Ο Ν. Παπαδόπουλος μιλά για τις 11 προτάσεις κατά Διαφθοράς (vid)

Τι αναφέρει ο Νικόλας Παπαδόπουλος για την Διαφθορά και την Κυβέρνηση στην εκπομπή «Παρασκήνιο»

Φιλοξενούμενος στην εκπομπή «Παρασκήνιο» της Digitaltv βρέθηκε το βράδυ της Τετάρτης (4/11) ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος ήταν φιλοξενούμενος του Διευθυντή Ειδήσεων DigitalTree (Offsite & Brief) Παναγιώτη Τσαγγάρη, με τον οποίο συζήτησαν τις πολιτικές εξελίξεις, το Κυπριακό αλλά και θέματα επικαιρότητας. 

Ανάμεσα σε άλλα συζητήθηκε και το θέμα της Διαφθοράς και των προτάσεων του ΔΗΚΟ για αντιμετώπιση του προβλήματος.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «θεωρούμε πλέον ότι η ευθύνη μας είναι να διαφυλάξουμε το δικαίωμα του φορολογούμενου, του Κύπριου πολίτη, στην διαφάνεια και να ανασκευάσουμε την εικόνα, δυστυχώς, που έχει περάσει στη διεθνή κοινότητα ότι η Κύπρος είναι κέντρο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, κέντρο διαφθοράς που πηγάζει και ξεκινά από την ίδια την κυβέρνηση». 

>>> Διαβάστε ακόμη: Οι 11 προτάσεις ΔΗΚΟ για καταπολέμηση της διαφθοράς <<<

Την ίδια ώρα τόνισε και την ανάγκη όπως «αναλογιστούμε τι εικόνα έχουμε». «Σκεφτείτε να είστε ένας μέσος επενδυτής στην Ευρώπη, τί εικόνα θα έχετε για την Κύπρο τα προηγούμενα δέκα χρόνια; Κουρέψαμε τον κόσμο, κουρέψαμε τις καταθέσεις, διαλύθηκαν οι τράπεζες μας, είμαστε κέντρο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, πουλούμε διαβατήρια. Αυτή είναι η εικόνα της χώρας μας και δεν είναι τυχαίο ότι η Κύπρος διολισθαίνει στις διεθνείς αξιολογήσεις σε ό,τι αφορά την διαφάνεια και την διαφθορά και πάμε από το κακό στο χειρότερο», εξήγησε. 

Σε σχόλιο ότι «η Κυβέρνηση λέει ότι φαίνονται όλα αυτά γιατί η ίδια δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω και μόλις εντοπίσει ατασθαλία φυλακίζει και για αυτό ακούγονται τόσα πολλά σκάνδαλα», ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Συνειδητοποιήσαμε ότι μόλις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πήγε διακοπές με τζετ Σαουδάραβα πήγε φυλακή κόσμος. Μόλις ανακαλύψαμε την επένδυση στο Πέρα Πεδί που αφορούσε ακίνητο του Προέδρου της Δημοκρατίας είχαμε φυλακίσεις. Μόλις είχαμε εκπροσώπηση της Ryanair από δικηγόρους του Δικηγορικού Γραφείου του κ. Αναστασιάδη είχαμε φυλακίσεις. Το ‘ντροπή’ του Κώστα Κληρίδη (τέως Γενικού Εισαγγελέα) για ποιον ήταν; Για τον ίδιο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εδώ είμαστε μία χώρα που φυλακίστηκε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας για ζήτημα διαπλοκής. Αυτά όλα δεν είναι τυχαία. Ξεκινούν από κάπου και δυστυχώς στην προκειμένη περίπτωση ξεκινούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού», υπέδειξε.

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του ΔΗΚΟ, το οποίο κατέθεσε 11 προτάσεις για καταπολέμησης της Διαφθοράς, είπε ότι «επειδή έχουμε αυτή την εικόνα ως χώρα, εμείς αναλάβαμε την συγκεκριμένη πρωτοβουλία και παρουσιάσαμε 11 προτάσεις για την διαφθορά και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε κι άλλες. Δεν θεωρούμε ότι είναι εξαντλητικές. Εξάλλου, υπάρχουν και άλλα νομοσχέδια που εκκρεμούν στην Βουλή τα οποία εμείς είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε», επεσήμανε.

Κληθείς να πει εάν τα όσα περιλαμβάνονται στο σημείο 5 και 6 των προτάσεων δεν γίνονταν μέχρι σήμερα, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ εξήγησε ότι, «ο περισσότερος και ο άμεσος έλεγχος πρέπει να είναι εκεί που λαμβάνονται αποφάσεις που αποφέρουν σημαντικά οικονομικά οφέλη. Η Βουλή δεν έχει αυτή την αρμοδιότητα. Νομοθετεί Νόμους και η Κυβέρνηση εφαρμόζει τους Νόμους. Είναι στην εφαρμογή των Νόμων που κάπου χωλαίνουμε και εκεί είναι που υπάρχει το τεράστιο περιθώριο διαπλοκής και διαφθοράς», υπογράμμισε. 

