Μπροστά σε ζόρικες αποφάσεις για Μέτρα ο ΠτΔ / Τι λένε οι δείκτες

Το Υπουργικό θα κλειδώσει νέα μέτρα / Ποιες οι εισηγήσεις και τι λένε οι δείκτες με θανάτους, κρούσματα και νοσηλείες

Ημέρα αποφάσεων η σημερινή (24/11), καθώς το Υπουργικό Συμβούλιο θα κλειδώσει τα νέα μέτρα για αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού και τα όσα θα ισχύσουν ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, εκτός απροόπτου. 

Πριν από την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντά στις 9:00 το πρωί τα μέλη της Επιδημιολογικής Ομάδας όπου θα ενημερωθεί για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, αλλά θα ακούσει παράλληλα τις εισηγήσεις των Ειδικών για τα νέα μέτρα. 

Τα βλέμματα στραμμένα στα Νοσοκομεία 

Ο αυξημένος αριθμός νοσηλευόμενων τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλεί πονοκέφαλο στο Υπουργείο Υγείας και στα μέλη της Επιδημιολογικής Ομάδας. Ο δείκτης με τις νοσηλείες θεωρείται ο πιο σημαντικός σχετικά με τις αποφάσεις που λαμβάνονται για τα περιοριστικά μέτρα. 

Όπως δήλωσε στην Offsite αρμόδια πηγήοι αριθμοί των νοσηλειών δεν δικαιολογούν καμία χαλάρωση των μέτρων. Τουναντίον, πλην της Πάφου που καταγράφει σταδιακή μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων, στις υπόλοιπες πόλεις παρατηρείται έξαρση του ιού. 

Παράλληλα, αυτό που μας λέχθηκε είναι πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιβαρυνθεί κι άλλο το σύστημα υγείας, το οποίο τις τελευταίες ημέρες κυρίως βρίσκεται στα όριά του.

Οι εισηγήσεις 

Πολύωρη ήταν η σύσκεψη των μελών της Επιδημιολογικής Ομάδας το βράδυ της Τρίτη, συνάντηση κατά την οποία τέθηκαν επί τάπητος οι εισηγήσεις για τα νέα μέτρα. 

Βάσει και της επιδημιολογικής εικόνας της κάθε επαρχίας, τα μέλη της Επιδημιολογικής Ομάδας εισηγούνται:

  • Παράταση του τοπικού lockdown στη Λεμεσό
  • Ξεκλειδώνει η Πάφος
  • Διατήρηση των μέτρων ανά το παγκύπριο (κλείσιμο χώρων εστίασης στις 22:30, απαγόρευση διακίνησης στις 23:00 & μέγιστος αριθμός στις συναθροίσεις σε οικίες τα 10 άτομα)
  • Για την Πάφο θα ισχύουν τα μέτρα που ισχύουν σε Λευκωσία, Λάρνακα & Ελεύθερη επ. Αμμοχώστου
  • Κλείσιμο σχολείων
  • Εντατικοποίηση ελέγχων και εργαστηριακών εξετάσεων σε οίκους ευγηρίας
  • Επέκταση εργαστηριακών ελέγχων και επανειλημμένοι έλεγχοι με rapid σε κλειστές δομές, στρατό, σχολεία

Τα πιο πάνω μέτρα θα έχουν ισχύ μέχρι και τα μέσα Ιανουαρίου. 

Τα μέτρα για τα Χριστούγεννα

Πέραν από τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν, αναμένεται να ανακοινωθούν από τώρα και τα μέτρα που θα ισχύουν κατά την περίοδο των γιορτών. Σε περίπτωση που το επιτρέπει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, οι Ειδικοί για την περίοδο των γιορτών εισηγήθηκαν όπως αυξηθεί ο αριθμός στις συναθροίσεις καθώς επίσης να υπάρξει χαλάρωση σε ότι αφορά την ώρα απαγόρευσης διακίνησης.

Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις

Την Παρασκευή δια στόματος υπουργού Υγείας αναμένεται να γίνουν οι ανακοινώσεις των μέτρων που θα ισχύουν από την 1η Δεκεμβρίου, αλλά και αυτών που θα τεθούν σε ισχύ για τις γιορτές.

Ο λόγος που θα γίνουν ανακοινώσεις την Παρασκευή, είναι επειδή θα δοθεί στη δημοσιότητα η νέα εθνική αναφορά, η οποία είναι «κλειδί» για τις αποφάσεις, καθώς θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την επιδημιολογική εικόνα κάθε επαρχίας. 

Offsite 

 
18872
Thumbnail