Οι όροι αναφοράς ανησυχούν τα κόμματα, πλην του ΔΗΣΥ

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων μετά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου

Ανησυχία για τις εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό και ειδικότερα για το εάν θα επιτευχθεί τελικά συμφωνία για τους όρους αναφοράς, ούτως ώστε να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις εξέφρασε η πλειοψηφία των κομμάτων, μετά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.
 
Το μόνο κόμμα που διατύπωσε ικανοποίηση για την ενημέρωση που έκανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ήταν ο ΔΗΣΥ, με τον Πρόεδρο του να τονίζει πως η νέα διαδικασία που ενδεχομένως να ξεκινήσει στο Κυπριακό δεν μπορεί να είναι ανοιχτού τέλους.
 
Επίσης, κάποια κόμματα διατύπωσαν την θέση πως δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση σε σχέση με τις εξελίξεις στο εθνικό μας θέμα, ενώ το ΕΛΑΜ εξέφρασε, εκ νέου, την αντίθεσή του με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, διαμηνύοντας πως το Κίνημα θα συνεχίσει τον αγώνα για το κλείσιμό τους.
 
ΔΗΣΥ: Δεν μπορεί η νέα διαδικασία να είναι ανοιχτού τέλους
Εξερχόμενος του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ενημέρωση που έτυχε το Σώμα από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, βάσει της οποίας επαναβεβαιώνεται η ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για επανέναρξη του διαλόγου εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ, της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και του πλαισίου που έχει θέσει ο ΓΓ, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου.
 
Είπε ακόμη ότι αν θα ξεκινήσει μια νέα διαδικασία, δεν μπορεί να είναι ανοιχτού τέλους.
 
Σε ερώτηση κατά πόσο ανοίγει παράθυρο να υπάρχουν στους όρους αναφοράς εισηγήσεις για άλλου τύπου διαδικασία και άλλο πλαίσιο, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «δεν θεωρώ ότι αν έρθει με κάποιες ιδέες για τη μεθοδολογία, τους όρους εντολής η κ. Λουτ, θα είναι εκτός των πλαισίων που έχω πει και εκτός της τελευταίας έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ».
 
Σε ό,τι αφορά θέματα χρονοδιαγραμμάτων, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «είναι σαφέστατη η θέση μέσα και από την έκθεση του Γενικού Γραμματέα» η οποία λέει ξεκάθαρα ότι «αν θα ξεκινήσει μια νέα διαδικασία δεν μπορεί να ανοιχτού τέλους».
 
ΑΚΕΛ: Καθοριστική η επόμενη περίοδος για το Κυπριακό
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού εξέφρασε την ανησυχία του κόμματος για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει κατάληξη στους όρους αναφοράς, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα είναι ήταν πολύ αρνητικό για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.
 
Όπως τόνισε, εισερχόμαστε σε μια πολύ καθοριστική περίοδο αναφορικά με τις προοπτικές στο Κυπριακό. «Η διαμόρφωση των όρων αναφοράς θα στοχεύσει στο να ξεκαθαρίσει πού βρισκόμαστε σήμερα και πύ θέλουμε να πάμε», είπε.
 
Ανέφερε περαιτέρω ότι «έχει τεράστια σημασία λοιπόν να ξέρουμε πολύ καλά πού θέλουμε να πάμε, έτσι ώστε σε όλη αυτή τη διαδικασία των συζητήσεων των επόμενων εβδομάδων, των επόμενων μηνών, να έχουμε ξεκάθαρο πλαίσιο στη βάση του οποίου θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».
 
Απηύθυνε παράλληλα έκκληση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία, ενόψει των συζητήσεων για διαμόρφωση των όρων αναφοράς.
 
«Η έκκλησή μας είναι να συνεχίσουμε τις συζητήσεις στη βάση όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα» και «να μην επιχειρούμε τις οποιεσδήποτε παρεκκλίσεις από αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί, γιατί πολύ φοβόμαστε ότι αυτά θα οδηγήσουν προς άλλες κατευθύνσεις».
 
