Ν. Χριστοδουλίδης: Έρχεται πρωτόκολλο για τουρισμό από Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ δήλωσε πως ετοιμάζεται πρωτόκολλο για αναγνώριση του εμβολίου του Ισραήλ στη συνάντηση με ΥΠΕΞ Κύπρου

Το Ισραήλ εκτιμά τα μέγιστα την απόφαση της κυπριακής Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανέναρξη πτήσεων προς όφελος του τουρισμού Κύπρου - Ισραήλ, δήλωσε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Γκάμπι Ασκενάζι, σημειώνοντας πως «προς τον σκοπό αυτό ετοιμάζεται σχετικό πρωτόκολλο, όπως επίσης και πρωτόκολλο για αναγνώριση του εμβολίου του Ισραήλ».

Ο κ. Ασκενάζι μιλούσε στα ΜΜΕ πριν τη συνάντηση που είχε στο ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών, με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο περιθώριο της επίσκεψης εργασίας του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στο Ισραήλ. Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως θα συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις και τρόπους περαιτέρω ενίσχυσής τους και πως θα ανταλλάξουν ιδέες αναφορικά με το πώς οικοδομούν πάνω στις θετικές εξελίξεις «ώστε να μετατρέψουμε τη γειτονιά μας, την ευρύτερη Μέση Ανατολή, σε μια περιοχή ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας».

Καλωσορίζοντας τον κ. Χριστοδουλίδη, ο κ. Ασκενάζι ανέφερε, μεταξύ άλλων πως ότι αυτή ήταν η τέταρτη κατά σειρά συνάντηση του με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών κάτι που αντανακλά τις μεταξύ τους σχέσεις.

>>>Διαβάστε ακόμη: Αναστασιάδης-Ρέβλιν: Στηρίζουν την επανέναρξη πτήσεων & τουρισμού

Πρόσθεσε ότι τον περασμένο Οκτώβριο, Κύπρος και Ισραήλ γιόρτασαν 60 χρόνια εξαίρετων σχέσεων τόσο σε διμερές, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, και σημείωσε ότι το Ισραήλ εκτιμά τα μέγιστα την απόφαση της Κυπριακής Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανέναρξη πτήσεων προς όφελος του τουρισμού των δύο χωρών. Είπε ακόμα ότι προς τον σκοπό αυτό ετοιμάζεται σχετικό πρωτόκολλο, όπως επίσης και πρωτόκολλο για αναγνώριση του εμβολίου του Ισραήλ.

Επεσήμανε ότι «η Κύπρος είναι ένας πολύ δημοφιλής προορισμός για τους Ισραηλινούς. Πέρσι έχουν επισκεφθεί το όμορφο νησί σας 300 χιλιάδες άτομα» από το Ισραήλ, είπε, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας.

Ανέφερε ακόμη ότι με τον Κύπριο ομόλογό του θα συζητήσουν διμερή και περιφερειακά θέματα, καθώς επίσης και ζητήματα που άπτονται της ενέργειας, της ασφάλειας, της σταθερότητας και άλλα.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτεται το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί σαφή ένδειξη της σημασίας που αποδίδει η κυπριακή Κυβέρνηση στη γεωστρατηγική διμερή σχέση με το Ισραήλ.

Πρόσθεσε ότι θα συζητήσουν κατά τη συνάντηση τους τις διμερείς σχέσεις και τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης τους, σημειώνοντας ότι πρόσφατα υπήρξαν θετικές εξελίξεις στην περιοχή, όπως οι Συμφωνίες Abraham, το ενεργειακό φόρουμ στο Κάιρο και άλλα.

«Θα ανταλλάξουμε ιδέες αναφορικά με το πώς οικοδομούμε σε αυτές τις θετικές εξελίξεις ώστε να μετατρέψουμε τη γειτονιά μας, την ευρύτερη Μέση Ανατολή, σε μια περιοχή ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.
 

ΚΥΠΕ

 
25089