Μητσοτάκης: Λύση με δύο κράτη δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή

Μήνυμα του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία

Το μήνυμα προς την Άγκυρα ότι η πρόταση περί λύσης δύο κρατών στην Κύπρο δεν μπορεί κι ούτε πρόκειται να γίνει ανεκτή έστειλε σήμερα από την Κύπρο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ). Ο πρωθυπουργός τόνισε πως το 2023 θα είναι έτος εκλογών τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο, και σημείωσε πως και οι δύο χώρες οφείλουν και πρέπει να πάνε μπροστα.

Η ρωσική εισβολή απειλεί να κατοχυρώσει ένα μοντέλο αυταρχικής συμπεριφοράς σύμφωνα με το οποίο κάθε ιμπεριαλιστική χώρα, κάθε τοπικός ταραξίας, με οποιοσδήποτε πρόσχημα, θα εισβάλει σε μια γειτονική χώρα. Είναι ένα μοντέλο που μπορεί να μιμηθούν και άλλοι ηγέτες με αυτοκρατορικά και επεκτατικά οράματα, κάτι που αφορά την Ελλάδα, αφορά όμως ακόμα περισσότερο την ακρωτηριασμένη επί τόσες δεκαετίες Κύπρο επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ.

«Η Ουκρανία βιώνει την τραγική εμπειρία της Κύπρου το 1974… Δεν πρέπει να αφήσουμε το Ντονέτσκ και την Μαριούπολη να γίνουν Κερύνεια και Αμμόχωστος»  

Το στοίχημα των εκλογών είναι να μην πάμε πίσω, αλλά να προχωρήσουμε μπροστά, επισήμανε ο πρωθυπουργόςγια την Ελλάδα και την Κύπρο αναφερόμενος στις εκλογές του 2023 και στις δύο χώρες. Πρέπει, τόνισε, να κτίσουμε πάνω στα γερά θεμέλια, να αποτρέψουμε την κατεδάφιση όσων έγιναν. 

Η Ελλάδα στις απειλές αντέταξε την ενίσχυση της άμυνας και της διπλωματίας της τόνισε. «Ισχυρά κράτη είναι τα σταθερά κράτη» ανέφερε στην ομιλία του στο συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού, στην Κύπρο.  

Έκανε λόγο για συνεχείς τουρκικές προκλήσεις, η πανδημία, η ρωσική εισβολή και η ενεργειακή κρίση κλονίζουν την παγκόσμια ειρήνη αλλά και την οικονομική σταθερότητα του πλανήτη. «Δεν υπήρχε άλλη ελληνική κυβέρνηση που να διαχειρίστηκε τόσες διαδοχικές κρίσεις τα τελευταία χρόνια» υπογράμμισε. 

«Κάναμε πράξη το πρόγραμμα για το οποίο εκλέχθηκε και αποπλήρωσε δύο χρόνια νωρίτερα τα τελευταία της δάνεια στο ΔΝΤ, ενώ μόλις χθες το Eurogroup εισηγήθηκε την έξοδο της χώρας μας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας» επισήμανε. 

Η Ελλάδα το 2020 στον Έβρο αμύνθηκε, προστάτεψε τα σύνορά της, που είναι ταυτόχρονα και τα σύνορα της Ευρώπης είπε ο πρωθυπουργός. 

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι η παράταξη των μεγάλων στόχων για το καλό του κυπριακού λαού πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, εκθειάζοντας τόσο τον Γλαύκο Κληρίδη, ιδρυτή του κόμματος, αλλά και τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Ανασταδιάδη όσο και τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. 

 
27800