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαχειρίζεται το Κυπριακό, αντιλαμβάνεστε εκείνος θα συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, στις συζητήσεις, οι οποίες θα γίνουν σε αυτή τη φάση, εκείνος θα μεταφέρει ιδέες και απόψεις. Εμείς εκφράζουμε μια μεγάλη ανησυχία για το ενδεχόμενο να μην καταφέρουμε να καταλήξουμε σε όρους αναφοράς. Αυτό θα είναι πάρα πολύ αρνητικό σε ό,τι αφορά τις προοπτικές επίλυσης του κυπριακού προβλήματος», πρόσθεσε.
 
Είπε ακόμη ότι αυτό που προέχει είναι «να δούμε πώς καταφέρνουμε να υπάρξει μια συμφωνία στους όρους αναφοράς». Συνέχισε λέγοντας ότι αυτή η συμφωνία δεν πρέπει να εκτρέπει το Κυπριακό ούτε από τα πλαίσια των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ούτε από τα πλαίσια των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου, αλλά να μην είναι και εκτός των αρχών του διεθνούς δικαίου, πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. 
 
Όσον αφορά τις προτάσεις για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε τέλος ότι συζητήθηκαν σε προηγούμενες συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.
 
ΔΗΚΟ: Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος σε δήλωση μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου είπε πως στην κρίσιμη καμπή του Κυπριακού χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να ανασχεθούν οι επιδιώξεις της Τουρκίας.
 
«Η ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αφορούσε στις επαφές που γίνονται, το παρασκήνιο που υπάρχει και την προεργασία που πρέπει να προηγηθεί, έτσι ώστε να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων», σημείωσε.
 
Διευκρινίζοντας ότι δεν θα εισέλθει στην ουσία αυτών που λέχθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και της συζήτησης που διεξήχθη στο Εθνικό Συμβούλιο, διατύπωσε την άποψη ότι «πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε σε αυτή την κρίσιμη καμπή για το Κυπριακό η Τουρκία να μην πετύχει αυτό που επιδιώκει».
 
«Είτε να κερδίσει ανταλλάγματα από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, είτε να διασυνδεθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την παραμονή ή και την αλλαγή των όρων εντολής της ΟΥΝΦΥΚΥΠ, είτε με τις έρευνες για το φυσικό αέριο», τόνισε.
 
Περαιτέρω ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως σε καμμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να ενταθεί το κλίμα και να δοθεί η ευκαιρία στην τουρκική πλευρά να διασυνδέσει ζητήματα που δεν πρέπει να είναι συνδεδεμένα.
 
Πρόσθεσε ότι «θέλουμε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και ό,τι αφορά τη δική μας πλευρά, στη βάση των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου και σε καμμία περίπτωση δεν θα συμφωνήσουμε, εάν αποκλίνουμε από αυτό το βασικό πλαίσιο των επιδιώξεων της ε/κ πλευράς».
 
Ερωτηθείς πόσο κοντά στα σημεία αναφοράς βρισκόμαστε, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε πως αυτό θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενων των όρων αναφοράς, προσθέτοντάς πως όσα περισσότερα ζητήματα θα περιλαμβάνουν οι όροι, αυτά θα δημιουργούν αυτόματα επιπλοκές στην επανέναρξη της διαδικασίας.
 
Συνεχίζοντας είπε ακόμα πως η διαδικασία εξαρτάται απόλυτα από την καλή διάθεση και θέληση που ενδεχομένως θα δείξει η τουρκική πλευρά, η οποία μέχρι στιγμής δείχνει το αντίθετο ακριβώς.
 
ΕΔΕΚ: Παραμένουν οι ανησυχίες μας
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε, από πλευράς του, πως δεν έχουν διασκεδαστεί οι ανησυχίες μας για πιθανές αρνητικές επιπτώσεις που θα προκύψουν εάν δεν διαχειριστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ιδιαίτερη προσοχή όσα έχουν σχέση με τους όρους αναφοράς ή την επανέναρξη μιας νέας διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι στο παρελθόν η καλή διάθεση και θέληση της ε/κ πλευράς είχε παρερμηνευτεί και δεν λειτούργησε προς μια θετική κατεύθυνση.
 
