Μέτρα: Θα δούμε χαλαρώσεις τον Φεβρουάριο; «Μεταβατική περίοδος»

Τι απαντούν οι επιδημιολόγοι Δρ. Τσιούτης και Καραγιάννης

Ο Φεβρουάριος θα πρέπει να θεωρείται περισσότερο μια μεταβατική περίοδος παρά μια περίοδος χαλάρωσης, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και Παθολόγος με εξειδίκευση στον Έλεγχο Λοιμώξεων, Δρ. Κωνσταντίνος Τσιούτης, προσθέτοντας ότι έχουμε μια βελτίωση στην κοινότητα, με μείωση του ποσοστού θετικότητας, όμως το φορτίο στην κοινότητα παραμένει υψηλό παρά την όποια βελτίωση.
 
Ερωτηθείς για τη σύσκεψη της Δευτέρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο Δρ Τσιούτης είπε ότι θα δουν την κατάσταση.
 
«Έχουμε ήδη την Εθνική Αναφορά σήμερα την τελευταία που μας δείχνει κάποια στοιχεία, όμως μέχρι την Δευτέρα θα έχουμε και επιπλέον στοιχεία, τα οποία ίσως να είναι και ενισχυτικά αυτών που βλέπουμε ήδη. Θα δούμε και καλύτερα μέχρι τότε τις νοσηλείες, γιατί αυτό είναι περισσότερο η μεγαλύτερη παράμετρος και η πιο σημαντική. Άρα, θα δούμε πως εξελίσσονται οι νοσηλείες και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας , που ήταν και η βασική παράμετρος που μας έφερε μέχρι την αυστηροποίηση των μέτρων. Και σίγουρα θα μεταφερθούν και εισηγήσεις τόσο από την Επιτροπή όσο και από την Επιτροπή που αυτή την στιγμή ετοιμάζει το σχέδιο αποκλιμάκωσης και θα συζητηθεί ίσως με βάση τα ως τότε δεδομένα ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσουμε», συμπλήρωσε.
 
Σε ερώτηση αν θεωρεί πως μπορεί η Κύπρος από την 1η Φεβρουαρίου να μπει σε χαλαρώσεις, ο Δρ. Τσιούτης είπε ότι αυτό που βλέπουμε είναι ότι όντως στην κοινότητα υπάρχει μια σαφής βελτίωση.

 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

«Αυτή η βελτίωση ξεκίνησε από το αθροιστικό αποτέλεσμα των μέτρων του Δεκέμβρη. Το αποτέλεσμα των μέτρων που τέθηκαν 10 Ιανουαρίου είναι νωρίς ακόμα να εκτιμηθεί. Αυτό είναι δεδομένο και άρα αυτό θα αρχίσει να εκτιμάτε, να το βλέπουμε την άλλη εβδομάδα. Ναι, έχουμε μια βελτίωση στην κοινότητα, με μείωση του ποσοστού θετικότητας, όμως το φορτίο στην κοινότητα παραμένει υψηλό παρά την όποια βελτίωση. Θέλουμε να δούμε να μειώνεται ακόμα περισσότερο γιατί οι χαλαρώσεις θα φέρουν έξαρση και αυτή η έξαρση πρέπει να είναι ελεγχόμενη, να εντοπιστεί εγκαίρως και να μην μας φέρει σε καταστάσεις των προηγούμενων εβδομάδων», σημείωσε.
 
