«Μη αποδεκτή κατάληξη τα δύο κράτη και συνομοσπονδία»

Τι τονίζουν στον Ρααμπ Συντηρητικοί βουλευτές

Τη θέση τους ότι η λύση του Κυπριακού προς επανένωση του νησιού θα πρέπει να συνίσταται σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία (ΔΔΟ) με μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, τονίζουν με επιστολή τους προς τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών τρεις φιλοκύπριοι βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος.

Οι Τερέζα Βίλιερς, σερ Ρότζερ Γκέιλ και Μάθιου Όφορντ υπενθυμίζουν στον Ντόμινικ Ράαμπ ότι μια τέτοια λύση συνάδει με πολυάριθμα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και ότι έχει υποστηριχθεί από διαδοχικές βρετανικές κυβερνήσεις επί σειρά ετών.

Η επιστολή, την οποία έχει δει το ΚΥΠΕ, τονίζει επίσης ότι, «η διαίρεση της Κύπρου σε δύο κράτη ή μια συνομοσπονδία δεν θα ήταν μία αποδεκτή κατάληξη».

Χαιρετίζουν την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Ράαμπ στην Κύπρο, αλλά σημειώνουν ότι κατά τη διάρκειά της δεν επαναδιατύπωσε τη στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, όπως δεν το έκανε και στις απαντήσεις επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 2 Μαρτίου. 

Απαντώντας τότε σε ερώτηση του κυπριακής καταγωγής βουλευτή των Εργατικών Πάμπου Χαραλάμπους, ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών είχε χαρακτηρίσει τη ΔΔΟ ως «σημείο εκκίνησης».

Οι τρεις Συντηρητικοί βουλευτές καλούν λοιπόν τον κ. Ράαμπ να επιβεβαιώσει τη στήριξη της βρετανικής κυβέρνησης σε αυτή τη μακροχρόνια θέση.

Η επιστολή έχει ημερομηνία 10 Μαρτίου. Σημειώνεται ότι την προηγουμένη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε πει στον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν σε επικοινωνία τους ότι η λύση στην Κύπρο θα πρέπει να βασίζεται στο διεθνώς αποδεκτό μοντέλο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Σε συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα «Τα Νέα», που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, ο κ. Τζόνσον επαναλάμβανε τη θέση αυτή, προσθέτοντας ότι κατά την άποψη του Λονδίνου οι παράμετροι αυτού του μοντέλου όπως εκτίθενται στα σχετικά ψηφίσματα «είναι αρκετά ευρείες ώστε να περικλείουν ένα φάσμα λύσεων».

Η κα Βίλιερς και οι κ. Γκέιλ και Όφορντ καλούν τέλος τον κ. Ράαμπ, αναλογιζόμενοι τη μακρά ιστορία και τους στενούς δεσμούς των δύο χωρών, να δώσει «υψηλή προτεραιότητα» στην υποστήριξη των Κυπρίων στη συνεχιζόμενη προσπάθειά τους να καταλήξουν σε συμφωνία επί ενός ενωμένου μέλλοντος για το νησί τους.

(ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός)