Μέτρα/Αλλαγές:Πόσα άτομα, μέχρι ποια ώρα, τι ανοίγει & τι κλείνει

Σας μπέρδεψαν τα νέα μέτρα; Τι αλλάζει και τι δεν αλλάζει αναλυτικά σε σημεία

Συνδυασμό με πιο αυστηρά μέτρα αλλά και χαλαρώσεις περιελάμβαναν οι σημερινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου τις οποίες ανακοίνωσε το μεσημέρι το Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου. 

Δείτε πιο κάτω αναλυτικά τι θα ισχύει σε κάθε τομέα - Τι αλλάζει την Δευτέρα και τι την Τρίτη - Τι ΔΕΝ αλλάζει

>>>>>Δείτε αυτούσιο το Διάταγμα του Υπ.Υγείας με τις αλλαγές στα μέτρα

Αλλάζει το κέρφιου από την Τρίτη 16/3

Η απαγόρευση μετακινήσεων άλλαξε. Από την Τρίτη 16/3 θα αρχίζει από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας. Την Δευτέρα το κέρφιου θα αρχίσει στις 9 το βράδυ.

Παραμένουν τα 2 SMS 

Δεν υπήρξε οποιαδήποτε αλλαγή στον αριθμό των SMS. Παραμένουν 2 ημερησίως. 

Τι αλλάζει με την λίστα των SMS από την Δευτέρα

Για μετάβαση σε υποστατικό εστίασης (μόνο για εξωτερικούς χώρους), αποστέλλεται γραπτό μήνυμα επιλέγοντας τον αριθμό 2.

Η Κατηγορία 6 τροποποιείται και, εκτός από τη μετακίνηση για σκοπούς άθλησης και ατομικής εκγύμνασης, περιλαμβάνει τη μετακίνηση για πρόσβαση σε δημόσιους χώρους συναθροίσεων, δηλαδή σε πλατείες.

Για μετάβαση σε εκδρομικούς χώρους και φράγματα, όπου η πρόσβαση θα επιτρέπεται μόνο στις 15 Μαρτίου, αποστέλλεται μήνυμα στον αριθμό 6. Όλες οι υπόλοιπες Κατηγορίες παραμένουν οι ίδιες.  

Δείτε επίσης:
Νέα Μέτρα: Τι αλλάζει για δικηγορικά, λογιστικά & άλλα γραφεία
Τι αλλάζει με τα SMS

Επιτρέπεται η μετακίνηση μεταξύ των Επαρχιών;

Ναι, η μετακίνηση μεταξύ των Επαρχιών επιτρέπεται νοουμένου ότι ο σκοπός για τον οποίο γίνεται η μετακίνηση εμπίπτει στις Κατηγορίες της χρήσης SMS που κατά κανόνα δεν υπερβαίνει τις τρεις (3) ώρες.

Τι θα γίνει με σχολεία

Κλείνουν τα Δημοτικά σχολεία στην Λεμεσό και οι μαθητές συνεχίζουν με τηλεκπαίδευση μέχρι 31/3. Τα Δημοτικά στις υπόλοιπες επαρχίες συνεχίζουν κανονικά με φυσική παρουσία. 

Τα Γυμνάσια συνεχίζουν με εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέχρι και τις 31/3.

Σημειώνεται ότι τα υπόλοιπα σχολεία, δηλαδή τα νηπιαγωγεία και την Προδημοτική, τα ειδικά Σχολεία, τα λύκεια, τεχνικές σχολές και ιδιωτικά σχολεία συνεχίζουν κανονικά με φυσική παρουσία και τήρηση των μέτρων.

Για τα φροντιστήρια παραμένει το 1+4 άτομα ενώ για τις άλλες σχολές δεν αλλάζει τίποτα. Θα ισχύουν τα μέτρα που ισχύουν και σήμερα με άτομα ανά τετραγωνικά.

Μέχρι 4 άτομα σε οικίες

Δεν άλλαξε οτιδήποτε με αυτό το μέτρο. Ισχύει το όριο των 4 ατόμων.

Άλλες κοινωνικές συναθροίσεις

Επιτρέπεται η πρόσβαση σε πλατείες μέχρι 6 άτομα

Η πρόσβαση σε πλατείες επιτρέπεται από τις 15 Μαρτίου για συναθροίσεις με μέγιστο αριθμό 6 ατόμων, ανεξαρτήτως ηλικίας, νοουμένου ότι αποστέλλεται γραπτό μήνυμα στο 8998 με επιλογή του αριθμού 6 και τηρείται το εύλογο χρονικό διάστημα των τριών (3) ωρών.

Μέχρι 6 άτομα σε πάρκα, γραμμικά πάρκα, παραλίες, μονοπάτια της φύσης, πλατείες:

Ο μέγιστος αριθμός ατόμων που επιτρέπεται να συναθροίζονται σε πάρκα, γραμμικά πάρκα, παραλίες, μονοπάτια της φύσης και πλατείες καθορίζεται σε 6 πρόσωπα, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Νοείται ότι άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω που συναθροίζονται στους πιο πάνω χώρους από διαφορετικά νοικοκυριά, οφείλουν να φέρουν μάσκα προστασίας.

Μόνο την Καθαρά Δευτέρα 6 ενήλικες (έξτρα ανήλικα τέκνα) σε εκδρομικούς χώρους και φράγματα

Η πρόσβαση σε εκδρομικούς χώρους και φράγματα επιτρέπεται μόνο για τη Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2021. Ο μέγιστος αριθμός ατόμων που μπορούν να συναθροιστούν σε εκδρομικούς χώρους και φράγματα στις 15 Μαρτίου είναι 6 ενήλικες και επιπλέον τα ανήλικα τέκνα τους.

Ανοίγει η εστίαση μόνο για εξωτερικούς χώρους από την Τρίτη 16/3

Από τις 16 Μαρτίου, επιτρέπεται η λειτουργία μόνο των εξωτερικών χώρων των υποστατικών εστίασης, τηρουμένου του υγειονομικού πρωτοκόλλου και των κατευθυντήριων οδηγιών.

Για να πάμε στους πιο κάτω χώρους στέλνουμε μήνυμα με τον αριθμό 2.

Η πιο πάνω απόφαση ισχύει μόνο για τις πιο κάτω κατηγορίες χώρων εστίασης:

  • Εστιατόρια
  • Ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα
  • Ταβέρνες
  • Καφετέριες 
  • Πιτσαρίες
  • Μπυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ
  • Καφενεία
  • Κυλικεία ή/και χώρους εστίασης σχολείων, αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κτλ.

Υπενθυμίζεται ότι η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε τραπεζοκαθίσματα. Εάν στις πιο πάνω επιχειρήσεις λειτουργούν μπαρ, απαγορεύεται η απευθείας εξυπηρέτηση των πολιτών σε αυτά και η χρησιμοποιούνται μόνο για την προπαρασκευή φαγητών και ποτών από το προσωπικό του υποστατικού. 

Μέχρι 8 άτομα οι κρατήσεις

Ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι στους χώρους εστίασης (εξωτερικοί χώροι των υποστατικών) είναι τα 8 πρόσωπα, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Μέχρι πόσα άτομα στους χώρους εστίασης

Δεν καθορίζεται μέγιστος αριθμός ατόμων στους εξωτερικούς χώρους των υποστατικών εστίασης. Ο αριθμός των ατόμων προκύπτει σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά, στη βάση των τετραγωνικών μέτρων του κάθε υποστατικού και νοουμένου ότι εφαρμόζεται το μέτρο απόστασης όπως καθορίζεται στο σχετικό πρωτόκολλο. 

Ποιες επιχειρήσεις περιορίζονται σε 30% προσωπικό;

Ιδιωτικές επιχειρήσεις υπηρεσιών (π.χ. δικηγορικά, λογιστικά γραφεία, ασφαλιστικές εταιρείες, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, κοκ), εξαιρουμένων των ουσιωδών υπηρεσιών που καθορίζονται στο Διάταγμα, εργάζονται με εξ αποστάσεως εργασία. Επιτρέπεται εντός του επαγγελματικού υποστατικού η φυσική παρουσία εργαζομένων που δεν υπερβαίνει το 30% του συνολικού αριθμού του προσωπικού με ελάχιστη παρουσία τα πέντε (5) άτομα, εφόσον το επιθυμεί ο εργοδότης.

Νοείται ότι εάν μια επιχείρηση δραστηριοποιείται σε πέραν του ενός κτιρίου, επιτρέπεται η φυσική παρουσία εργαζομένων που δεν υπερβαίνει το 30% του κάθε υποστατικού, με ελάχιστη παρουσία τα πέντε (5) άτομα, εφόσον το επιθυμεί ο εργοδότης.

Για επιχειρήσεις που συστεγάζονται στο ίδιο κτίριο επιτρέπεται η φυσική παρουσία εργαζομένων που δεν υπερβαίνει το 30% του κάθε νομικού προσώπου (δηλαδή της κάθε επιχείρησης), με ελάχιστη παρουσία τα πέντε (5) άτομα, εφόσον το επιθυμεί ο εργοδότης, νοουμένου ότι τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Το υπόλοιπο προσωπικό εργάζεται μέσω τηλεργασίας κατ’ οίκον. Νοείται ότι ο αριθμός στρογγυλοποιείται προς τα πάνω. 

Ότι δεν ανακοινώθηκε, δεν αλλάζει

Σημειώνεται ότι, ότι δεν ανακοινώθηκε την Παρασκευή, συνεχίζει με ότι ίσχυε. Π.χ. Δεν αλλάζει κάτι με προπονήσεις παιδιών, γυμναστήρια και άλλες δραστηριότητες. 

Ακυρώνονται εγχειρήσεις - Μόνο επείγουσες

Επιπλέον, να αναφέρουμε ότι ακυρώνονται όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία και εισαγωγές σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια από αύριο Σάββατο μέχρι και το τέλος Μαρτίου. Θα γίνονται μόνο τα επείγοντα χειρουργεία. 

 
27751