«Ενώ στο Κραν Μοντάνα η πενταμερής διάσκεψη στην ουσία είχε αποτύχει λόγω της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και των απαιτήσεών της για παραμονή και εγγυήσεων, αλλά και τουρκικών στρατευμάτων μετά τη λύση, στη συνέχεια δυστυχώς και από τις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα, η τουρκική πλευρά και κυρίως η Τουρκία πιστώθηκε με εποικοδομητική στάση ενώ επιρρίφθηκαν ευθύνες κατά 50% στη δική μας πλευρά για τη μη βούληση κατάληξης σε μια θετική συμφωνία», εξήγησε.
 
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να χειριστεί το συγκεκριμένο ζήτημα με μεγάλη προσοχή και υπευθυνότητα», συνέχισε λέγοντας ότι η ΕΔΕΚ έχει καταθέσει ένα ολοκληρωμένο έγγραφο με συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα πρέπει ο Πρόεδρος να διαχειριστεί τη συγκεκριμένη περίοδο το ζήτημα.
 
«Επαφίεται στη δική του διακριτική ευχέρεια, αυτές τις προτάσεις να τις αξιοποιήσει» για βελτίωση ή εμπλουτισμό των θέσεών του ή για αποφυγή πιέσεων για διαδικασίες, οι οποίες «στο μέλλον να αποδειχθούν ως άκρως επικίνδυνες και αρνητικές», κατέληξε.
 
Συμμαχία: Σε κρίσιμη φάση το Κυπριακό
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε πως το Κυπριακό βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη φάση και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει εθνική ομοψυχία σε μέτωπο που θα στηρίζεται στα όσα η πολιτική ηγεσία συμφωνεί.
 
Πρόσθεσε ότι μετά το Γκραν Μοντάνα η όλη συζήτηση έχει τροχιοδρομήσει το Κυπριακό προς διάφορες ανοιχτές κατευθύνσεις και είπε πως εκτιμά ότι η όλη ουσία τελικά θα είναι οι όροι αναφοράς.
 
«Η διαμόρφωση ή μη των όρων αναφοράς είναι που θα καθορίσει και την περαιτέρω πορεία του Κυπριακού, συνέχισε, διευκρινίζοντας πως αναφέρεται πλέον στο περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού και για αυτό και θα χρειαστεί καλή προετοιμασία από την πλευρά μας και επιμονή σε ζητήματα αρχών», υπογράμμισε.
 
Πρέπει να μας προβληματίζουν από την αρχή όλα τα πιθανά ενδεχόμενα και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα, συνέχισε, προσθέτοντας ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι είτε για το ενδεχόμενο να επέλθει συμφωνία στους όρους αναφοράς, που θα μας οδηγήσει, πάρα πολύ κοντά σε μια συμφωνία λύσης, και τι θα συμβεί στο ενδεχόμενο να μην υπάρξει λύση σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
 
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε πως πρέπει να προβληματίσει το ενδεχόμενο νέου αδιεξόδου και οι συνέπειες προς την πλευράς μας και να αποφασισθούν ενέργειες ώστε αυτές να ανατραπούν ή προληπτικά να αποτραπούν.
 
«Ο ίδιος προβληματισμός πρέπει να ισχύει και να γίνει η ίδια προετοιμασία και για την περίπτωση στην οποία δεν υπάρχει κατάληξη στους όρους αναφοράς γιατί όπως έχει πλέον το πλαίσιο είναι ιδιαίτερα καθοριστικής σημασίας», τόνισε περαιτέρω.
 
«Άρα, αν με το τέλος του χρόνου δεν υπάρξει συμφωνία στους όρους αναφοράς θα πρέπει να υπάρξει προβληματισμός για τα επόμενα βήματα τόσο της πλευράς μας όσο και της τουρκικής πλευράς», είπε και πρόσθεσε πως θεωρεί ότι η όλη διαδικασία μοιάζει πλέον με διαδικασία εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεων των οποίων το τέλος δεν μπορεί να προδιαγράψει κανένας.
 
Αλληλεγγύη: Σημαντική η συνδιαμόρφωση των όρων αναφοράς 
Ο Αντιπρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Πόλυς Παλλήκαρος, ανέφερε πως είναι πολύ σημαντική η συνδιαμόρφωση των όρων αναφοράς και να μην προβούμε σε οποιαδήποτε υποχώρηση για χάρη της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.
 
Είπε επίσης ότι είναι σημαντικό να μην δεχτούμε σε καμία περίπτωση οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα για τις συνομιλίες, οι οποίες θα αρχίσουν ξανά.
 
