Ο Σιζόπουλος και ο Λιλλήκας ενώνουν τις δυνάμεις τους (Βίντεο)

Θα συμπορευθούν στις προσεχείς Βουλευτικές Εκλογές

Την κοινή συμπόρευση στις βουλευτικές εκλογές του επόμενου Μαΐου αποφάσισαν σήμερα ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών, με τους ηγέτες των δύο κομμάτων να κάνουν λόγο για μια συμμαχία σε ένα «διζωνικό μέτωπο», αλλά και στα ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης.
 
Η συμπόρευση επισημοποιήθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών και του Προέδρου της ΕΔΕΚ στα γραφεία της Συμμαχίας. Γιώργος Λιλλήκας και Μαρίνος Σιζόπουλος απηύθυναν έκκληση σε κόμματα, σχηματισμούς και προσωπικότητες που ενστερνίζονται τις θέσεις τους να ενταχθούν σε αυτή τη συμπόρευση.
 
Όπως αναφέρθηκε, βάσει της συμφωνίας, υποψήφιοι της Συμμαχίας θα ενταχθούν στο ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ σε όλες τις επαρχίες.
 
«Θέλω να εκφράσω τη χαρά μου και την ικανοποίησή μου γιατί σήμερα με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, φίλο Μαρίνο Σιζόπουλο έχουμε ουσιαστικά επισημοποιήσει την συμπόρευσή μας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Γιώργος Λιλλήκας.
 
Όπως είπε, «η ικανοποίησή μου είναι ιδιαίτερα μεγάλη γιατί κατά την άποψή μου δημιουργούνται οι προϋποθέσεις πλέον, πέραν των βουλευτικών εκλογών, να συσταθεί ένα δυνατό αντιδιζωνικό μέτωπο που έχει την ιδιαίτερη του σημασία στις δεδομένες συνθήκες και με τις αναμενόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό».
 
«Ελπίζω και εύχομαι», πρόσθεσε ο κ. Λιλλήκας, «και άλλες δυνάμεις και άλλα οργανωμένα σύνολα, όπως και πολίτες, να ενισχύσουν αυτό το αντιδιζωνικό μέτωπο, καθώς και την όλη προσπάθεια που θα καταβάλουμε μαζί για ζητήματα που αφορούν την κοινωνική ευημερία, την κοινωνική πρόοδο, ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης, που έχουν να κάνουν με την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής καθώς και την εξυγίανση και εκσυγχρονισμό του κράτος μας που εμείς ευελπιστούμε και επιδιώκουμε να καταστεί ένα κράτος υπηρέτης του πολίτη και όχι δυνάστης του πολίτη».
 
Από την πλευρά του, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως «σήμερα έχουμε στην ουσία οριστικοποιήσει τη συμπόρευση των δυνάμεων μας στις επόμενες, κρίσιμης σημασίας, βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2021».
 
«Αυτή η συμπόρευση προσλαμβάνει ιδιαίτερες διαστάσεις λόγω ακριβώς και των εξελίξεων, όπως διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή στο Κυπριακό, αλλά και της ανάγκης να ισχυροποιηθεί σταδιακά το αντιδιζωνικό μέτωπο, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων πολιτικών κομμάτων τάσσονται ανεπιφύλακτα υπέρ της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με την πολιτική ισότητα, όπως την αποκαλούν, που στη βάση όχι αλλά εκτιμήσεων αλλά στη βάση αδιάψευστων στοιχείων και ντοκουμέντων, αυτή η μορφή λύσης είναι λύση τουρκικών προδιαγραφών, την οποία η Τουρκία επίσημα από τη δεκαετία του 1960 διεκδικούσε για την Κύπρο», είπε.
 
Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως αυτή η συνεργασία δεν στοχεύει στη μη λύση του Κυπριακού, «αλλά στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση του ενός κράτους, ενός λαού μίας δημοκρατικής διακυβέρνησης που θα ενώνει Ε/κ και Τ/κ για το κοινό τους μέλλον στο πλαίσιο της ΕΕ με πλήρη κατοχύρωση των πολιτικών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κοινοτικού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια».
 
Αναφέρθηκε τέλος και στην πανδημία του κορωνοϊού με επιπτώσεις στην οικονομία, λέγοντας ότι η νόσος «είναι ακόμη ένας παράγοντας, ο οποίος θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να τον διαχειριστούμε με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, να είμαστε δίπλα στους πολίτες και να προστατέψουμε ακριβώς τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχουν».
 
Σε ερώτηση αν η Συμμαχία Πολιτών θα ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι θα εμπλουτίσουμε το διευρυμένο ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ με υποψήφιους μας σε όλες τις επαρχίες.
 
Για τα ονόματα, ο κ. Λιλλήκας είπε πως έγινε ανταλλαγή απόψεων, αλλά συνέστησε υπομονή «τις επόμενες λίγες μέρες θα δείτε και τα ονόματα».
 
Απαντώντας σε ερώτηση τι ήταν αυτό που επέτρεψε την συνεργασία τους ενώ παρόμοιες προσπάθειες είχαν γίνει στο παρελθόν χωρίς επιτυχία, ο κ. Σιζόπουλος είπε αναφέρθηκε στους κοινούς προβληματισμούς αλλά και «στους κινδύνους που ελλοχεύουν όσον αφορά την εθνική μας υπόθεση και τα ζητήματα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής».
 
«Ως εκ τούτου το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν, μελετούμε το παρελθόν, διδασκόμαστε από το παρελθόν, αλλά το πιο σημαντικό είναι να διαγνώσουμε το παρόν και κυρίως να πάρουμε μέτρα για το μέλλον. Αυτό ακριβώς είναι που έχουμε αποφασίσει και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε», είπε.
 
Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο κ. Λιλλήκας είπε πως «στο παρελθόν υπήρξαν και εγωισμοί».
 
«Αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι παρακάμπτοντας τους όποιους εγωισμούς, ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών βάζουμε τις βάσεις και δημιουργούμε ένα θεμέλιο στη βάση ακριβώς της αλληλοεκτίμησης και του αλληλοσεβασμού, που μπορεί κατά τη δική μου εκτίμηση όσοι πραγματικά έχουν αυτή την ανησυχία, τη γνήσια έγνοια για την πορεία του τόπου μας τόσο από την εσωτερική διακυβέρνηση όσο και τις εξελίξεις στο Κυπριακό που θα μας οδηγήσουν σε δύσκολες ατραπούς έχουν την ευκαιρία να ενισχύσουν και πάλι με ισοτιμία και πάλι με αλληλοσεβασμό και αλληλοεκτίμηση αυτή την προσπάθεια έτσι ώστε όσοι έχουμε ταυτόσημες θέσεις στο Κυπριακό ή ακόμη και συγκλίνουσες να πάψουν να είναι ένα εργαλείο του διπολισμού και να διαμορφώσουμε από κοινού ένα ισχυρό τρίτο πόλο που θα διαδραματίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή της Κύπρου».

(ΚΥΠΕ)

 
27751