Νομικό κενό στην κρατική χορηγία κομμάτων, βλέπει η Ελεγκτική

Η Ελεγκτική Υπηρεσία ζητά από τον Γενικό Εισαγγελέα τη γνωμάτευσή του για την κομματική χορηγία

Επιμέλεια: Χάρις Βωβού

Νομική ασάφεια βλέπει στο θέμα της κρατικής χορηγίας στα κόμματα η Ελεγκτική Υπηρεσία, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΥ, Μάριος Πετρίδης, στην εκπομπή Business Hour by Brief

Όπως επεξήγησε, υπάρχει πιθανότητα κόμματα, όπως για παράδειγμα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, να επιστρέψουν μέρος χρημάτων που έλαβαν από την κρατική χορηγία. Ο κ. Πετρίδης είπε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία ετοιμάζεται άμεσα, μέσα σε διάστημα μιας ή δύο ημερών να στείλει επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα για να ζητήσει τη γνωμάτευση του, ως προς το εάν και με ποιον τρόπο θα επιστραφούν τα χρήματα από τα κόμματα που στις φετινές βουλευτικές εκλογές. 

Νομικό κενό

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, υπάρχει νομική ασάφεια στον περί πολιτικών κομμάτων νόμο, ως προς το πότε θα πρέπει να δίνεται η τακτική χρηματοδότηση των κομμάτων.

“Υπάρχει μια ασάφεια στο νόμο, δηλαδή δεν λέει ακριβώς ο νόμος πότε θα πρέπει να δίνεται αυτή η χορηγία. Αν έχει για παράδειγμα βουλευτικές εκλογές δεν λέει ο νόμος περιμένετε να δείτε τα αποτελέσματα και μετά να δώσετε το δεύτερο μισό στα κόμματα ή στους υποψηφίους των προεδρικών εκλογών όταν θα έχουμε προεδρικές εκλογές”, εξήγησε ο κ. Πετρίδης, συμπληρώνοντας πως “Επειδή υπάρχει αυτή η ασάφεια, η λογική λέει ότι η ελεγκτική υπηρεσία συμβουλεύεται το νομικό της σύμβουλο, που είναι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζουμε μία επιστολή για να στείλουμε στο νομικό μας σύμβουλο, σε μία δύο μέρες θα είναι κοντά του, και θα του θέσουμε αυτές τις δύο επιλογές, οι οποίες είναι είτε επαναυπολογίζεται μετά τις εκλογές είτε στην αρχή του χρόνου”

Όπως ανέφερε “η τακτική και έκτακτη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων προβλέπεται από σχετική νομοθεσία. Είναι ο περί πολιτικών κομμάτων νόμος, στον οποίο ορίζεται στο πως θα πρέπει να δίνεται αυτή η χρηματοδότηση και είναι δύο ειδών. Το πρώτο κομμάτι είναι η τακτική χρηματοδότηση, το ύψος της οποίας λέει ο νόμος καθορίζεται από το υπουργικό συμβούλιο, περιλαμβάνεται  στον κρατικό προϋπολογισμό  και το σύνολό της κατανέμεται. Ποσοστό 15% καταβάλλεται ισόποσα, δηλαδή για όλα τα κόμματα. Αν έχω δηλαδή να δώσω τα 10 εκατ. το 1,5 εκατ. θα το δώσω στα οκτώ κόμματα και το υπόλοιπο ποσό που απομένει από το σύνολο της χορηγίας, δηλαδή το 85% της χορηγίας καταβάλλεται κατ αναλογία των ποσοστών που έλαβαν στις προηγούμενες εκλογές. Τα πράγματα περιπλέκονται γιατί μέχρι και το 2017 που είχαν πάρει και χορηγία για τις προεδρικές του 2018, η τακτική χρηματοδότηση των κομμάτων ήταν ξεχωριστή από την “έκτακτη” χρηματοδότηση των κομμάτων. Η τακτική ήταν δηλαδή περίπου 4,2 εκατ. ευρώ και η έκτακτη περίπου 2 εκατομμύρια. Αυτό το ποσό δηλαδή περίπου 6,5 εκατ. ευρώ ήταν μέχρι το 2017 ξεχωριστά. Το 2018 και μετά όμως είχε ενσωματωθεί η έκτακτη χρηματοδότηση στην τακτική, έτσι ώστε η τακτική έγινε 6,5 εκατομμύρια. Αυτό δόθηκε και το 2018, το 2019, το 2020 και το 2021”

Μάλιστα, εξέφρασε την άποψη ότι “τη συγκεκριμένη γνωμάτευση θα έπρεπε να τη ζητήσει η ίδια η Βουλή από τον Γενικό Εισαγγελέα, γιατί είναι η ίδια Βουλή που αντιμετωπίζει αυτό το θέμα”.

Πιθανές επιστροφές

Ερωτηθείς με ποιον τρόπο θα πρέπει τα κόμματα να επιστρέψουν πίσω λεφτά, ο κ. Πετρίδης απάντησε ότι “αν γνωματεύσει ο Γενικός Εισαγγελέας ότι αυτή η χορηγία που δόθηκε για να κατανεμηθεί το σύνολο, θα πρέπει να επιστραφούν τα λεφτά διότι το σύνολο δεν το ενοχλεί, δεν αλλαζει το σύνολο. Συγκεκριμένα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ που έλαβαν ποσοστά με βάση τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, τώρα μειώθηκαν άρα θα πρέπει να τα επιστρέψουν, ώστε να τα πάρουν αυτοί που δικαιούνται, δηλαδή όσοι αύξησαν ποσοστά είτε μπήκαν για πρώτη φορά στη Βουλή".  

Αναφορικά με το τι θα γίνει σε περίπτωση που ένα κόμμα αρνηθεί να επιστρέψει το ποσό ή δεν έχει λεφτά να τα επιστρέψει, τόνισε ότι “αυτό θα το αποφασίσει ο Γενικός Εισαγγελέας και η Βουλή”, καθώς όπως είπε “δεν έτυχε ξανά”, στο παρελθόν. 

Χορηγίες πέραν του 3%

Τέλος, ερωτηθείς για το αν η νομοθεσία προνοεί χορηγία για κόμματα που εισέρχονται στην Βουλή μόνο ή για κόμματα που εξασφαλίζουν πέραν του 3%, ασχέτως αν δεν πήραν το μέτρο του 3,6%, απάντησε ότι “η νομοθεσία λέει ότι τα κοινοβουλευτικά και μη κοινοβουλευτικά κόμματα λαμβάνουν χορηγία το αργότερο τρεις μήνες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών και τα μη κοινοβουλευτικά νοούμενου ότι είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο, έχουν υποβάλει αίτηση στον έφορο εκλογών, που είναι ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, διεκδικούν τις βουλευτικές εκλογές για τις οποίες αιτούνται χορηγία με υποψηφίους που αντιστοιχούν σε ποσοστό τουλάχιστον 50% των εδρών για κάθε εκλογική περιφέρεια και έχουν εξασφαλίσει ποσοστό τουλάχιστον 3% στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Είναι ένα θέμα που θα δούμε πως θα εφαρμοστεί κατόπιν γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέως”, κατέληξε.

Δείτε όλα όσα ανέφερε στο Business Hour o Εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής: