μόνος δρόμος για να έχει η πατρίδα μας προοπτική  και μέλλον είναι ο έντιμος συμβιβασμός που προνοείται από το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, ανέφερε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σημειώνοντας πως σήμερα, οι δύο ηγέτες πρέπει να συμπεριφερθούν με συνέπεια και αποφασιστικότητα, ν` αναλάβουν πρωτοβουλίες και να απευθυνθούν στο λαό με ειλικρίνεια.
 
Σε ομιλία του στο  μνημόσυνό του δολοφονηθέντος από την ΕΟΚΑ Β`,  Αντώνη Ανδρονίκου, που τελέστηκε στην εκκλησία Αρχ. Μιχαήλ, στην Παρεκκλησιά, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε πως ο μόνος δρόμος για να έχει η πατρίδα μας προοπτική  και μέλλον είναι ο έντιμος συμβιβασμός που προνοείται από το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού.

ad1mobile

>>>Διαβάστε επίσης - Brief Debate: Η παραμονή Άντρου στην ηγεσία του ΑΚΕΛ <<<
 
"Δεν θέλουμε και δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε ούτε με την κατοχή, ούτε με τον ιμπεριαλισμό", είπε και πρόσθεσε ότι "αυτό που επιδιώκουμε είναι έντιμος συμβιβασμός με τους τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας".
 
Θέλουμε, συνέχισε, οι επόμενες γενιές να ζήσουν στην χώρα μας ειρηνικά, σε συνθήκες ασφάλειας, με διασφαλισμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες τους και υπογράμμισε ότι "η Κύπρος θα σωθεί αν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε λύση  που θα μας απαλλάσσει από την κατοχή, λύση ΔΔΟ στην οποία θα κατοχυρώνονται και θα διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες όλων των κυπρίων πολιτών".
 
Το ΑΚΕΛ, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του, αποτιμά θετικά το γεγονός ότι στην πρόσφατη συνάντηση στο Βερολίνο ο στόχος λύσης επαναβεβαιώθηκε και ενώπιον του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
 
 "Επίσης θετικά αποτιμούμε το γεγονός ότι η βάση πάνω στην οποία θα γίνουν οι συνομιλίες, οι όροι αναφοράς, θα αποτελούνται από την Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου του 2014, τις συγκλίσεις τις οποίες έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα και το Πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα της 30ης του Ιούνη", συμπλήρωσε.
 
Την ίδια ώρα, υπέδειξε, ότι "όλα αυτά είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους φλέρταραν με άλλες ιδέες και άλλους δρόμους" και εξέφρασε τη θέση πως "χάθηκαν δυόμιση πολύτιμα χρόνια από το Κραν Μοντανά μέχρι σήμερα".
 
Διαμήνυσε δε ότι, τώρα οι δύο ηγέτες πρέπει να συμπεριφερθούν με συνέπεια και αποφασιστικότητα, ν` αναλάβουν πρωτοβουλίες και να απευθυνθούν στο λαό με ειλικρίνεια και πως "ο κόσμος έχει κουραστεί να απογοητεύεται, έχει απελπιστεί να περιμένει".
 
Ο Άντρος Κυπριανού σημείωσε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η  Τουρκία έχει συγκεκριμένο στόχο, να επιτύχει τη διχοτόμηση της Κύπρου και ότι, ο δικός μας στόχος πρέπει να είναι η απελευθέρωση και η επανένωση της Κύπρου.
 
"Ο δικός μας στόχος είναι να ανατρέψουμε τους τουρκικούς σχεδιασμούς και αυτό θα το πετύχουμε μόνο όταν καταφέρουμε να λύσουμε το Κυπριακό στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου", είπε και πρόσθεσε πως, αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους και στη διεθνή κοινότητα, ότι η ευθύνη δεν θα βαραίνει εμάς αλλά αποκλειστικά την Τουρκία.

Λέγοντας ότι ο δρόμος θα είναι πολύ δύσκολος και δεν θα είναι "στρωμένος με ροδοπέταλα", ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε πως χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια, καθαρό μυαλό, αποφασιστικότητα και ξεκάθαρο στόχο, και ότι είναι, όμως, ένας δρόμος που απαιτείται να βαδίσουμε αν θέλουμε να δικαιώσουμε τη θυσία των ηρώων μας.

ad2mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 
 
Αναφερόμενος στη θυσία του Αντώνη Ανδρονίκου, είπε πως οι δολοφόνοι του, μπορεί να μην δικάστηκαν ποτέ, "καταδικάστηκαν όμως από το θρήνο των χαροκαμένων μανάδων, από την οργή αυτών που έμειναν πίσω και ήπιαν το πικρό ποτήρι του πολέμου και της προσφυγιάς".
 
"Είναι μέχρι σήμερα καταδικασμένοι στη συνείδηση κάθε κύπριου πατριώτη που κοιτάζοντας τον Πενταδάχτυλο μονολογεί ανάθεμα τους αίτιους, είναι μέχρι σήμερα καταδικασμένοι στη συνείδηση μας την ώρα που οι αγνοούμενοι μας επιστρέφουν ως λείψανα μέσα σε κουτάκι", είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

ΚΥΠΕ - Σταύρος Κονιώτης

article 1