Νέα μέτρα: Τι γίνεται με όσα ΔΕΝ ανακοινώθηκαν

Ανακοινώθηκαν οι νέες αποφάσεις, ωστόσο, όχι για όλα προκαλώντας έτσι σύγχυση και ερωτήματα

Η προσοχή όλων των πολιτών της Κύπρου ήταν στραμμένη σήμερα (27/1) στην ανακοίνωση που έκανε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου για το πως θα προχωρήσουμε στην χαλάρωση των μέτρων και τι θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.

Ο Υπουργός Υγείας τοποθετήθηκε για το άνοιγμα των σχολείων, επιχειρήσεων, και τη νέα επιλογή για την άδεια διακίνησης μέσω του 8998.

Σύμφωνα λοιπόν με επίσημη ενημέρωση, για ό,τι δεν ανέφερε και δεν προχώρησε σε ανακοίνωση ο Υπουργός Υγείας, παραμένει ως έχει. Δηλαδή θα ισχύει ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα και μέχρι την απόφαση νέων μέτρων τα οποία θα ανακοινωθούν.

Τι ανακοινώθηκε σήμερα 27 Ιανουαρίου 2021:

  • Προστίθεται νέα επιλογή στα SMS / Τι θα στέλνεις & για ποιο λόγο

Νέος αριθμός προστίθεται στις επιλογές των πολιτών για μετακινήσεις στο 8998, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας. Πρόκεται για τον αριθμό '9', και θα αντιστοιχεί για την μετακίνηση μας σε επιχειρήσεις που ανοίγουν από τη Δευτέρα 1/2.

Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε ότι η αποστολή δυο sms για διακίνηση στον αριθμό 8998 θα παραμείνει.

Ωστόσο, ο Υπουργός ανέφερε ότι θα από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2021 ανοίγουν τα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα ινστιτούτα αισθητικής το Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας θα προσθέσει τον αριθμό 9 στο σύστημα για να επιτρέπεται η αποστολή μηνύματος σε αυτούς τους χώρους.

Ωστόσο, παραμένει μέχρι νεοτέρας η απαγόρευση διακίνησης μετά τις 21:00 το βράδυ.

Παράλληλα, με βάση τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου από την 1η Φεβρουαρίου  επιτρέπεται η επίσκεψη μέχρι δύο (2) ατόμων,σε οικίες νοουμένου πρόκειται για συγγενείς 1ου και 2ου βαθμού και από τις 8 Φεβρουαρίου μέχρι 4 άτομα νοουμένου πρόκειται για συγγενείς 1ου και 2ου βαθμού. Ωστόσο, και στις δυο περιπτώσεις θα πρέπει να σταλεί SMS σε υπάρχουσα επιλογή.

  • Νέα Μέτρα: Ποιές επιχειρήσεις ανοίγουν 1η και ποιές 8 Φεβρουαρίου

Όσο αφορά ποιες επιχειρήσεις θα ανοίξουν από τη Δευτέρα, 1 η Φεβρουαρίου, τίθενται σε εφαρμογή τα εξής:

1. Επαναλειτουργία κουρείων, κομμωτηρίων, ινστιτούτων αισθητικής.
2. Αύξηση από 25% σε 50% του ποσοστού του προσωπικού που μπορεί να έχει φυσική παρουσία στις ιδιωτικές επιχειρήσεις υπηρεσιών, χωρίς ελάχιστο και μέγιστο αριθμό ατόμων.
3. Απαγόρευση συναθροίσεων σε οικίες, με εξαίρεση την επίσκεψη μέχρι δύο (2) ατόμων, νοουμένου πρόκειται για συγγενείς 1 ου και 2 ου βαθμού.

Από τη Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2021, τίθενται επιπλέον σε εφαρμογή τα ακόλουθα:

1. Επαναλειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών δημοτικών σχολείων και της Γ’ Τάξης Λυκείων και Τεχνικών Σχολών.
2. Επαναλειτουργία επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων.
3. Επαναλειτουργία πρακτορείων τυχερών παιγνίων, μόνο για σκοπούς συμπλήρωσης του δελτίου, χωρίς τη χρήση τραπεζοκαθισμάτων.
4. Επαναλειτουργία μουσείων και άλλων αρχαιολογικών χώρων.

  • Ποιοι μαθητές επιστρέφουν στις τάξεις τους τη Δευτέρα 8/2

Αν και οι πληροφορίες ήθελαν κάποιους μαθητές να επιστρέφουν στο σχολείο την ερχόμενη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου, τελικά άλλαξε η ημερομηνία και η επιστροφή στο σχολείο θα γίνει την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου. 

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας, την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου θα επιστρέψουν με φυσική παρουσία στο σχολείο οι μαθητές Δημοτικού  αλλά και οι μαθητές της Γ’ Τάξης Λυκείων και Τεχνικών Σχολών.

Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, θα επιστρέφουν στο σχολείο με την διενέργεια rapid test, όπως θα είναι το γενικό πρόγραμμα  του Υπ. Υγείας για όλους τους εργαζόμενους. Ακολούθως θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ κάθε εβδομάδα.

Διαβάστε εδώ όλα όσα ανακοινώθηκαν:

 
18733
Thumbnail