Το άλλο όμως, συνέχισε ο Δρ. Τσιούτης, είναι ότι οι αριθμοί των νοσηλευόμενων, ο αριθμός των εισαγωγών, ο αριθμός των νοσηλευόμενων στις εντατικές θεραπείες και το ποσοστό πληρότητας στις Μονάδες Εντατικής θεραπείας  παραμένουν υψηλά.
«Άρα, είναι νωρίς ακόμα για να δώσουμε εμείς από επιδημιολογικής άποψης ξεκάθαρα ότι υπάρχει θετική εικόνα στην Κύπρο. Εμείς όμως ως επιστήμονες και ειδικοί στο χώρο θα πρέπει να δώσουμε κάποιες θέσεις, να εξηγήσουμε αναλυτικά αυτές τις θέσεις, να εξηγήσουμε αναλυτικά την κατάσταση και να δώσουμε μια εκτίμηση του που μπορεί να οδεύσουμε από εδώ και πέρα με τα τωρινά δεδομένα, αλλά και τους κινδύνους που υπάρχουν από μια απότομη χαλάρωση την περίοδο του Φλεβάρη», πρόσθεσε.
 
Όπως είπε, «η θέση μας γενικά σαν Επιτροπή είναι ότι ο Φεβρουάριος θα πρέπει να θεωρείται περισσότερο μια μεταβατική περίοδος παρά μια περίοδος χαλάρωσης».
 
«Μια μετάβαση δηλαδή από περίοδο αυστηρών μέτρων, σιγά-σιγά προς μια περίοδο χαλαρώσεων. Θα πρέπει να εξετάζουμε παράλληλα πάρα πολλές παραμέτρους και η επιδημιολογική κατάσταση, τα τεστ τα αυξημένα και τα τεστ τα στοχευμένα σε χώρους εργασίας , σε κλειστούς χώρους, κλπ, το όποιο ρίσκο υπάρχει από το να ανοίξουν συγκεκριμένοι χώροι και συγκεκριμένες δραστηριότητες και βέβαια μια συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης που σε συνδυασμό με τα δεδομένα από την ιχνηλάτηση, να μπορούμε να παρέμβουμε άμεσα σε περίπτωση που εντοπίσουμε νέες έξαρσης», πρόσθεσε.        
 
Καραγιάννης: «Αν υπάρξουν χαλαρώσεις να είμαστε πιο σίγουροι ότι δε θα μας προκαλέσουν πρόβλημα»
 
Η εικόνα δείχνει  - βγήκε σήμερα και η Εθνική Αναφορά - ότι σύμφωνα με την πτωτική τάση που είχε ο αριθμός των κρουσμάτων τις προηγούμενες ημέρες, αυτή την στιγμή έχει σταθεροποιηθεί γύρω στα 150 με 160, δήλωσε στο ΚΥΠΕ το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης.
 
«Ευελπιστώ ότι  θα έχουμε περαιτέρω πτώση σαν αποτέλεσμα παρόντων περιοριστικών μέτρων, όχι των προηγούμενων. Υπάρχει μια πτώση στην κατάσταση του αριθμού των νοσηλευομένων στο νοσοκομείο, αλλά εκείνοι που είναι κρίσιμα εξακολουθούν να είναι ακόμα σε ψηλά επίπεδα, γύρω στις 60. Ήταν 184 χθες οι νοσηλευόμενοι και η τάση ανά Επαρχία είναι καθοδική και αισθητή αυτή την στιγμή. Ελπίζουμε να συνεχίσουμε έτσι, τουλάχιστον ως τις 31 Ιανουαρίου. Αν υπάρξουν χαλαρώσεις να είμαστε πιο σίγουροι ότι δε θα μας προκαλέσουν πρόβλημα», συμπλήρωσε.
 
Σε ερώτηση αν θα δούμε οποιεσδήποτε χαλαρώσεις από την 1η Φεβρουαρίου, ο Δρ Καραγιάννης είπε ότι αν μέχρι τότε πέσουν περισσότερο και οι νοσηλείες και ο αριθμός των κρουσμάτων «νομίζω δικαιολογείται κάποια χαλάρωση».
 
«Ποια θα είναι αυτή η χαλάρωση , ποιους τομείς θα επηρεάσει κλπ , δεν έχει αποφασιστεί ακόμα», κατέληξε.

(ΚΥΠΕ)

 
27800