Παράλληλα ξεκαθάρισε πως, «εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να γίνει ακόμα πιο αυστηρό το Πόθεν Έσχες των Βουλευτών, αλλά να μην έχει κανένας την παραμικρή αμφιβολία ότι το πρόβλημα στην χώρα μας που αφορά την διαπλοκή και την διαφθορά βρίσκεται κυρίως στην Εκτελεστική Εξουσία. Εκεί είναι που λαμβάνονται αποφάσεις που επωφελούνται επιχειρηματίες, τρίτοι, υπήκοοι που παίρνουν διαβατήρια, κοκ. Εκεί είναι το 99% του προβλήματος, χωρίς να ισχυρίζομαι ότι κόμματα είναι άμοιρα ευθυνών. Εξάλλου είχαμε και περιστατικά Βουλευτών στο πρόσφατο σκάνδαλο του Al Jazzera με Βουλευτή του ΑΚΕΛ και Πρόεδρο της Βουλής που συμπεριφέρθηκαν με απαράδεκτο, αντιθεσμικό και απογοητευτικό τρόπο που μας εξοργίζει όλους. Αλλά οι αποφάσεις και εκεί δεν ήταν από τους Βουλευτές. Τι έλεγε ο Πρόεδρος της Βουλής; Θα καλέσω τον Υπουργό Εσωτερικών για να πάρει εκείνος την απόφαση για μία παράτυπη έκδοση ενός διαβατηρίου», υπογράμμισε. 

Συνεπώς, τόνισε, «να μην έχουμε την ψευδαίσθηση ότι με την ενίσχυση του Πόθεν Έσχες θα σταματήσει η διαφθορά, γιατί είναι οι αποφάσεις της Εκτελεστικής Εξουσίας και η εφαρμογή των Νόμων που κατά κανόνα δημιουργούν τις συνθήκες της διαπλοκής και της διαφθοράς και άρα εκεί πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας».

Γιατί η Αρχή κατά της Διαφθοράς δεν πρέπει να διορίζεται από την Κυβέρνηση
Σε ό,τι αφορά την πρόταση του ΔΗΚΟ για δημιουργία Αρχής Πάταξης της Διαφθοράς, εξήγησε πως αυτή «έχει μία σημαντική ειδοποιό διαφορά με την αντίστοιχη πρόταση που έχει φέρει η Κυβέρνηση: δεν πρέπει να διορίζει αυτή την Αρχή η Κυβέρνηση». 

«Εμείς έχουμε εισηγηθεί όπως αυτή η Αρχή διορίζεται από την Βουλή. Αν υπάρχει οποιοσδήποτε άλλος τρόπος, είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε, αλλά σίγουρα δεν πρέπει να διορίζει αυτή την Αρχή η Κυβέρνηση, γιατί αυτή η Αρχή θα ελέγχει την Κυβέρνηση. Και το νομοσχέδιο είχε έρθει με θητείες που θα ήταν ιδιαίτερα σύντομες, έτσι ώστε τα μέλη της Αρχής θα έπρεπε να εξαρτώνται πάντα από την Κυβέρνηση αν θα επαναδιοριστούν. Συνεπώς αντιλαμβάνεστε ότι μία Αρχή που είναι εξαρτώμενη από την Κυβέρνηση για τον διορισμό της τι έλεγχο πρόκειται να κάνει. Αυτό είναι ένα σημαντικό μέτρο και κατανοούμε ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί και το Σύνταγμα για να μπορέσει να προχωρήσει η δημιουργία ενός τέτοιου θεσμού», εξήγησε.

«Εμείς έχουμε ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δημοσιοποιείται καθημερινά στον ημερήσιο τύπο οποιαδήποτε απόφαση επιφέρει όφελος είτε στον ίδιο προσωπικά είτε σε Υπουργούς του είτε σε μέλη της οικογένειας τους. Επίσης, θέλουμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναδρομικά για τα 7 προηγούμενα χρόνια, να δημοσιοποιήσει όλες τις αποφάσεις που έχουν επιφέρει τέτοια οφέλη», ανέφερε περαιτέρω. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ερωτηθείς εάν και οι 11 εισηγήσεις του ΔΗΚΟ μπορούν να εφαρμοστούν με προτάσεις νόμου, να ψηφιστούν από την Βουλή και να γίνουν Νόμοι, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι, «οι περισσότερες χρειάζονται την συνεργασία της Κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα η σύσταση της Αρχής για πάταξη της διαφθοράς, η οποία θα χρειαστεί προϋπολογισμό τον οποίο δεν μπορεί να εγκρίνει η Βουλή από μόνη της, αφού πρέπει να υπάρξει σχετική εισήγηση από την Εκτελεστική Εξουσία, αλλιώς θα είναι αντισυνταγματικό». 

«Η βελτίωση του Πόθεν Έσχες, να γίνει ένα πιο αυστηρό σύστημα ελέγχου των Βουλευτών, αυτό μπορεί ναι να γίνει από την Βουλή. Αλλά για τα περισσότερα από τα μέτρα που εισηγούμαστε, που εάν θέλουμε να είναι αποτελεσματικά, ναι χρειάζεται η συνεργασία της Κυβέρνησης», τόνισε. 

Οι τοποθετήσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ για την Διαφθορά στο ακόλουθο βίντεο μετά το 42ο λεπτό: