Μποζάι για τουρκικές προκλήσεις: Η ΕΕ δεν είναι δικαστήριο

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στην ΕΕ υπεραμύνθηκε των κινήσεων της Άγκυρας-Έντονη ανησυχία της ΕΕτΠ

Στη σοβαρότητα της κλιμάκωσης της έντασης από την Τουρκία στην Αποκλειστική Οικονομική ζώνη / υφαλοκρηπίδα της Κύπρου αναφέρθηκε το μέλος του Προεδρείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕΕτΠ) και Δημοτικός Σύμβουλος Στροβόλου, Σταύρος Σταυρινίδης, στη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας της Επιτροπής για τις σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία, που πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.
 
Ο κ. Σταυρινίδης σημείωσε ότι το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα όχι μόνο της Κύπρου αλλά και της ΕΕ στο σύνολό της.

 >>> Διαβάστε επίσης: Σε κυρώσεις - όπως σε Ρωσία - προχωρά η ΕΕ για Τουρκία <<<

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος μέλη της ΕΕτΠ και ομάδα εκπροσώπων από τις τοπικές αρχές της Τουρκίας. Τη συνάντηση προσφώνησε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στην ΕΕ, Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι.
 

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, από πλευράς της Αντιπροσωπείας της Κύπρου στην ΕΕτΠ, ο κ. Σταυρινίδης τόνισε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου που απορρέουν από το διεθνές και το κοινοτικό δίκαιο και επηρεάζουν δυσμενώς τον στόχο της ΕΕ για ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση, καθώς και τις επιχειρήσεις πολλών εταιρειών της ΕΕ και διεθνών εταιρειών στην ΑΟΖ της Κύπρου.
 
Υπενθύμισε δε τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018
που αποτελούσαν μια τέτοια προειδοποίηση, καθώς και ότι στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας τον περασμένο Μάρτιο, η ΕΕ και τα 28 κράτη μέλη της κάλεσαν την Τουρκία να «απόσχει από τέτοιου είδους παράνομες ενέργειες στις οποίες η ΕΕ θα ανταποκρινόταν κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο».
 
Συνέχισε λέγοντας ότι υπό το πρίσμα της εξέλιξης αυτής της κατάστασης, καθώς και της συνολικής κατάστασης των εγχώριων υποθέσεων της Τουρκίας, δεν μπορεί να συζητηθεί κανένα άνοιγμα κεφαλαίων, περαιτέρω αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων και συμφωνία αεροπορικών μεταφορών.
 
Ο Τούρκος Πρέσβης από πλευράς του υποστήριξε ότι η Τουρκία θα επιθυμούσε να μειώσει την ένταση, αλλά οι κινήσεις που έγιναν από την Κύπρο δεν ήταν προς αυτή την κατεύθυνση.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Ανέφερε ακόμα ότι η Τουρκία θεωρεί ότι «σε αυτό το νομικό ζήτημα η ΕΕ δεν είναι δικαστήριο και δεν μπορεί να αποφασίζει».
 
Καταλήγοντας ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε πλήρη συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο και αν υπάρξει οποιαδήποτε επέμβαση για γεώτρηση ή οποιαδήποτε συμφωνία στην ΑΟΖ, θα προστατέψει τα «αποκλειστικά» της δικαιώματα αλλά και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο νησί.