Το μήνυμα της Ελληνίδας Προέδρου για την Κυπριακή Ανεξαρτησία

Σακελλαροπούλου για Κυπριακό: Κοινή επιδίωξη η επανέναρξη διαπραγματεύσεων

Συγχαρητήριο μήνυμα με την ευκαιρία της επετείου της Κυπριακής Ανεξαρτησίας έλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία τόνισε ότι κοινό μέλημα και προτεραιότητα των δύο χωρών είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΓΓ των ΗΕ.

Στο μήνυμα της η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας σημείωσε ότι η Κύπρος, κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τη συνεχιζόμενη για 46 ολόκληρα χρόνια τουρκική κατοχή, εξακολουθεί σταθερά να παραμένει στην τροχιά των πλέον ανεπτυγμένων κοινωνιών και να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη και εμβάθυνση των τριμερών και άλλων πολυμερών σχημάτων πολυδιάστατης συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε στο μήνυμά της ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως άλλωστε και η Ελλάδα, παραμένουν αταλάντευτα προσηλωμένες στην προσπάθεια εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής και συνολικής λύσης του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, καθώς και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ. Λύσης, είπε, η οποία θα διασφαλίσει την πλήρη απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων και την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των Εγγυήσεων.

«Έχω την ακλόνητη πεποίθηση ότι την προσήλωση μας στον εθνικό αυτό στόχο, δεν πρόκειται να κάμψει η τουρκική επιθετικότητα και η τουρκική αδιαλλαξία», τόνισε.

>>>Διαβάστε ακόμη: BOC: Στο «σφυρί» 50 αυτοκίνητα από €150 – ΤΙΜΕΣ/ΦΩΤΟΣ

Η Πρόεδρος της Ελλάδας είπε ότι στο Κυπριακό, σήμερα, κοινό μας μέλημα και προτεραιότητα είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΓΓ των ΗΕ.

Συνέχισε λέγοντας ότι οι παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες, καθώς και οι απειλές περί εποικισμού των Βαρωσίων, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στη δημιουργία του αναγκαίου προς τούτο κλίματος.

Ανέφερε ακόμη ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις εποικοδομητικές πρωτοβουλίες και προσπάθειες που καταβάλλετε στο πλαίσιο, και με τη συνδρομή, της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών του ΓΓ των ΗΕ».

Διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα, όπως και η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί τη νομιμοποίηση των συνεπειών της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής και του τουρκικού εποικισμού.

«Θα ήθελα, με την ευκαιρία αυτή, να απευθύνω τόσο σε εσάς όσο και στη σύζυγο σας, τις θερμότερες ευχαριστίες μου για την υποδοχή που μου επιφυλάξατε στην πρόσφατη επίσκεψη μου στην Κύπρο. Ήταν πολύ σημαντικό να αποτίσω φόρο τιμής σε όλους εκείνους, Κύπριους και Ελλαδίτες, που υπερασπίστηκαν την ελευθερία της Μεγαλονήσου», κατέληξε.

KYΠΕ

 
27720