Μπορέλ:Στηρίζουμε ταχεία επανέναρξη διαπραγματεύσεων για Κυπριακό

Αυτό διαβεβαιώνει σε απαντητική επιστολή του στον Ευρωβουλευτή Νιαζί Κιζίλγιουρεκ ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος και αντιπρόεδρος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, σε απαντητική επιστολή στον Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζίλγιουρεκ τόνισε την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχει ενεργό ρόλο σε περίπτωση επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού. 

Επαναβεβαίωσε την δέσμευση για ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για μια συνολική διευθέτηση του προβλήματος, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες η ιδρύθηκε η ΕΕ.
 
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «μετά από πρωτοβουλία του κ. Κιζίλγιουρεκ απεστάλη επιστολή στα μέσα Νοεμβρίου στον κ. Μπορέλ σχετικά με τις παρεμβάσεις της Τουρκίας στην εκλογική διαδικασία των Τουρκοκυπρίων και τις εξελίξεις σε σχέση με το άνοιγμα των Βαρωσίων, στην οποία οι υπογράφοντες ζητούσαν από την ΕΕ ‘να αναλάβει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς την Τουρκία - μια υποψήφια χώρα της ΕΕ - έτσι ώστε η τουρκική κυβέρνηση να σέβεται πλήρως τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια, και άμεσα να σταματήσει να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκοκυπριακής κοινότητας. Υπογράμμισαν το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι πολίτες της ΕΕ και κάλεσαν την ΕΕ να κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να σταματήσει η Τουρκία να υπονομεύει την τουρκοκυπριακή κοινότητα’».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<
 
Την επιστολή συνυπέγραφαν οι δύο συμπρόεδροι της Ομάδας της Αριστεράς Martin Schirdewan και Manon Aubry, η Αντιπρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών και πρώην εισηγήτρια για την έκθεση προόδου της Τουρκίας Kati Piri, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης και οι ευρωβουλευτές Evin Incir (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες) και Romeo Franz (Πράσινοι).
 
Ο κ. Μπορέλ σε σχέση με τα ζητήματα των Βαρωσίων εξέφρασε την αλληλεγγύη και υποστήριξη της ΕΕ στην Κύπρο. Σημείωσε τις δηλώσεις καταδίκης των ενεργειών της Τουρκίας εκ μέρους του ιδίου και της ΕΕ καλώντας για πλήρη σεβασμό των ψηφισμάτων 550 και 789 από την Τουρκία και την άμεση αντιστροφή των ενεργειών της.
 
Κλείνοντας ο κ. Μπορέλ τόνισε ότι «ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπτυξη συνεταιρισμών και αμοιβαία επωφελών σχέσεων μεταξύ όλων των εταίρων της περιοχής, διμερώς και πολυμερώς, είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ».

(ΚΥΠΕ)

 
23556