Οικολόγοι: Υπάρχει έλλειψη πληροφόρησης
Η Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Έφη Ξάνθου, ανέφερε πως το Κίνημα εξακολουθεί να διαπιστώνει ότι «υπάρχει έλλειψη πληροφόρησης, τόσο προς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου αλλά και προς τον ίδιο τον λαό. Αν αυτές οι διαδικασίες ευοδωθούν και υπάρξει μια πρόταση συνδιαμορφωμένης λύσης, δεν είναι βέβαιο ότι η κοινή γνώμη θα αντιλαμβάνεται για ποιο πράγμα θα κληθεί να ψηφίσει».
 
Θεωρούμε, συνέχισε, ότι υπάρχει ανάγκη ενημέρωσης για τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα στο κυπριακό πρόβλημα, το πώς προχωρούμε, ποια θέματα έχουν «κλειδώσει» αλλά και ποια περιθώρια υπάρχουν για περαιτέρω συζήτηση.
 
«Το πλαίσιο που θα έρθει ενώπιον του λαού χρειάζεται να προσφέρει αρμονική συνύπαρξη, ασφάλεια, ανάπτυξή. Δυστυχώς σε όλα αυτά που έχω προαναφέρει υπάρχουν ελλείψεις, γι’ αυτό και δεν είναι αρκετό να προχωρούν οι συνομιλίες σε ένα ανώτατο επίπεδο χωρίς να δίνονται οι λεπτομέρειες προς τα έξω», υπογράμμισε.
 
«Η κοινή γνώμη πρέπει να ενημερωθεί πως το κυπριακό πρόβλημα οδεύει προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και έχει πλήρη ενημέρωση ώστε να είναι σε θέση να κρίνει εάν πρόκειται για μια λύση που θα εξασφαλίζει την συνέχεια του κράτους και της διαβίωσης μας στο νησί», συμπλήρωσε.
 
Σε σχέση με την ενημέρωση του Σώματος από τον Υπουργό Εξωτερικών, η κα Ξάνθου ανέφερε πως από την πληροφόρηση διαφαίνεται να υπάρχει μια ελπίδα αλλαγής τοποθετήσεων των εμπλεκομένων και να υπάρξει ανανέωση της θητείας της UNFICYP. «Ελπίζουμε όντως η UNFICYP να συνεχίσει το ειρηνευτικό της ρόλο χωρίς ανατροπή δεδομένων επί του εδάφους», κατέληξε.
 
ΕΛΑΜ: Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για νέο γύρο διαπραγματεύσεων 
Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστος, τόνισε, τέλος, πως δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να ξεκινήσει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων.
 
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και ολόκληρη η πολιτική ηγεσία του τόπου θα πρέπει μετά τα τελευταία αδιέξοδα στα οποία οδηγήθηκε το κυπριακό ζήτημα να αντιληφθούν την ανάγκη να καθοριστεί ένα νέο πλαίσιο δράσης, το οποίο θα εξασφαλίζει τα συμφέροντα του κυπριακού ελληνισμού και της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε.
 
Δεν νοείται, συνέχισε, η πολιτική ηγεσία ενός τόπου να συνεδριάζει και να ανταλλάσσει απόψεις για τη διάλυση του κράτους που υπηρετεί και τη δημιουργία ενός νέου, «το οποίο θα δικαιώνει τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής».
 
Ο κ. Χρίστου είπε επίσης ότι το ΕΛΑΜ τάσσεται ενάντια στη διάνοιξη των οδοφραγμάτων και ιδιαίτερα του οδοφράγματος της Δερύνειας, που αποτελεί «τον τόπο της θυσίας δύο νέων παιδιών, των τελευταίων ηρώων του κυπριακού ελληνισμού, του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού».
 
Πρόσθεσε ότι δεν χτίζονται ΜΟΕ «αν πάνω στους τάφους των νέων παιδιών ανοίγουμε διόδους για να ενισχύονται τα κατεχόμενα» και η οικονομία τους.
 
Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ αναφέρθηκε τέλος στην πρόσφατη κατάθεση 10 χιλιάδων υπογραφών προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αίτημα το άμεσο κλείσιμο των οδοφραγμάτων και είπε ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί και θα κατατεθούν χιλιάδες ακόμα υπογραφές.