«Ο EastMed είναι αγωγός ειρήνης», συμφωνούν Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ

Ο αγωγός «αποτελεί συμβολή στην ειρήνη γιατί αποδεικνύει πως θα αντιμετωπίσουμε την ενέργεια ως κρίκο συνεργασίας»

Μετά την υπογραφή του σύμφωνου για τον αγωγό ΕastMed, προχώρησαν σε δηλώσεις οι αρχηγοί των Κρατών Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος δήλωσε ότι «Με μεγάλη χαρά υποδέχομαι σήμερα στην Αθήνα δύο πολύ καλούς φίλους. Είναι το επιστέγασμα μιας στενής σχέσης» των τριών χωρών. Η Συμφωνία του Ζαππείου έχει διάσταση οικονομική, αναπτυξιακή διπλωματική, γεωστρατηγική, ανέφερε, σημειώνοντας ότι αποτελεί συμβολή στην εισήνη και στη γεωπολιτική σταθερότητα, γιατί αποδεικνύει την έμπρακτη διάθεση των κρατών προς τον σκοπό αυτό. Θα αναβαθμίσει τη γεωστρατηγική υπεραξία Ελλάδας και Κύπρου στη Μεσόγειο», τόνισε o Έλληνας πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι θα εμβαθύνουν οι σχέσεις με το Ισραήλ.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Η σημασία του αγωγού θεωρείται τεράστια, καθώς ο EastMed αναμένεται ότι θα αλλάξει τα δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο, ενισχύοντας τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο, ενώ θα συμβάλλει στην απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο. «Σημαντική μέρα για Ελλάδα – Κύπρο – Ισραήλ», χαρακτήρισε τη σημερινή ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed έχει διάσταση οικονομική, αναπτυξιακή και γεωστρατηγική πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αγωγούς φυσικού αερίου και πέρα από τις προφανείς συνέπειες για τις χώρες αποτελεί και συμβολή στην ειρήνη και την γεωστρατηγική σταθερότητα στην περιοχή».

«Ο αγωγός θα αναβαθμίσει και τον γεωστρατηγικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου και η χώρα μας καθίσταται κρίσιμος παίκτης στην ενεργειακή τροφοδοσία της περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά από την υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι η συμφωνία επιβεβαιώνει ότι η συνεργασία των χωρών έχει ωριμάσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε οι τρεις χώρες να μπορούν να προωθούν έργα με γεωπολιτική αξία.

«Οι συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει δεν στρέφονται εναντίον της οποιασδήποτε τρίτης χώρας. Το αντίθετο, κάθε χώρα που το επιθυμεί είναι ευπρόσδεκτη, εφόσον τηρεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να ενισχύσει τις συμπράξεις και να ενισχύσει την αξία των πόρων, συμβάλλοντας στην ασφάλεια στην περιοχή.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι τρεις χώρες θα προχωρήσουν και στην ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών, ένα έργο που επίσης έχει την έμπρακτη στήριξη της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, έκανε λόγο για μία ιστορική μέρα σημειώνοντας ότι άνοιξε το κοίτασμα του Λεβαθιάν και υπάρχει μεγάλη ποσότητα με εξαιρετική ανάπτυξη, την ώρα που το Ισραήλ υπέγραψε συμφωνίες και με αραβικές χώρες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νετανιάχου, δήλωσε ότι δεν απειλείται καμία τρίτη χώρα, κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση σε όποια χώρα το επιθυμεί να συνδράμει.
Ειδική μνεία έκανε για Ιταλία και Αίγυπτο και τη σημαντικότητα της συμμετοχής τους.

 

Η Διακρατική Συμφωνία για τον EastMed, υπογράφηκε σήμερα (2/1) από τους υπουργούς Ενέργειας Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, Κωστή Χατζηδάκη, Γιουβάλ Στάινιτς και Γιώργο Λακκοτρύπη αντίστοιχα.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Στην τελετή παρεβρέθηκαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Βενιαμίν Νετανιάχου και ο Νίκος Αναστασιάδης, καθώς επίσης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης.