Οι «Κοινότητες Εν Δράσει» ζητούν από ΠτΔ απόσυρση απόφασης

Οι κάτοικοι σημειώνουν μια σειρά από λόγους για τους οποίους τα ασφαλτικά δεν πρέπει να μετακινηθούν στην περιοχή τους

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας επηρεαζόμενων κοινοτήτων από την απόφαση μετακίνησης ασφαλτικού στην περιοχή Μιτσερού, «Κοινότητες Εν Δράσει» απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας του να σταματήσει τη διαδικασία έκδοσης της πολεοδομικής άδειας και να αποσύρει οριστικά την απόφαση μετακίνησης ασφαλτικού στην περιοχή τους. Διατρανώνουν επίσης τη βούλησή τους για συνέχιση του αγώνα μέχρι τελική δικαίωση.

Στη μακροσκελή επιστολή ημερομηνίας 5 Ιανουαρίου, οι κάτοικοι σημειώνουν μια σειρά από λόγους για τους οποίους τα ασφαλτικά δεν πρέπει να μετακινηθούν στην περιοχή τους , χαρακτηρίζοντας για μια ακόμη φορά την απόφαση άδικη, λανθασμένη κι επικίνδυνη.

Αναφέρει ότι ναι με τα εργοστάσια ασφάλτου χωροθετούνται σε Βιομηχανικές Α΄ - Βαριάς Οχληρίας, αλλά, σημειώνει, "το Υπουργικό Συμβούλιο συμπεριέλαβε εκ των υστέρων την περιοχή του Μιτσερού, που δεν διαθέτει τέτοια Ζώνη".

Στην επιστολή αναφέρουν ότι η φέρουσα ικανότητα της περιοχής έχει ξεπεραστεί και ότι οι διαπιστώσεις αυτές "τεκμηριώνονται όχι μόνο με τα εμπειρικά μας δεδομένα, αλλά και επιστημονικά".

"Ακόμη και μελέτες που χρηματοδοτήθηκαν από το ίδιο το κράτος, καταδεικνύουν το βεβαρημένο της περιοχής και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο σοβαρών αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία και αποδεδειγμένα στην ποιότητα ζωής των αποδεκτών. Σύμφωνα με τις μελέτες ένα από τα πολλά παραδείγματα όχλησης και καταπάτησης των δικαιωμάτων των κατοίκων αποτελεί ο χρόνος που εκτίθενται σε δυσοσμία. Ο χρόνος αυτός ξεπερνά κατά πολύ το 10% ημερησίως, που έχει καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως επιτρεπτό", αναφέρεται στην επιστολή.

Αναφέρονται σε υποβάθμιση του περιβάλλοντος και επικρίνουν τη στάση του Τμήματος Περιβάλλοντος κατά τη διαδικασία αξιολόγησης, υποστηρίζοντας ότι ήταν μεροληπτική υπέρ της ΜΕΕΠ της Εταιρείας (Μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο Περιβάλλον ) και η θετική γνωμοδότηση λήφθηκε "υπό το βάρος της ειλημμένης πολιτικής απόφασης για μετακίνηση στην περιοχή μας χωρίς να ληφθεί υπόψη η Τελική Αξιολόγηση των Ακαδημαϊκών".

Παραθέτουν αναφορές από την Τελική Έκθεση Αξιολόγησης της Ομάδας Ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου Κύπρου (Ιούνιος 2021), η οποία στα συμπεράσματά της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "το περιεχόμενο και αποτελέσματα της ΜΕΕΠ στηρίζονται σε ελλιπή και αμφιβόλου αξιοπιστίας δεδομένα και ως εκ τούτου δεν οδηγούν σε τεκμηριωμένα συμπεράσματα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ποιότητας ζωής των επηρεαζόμενων αποδεκτών".

"Μετά από αυτή την ξεκάθαρη θέση της Επιστημονικής Ομάδας, τη δέσμευση του Προέδρου για διασφάλιση της δημόσιας υγείας και τις δημόσιες διαβεβαιώσεις του κ. Καδή ότι αν οι ακαδημαϊκοί δεν συνιστούν τη μετακίνηση στο Μιτσερό αυτή δεν θα γινόταν, όπως είχε συμβεί στις αρχές του 2021 στην περίπτωση της Παρεκκλησιάς, αναμένουμε από εσάς να σταματήσετε τη διαδικασία έκδοσης της πολεοδομικής άδειας και να αποσύρετε οριστικά την απόφαση μετακίνησης ασφαλτικού στην περιοχή μας", αναφέρει η Ομάδα.

Καταλήγει λέγοντας ότι τα δικαιώματά τους για ασφαλές και υγιές περιβάλλον "σε περίπτωση που δεν τερματιστεί η διαδικασία αδειοδότησης και δεν αποσυρθεί οριστικά η απόφαση μετακίνησης ασφαλτικού στην περιοχή μας, θα τα υπερασπιστούμε με ανυποχώρητο αγώνα διαρκείας, που θα περιλαμβάνει δυναμικές κινητοποιήσεις – εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και παράλληλα οι νομικοί μας σύμβουλοι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη".

ΚΥΠΕ