Οι δηλώσεις Χριστοδουλίδη, Δένδια και Lapid από το Ισραήλ (VIDEO)

Οι δηλώσεις των τριών Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας μετά την τριμερή συνάντηση στην Ιερουσαλήμ

Στo Ισραήλ μετέβη σήμερα (22/8) ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, για να συμμετάσχει στην Τριμερή Συνάντηση Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας με τους ομολόγους του των δύο χωρών, Yair Lapid και Νίκο Δένδια, αντίστοιχα.

Επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει ότι πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των τριών χωρών σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών μετά την ανάληψη καθηκόντων της νέας Κυβέρνησης του Ισραήλ, η οποία επαναβεβαιώνει την κοινή βούληση όλων των μερών για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας τους και για διεύρυνση των περιφερειακών δικτύων συνεργασίας, στη βάση θετικής ατζέντας, προς ενίσχυση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Δείτε τις δηλώσεις σε βίντεο: 

Τις εργασίες της Τριμερούς Συνάντησης απασχόλησαν μια σειρά από περιφερειακά ζητήματα και θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με επικέντρωση, ανάμεσα σε άλλα, στις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο. Οι τρεις Υπουργοί θα έχουν επίσης την ευκαιρία να συζητήσουν επί στοχευμένων προτάσεων για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των χωρών τους σε συγκεκριμένους τομείς, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεων της, η οικονομική συνεργασία, ο τουρισμός, η διαχείριση κρίσεων, η κλιματική αλλαγή και η προστασία του περιβάλλοντος.
 
Νωρίτερα, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε διμερή συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογο του κ. Lapid, στο πλαίσιο της οποίας θα συζητηθούν θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων, ενώ θα ανασκοπηθεί επίσης η πρόοδος στην προώθηση της πολυεπίπεδης συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ, σε συνέχεια και των συζητήσεων που διεξήχθηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης των δύο Υπουργών, στο τέλος Ιουλίου.
 

Περαιτέρω, μέσα στο πλαίσιο των τριμερών επαφών, ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση, από κοινού με τον Έλληνα ομόλογο του κ. Δένδια, με την Υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ, κα Karine Elharrar, κατά τη διάρκεια της οποίας θα ανταλλαγούν απόψεις για θέματα που άπτονται της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών, καθώς και θέματα περιφερειακού ενεργειακού ενδιαφέροντος.
 
Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών θα ολοκληρωθεί με συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ,  Benny Gantz, κατά την οποία αναμένεται να συζητηθούν θέματα διμερούς αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος που άπτονται της περιφερειακής ασφαλείας.
 
(ΚΥΠΕ)

 
27708