Μητσοτάκης σε Πομπέο: Ακραία η τουρκική ρητορική στη κυπριακή ΑΟΖ

Η Άγκυρα παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, τόνισε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας υποδεχόμενος τον Αμερικανό ΥΠΕΞ

Για ακραία ρητορική από πλευράς Τουρκίας, την οποία κατήγγειλε ότι παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο με τις κινήσεις της στο οικόπεδο «7» της κυπριακής ΑΟΖ, έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, υποδεχόμενος τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ειδικότερα, στον χαιρετισμό του πριν την έναρξη της συνάντησης ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις συζητήσεις που είχε στις ΗΠΑ με τον Υπουργό Εμπορίου της Αμερικής και τις επαφές του με τους Έλληνες ομογενείς. Παράλληλα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας δήλωσε «ευτυχής που η επίσκεψή σας πραγματοποιείται νωρίς, 3 μήνες μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, και συμπίπτει με την λαϊκή εντολή για αλλαγή σελίδας στη χώρα».

>>> Διαβάστε ακόμη: Έφθασε στον στόχο «Μόρφου-1» το «Γιαβούζ» <<<

Μιλώντας για την ελληνική οικονομία ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «αφήνουμε πίσω τις δύσκολες ημέρες της κρίσης και αντιμετωπίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Οδεύουμε στην ανάκαμψη και λάβαμε μέτρα που την υπηρετούν βάζοντας τέλος στo capital controls, προωθούνται ταχύτατα οι ιδιωτικοποιηήσεις και θεσπίζονται ειδικά κίνητρα για τις ιδιωτικές επενδύσεις».

Ειδική και εκτενής ήταν η αναφορά του Πρωθυπουργού στην τουρκική προκλητικότητα στο ανατολικό Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο με αφορμή «την επικαιροποίηση της αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας που ενισχύει το στρατηγικό αποτύπωμα στην περιοχή υπέρ της ασφάλειας και της σταθερότητας».

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας έθεσε το ζήτημα των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και την ακραία ρητορική της Τουρκίας που όπως είπε «δεν συνάδει με τη σχέση φιλίας που επιδιώκει η Ελλάδα».

>>> Διαβάστε επίσης: Ενώπιον Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι ενέργειες της Τουρκίας <<<

«Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Η Κύπρος ζητά την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και προσδοκώ στη θετική συμβολή των ΗΠΑ που θα βοηθήσει σε ένα πιο γόνιμο κλίμα στην περιοχή», είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας χαιρέτισε, παράλληλα, το γεγονός ότι «ολοένα και περισσότεροι τουρίστες από τις ΗΠΑ επισκέπτονται την Ελλάδα» κάνοντας αναφορά και στην απόκτηση των ναυπηγίων στη Σύρο από την ONEX, το ενδιαφέρον της Pfizer να επενδύσει στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη αλλά και το έμπρακτο ενδιαφέρον των αμερικανικών επιχειρήσεων για το Ελληνικό.

«Σας καλοσωρίζω με αισθήματα φιλίας και εκτίμησης και μαζί σας χαιρετίζω το άνοιγμα του νέου κεφαλαίου στις σχέσεις των δύο χωρών», ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του ο κ. Μητσοτάκης.

>>> Διαβάστε ακόμη: Μέτρα κατά της Τουρκίας συζήτησαν Μογκερίνι και ΥΠΕΞ <<<

Πομπέο: Οι αμερικανικές εταιρίες είναι έτοιμες να επενδύσουν
Επισημαίνοντας πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν ήταν ποτέ ισχυρότερες ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών. «Γίνονται πολύ σπουδαία πράγματα, όλα πηγαίνουν καλά και δουλεύουμε πολύ σκληρά, οι μηχανές έχουν ανάψει για τα καλά. Οι σχέσεις των δύο χωρών μας είναι στο απόγειο, ποτέ δεν ήταν ισχυρότερες και προσβλέπω στο μέλλον», είπε ο κ. Πομπέο.

Αμέσως μετά επισήμανε πως «οι αμερικανικές εταιρίες είναι έτοιμες να έρθουν, να επενδύσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας».

Επίσης, ο κ. Πομπέο επισήμανε πως θα συζητηθεί ο ρόλος της Ελλάδας «στην γεωγραφική περιοχή, που είναι πολύ δυναμική, με πολλά να συμβαίνουν, μια ενεργή περιοχή, και είμαστε εδώ να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα να διατηρήσει το ρόλο της σαν πυλώνας σταθερότητας».

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

«Μιλήσατε για τις ιστορικές σχέσεις των χωρών μας, ευελπιστώ να κάνω τα πάντα σωστά για να μην ακούσω στο τέλος τα παράπονα της ελληνικής κοινότητας στο Κάνσας», είπε με χιούμορ ο υπουργός Εξωτερικών, κλείνοντας την τοποθέτησή του. 

ΠΗΓΗ: protothema.gr

 
27511