Οι πολιτιστικές σχέσεις Κύπρου-Αιγύπτου σε συμπόσιο στο Καΐρο

Τις στενές και ισχυρές πολιτιστικές σχέσεις Κύπρου – Αιγύπτου, ανέδειξε το συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην Όπερα του Καΐρου.  
 
Η εκδήλωση που ξεκίνησε με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Κύπρου και της Αιγύπτου, τελούσε υπό την αιγίδα της Υπουργού Πολιτισμού Ινάς Άμπντελ Ντάγιεμ και προήδρευσε ο Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων Αιγύπτου, Χισάμ Άζμι.  
 
Μέσω της ελληνικής αλλά και της αραβικής γλώσσας, διπλωμάτες, πανεπιστημιακοί, καλλιτέχνες και άνθρωποι της ομογένειας εξέφρασαν τις απόψεις τους και έδειξαν πόσο κοντά έχει φέρει ο πολιτισμός τις δύο χώρες.  
 
Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αίγυπτο, Όμηρος Μαυρομάτης, τόνισε ότι το Συμπόσιο πραγματοποιείται και με την αφορμή της συμπλήρωσης 60 ετών των διπλωματικών και πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών, που ξεκινούν ήδη από το 1.350 π.Χ.

Παράλληλα, μίλησε για την ιστορική σύνδεση της Αιγύπτου μέσω της Αλεξάνδρειας με την Κύπρο ήδη από την πτολεμαϊκή περίοδο, την προσπάθεια ανεξαρτησίας και των δύο λαών από τους Βρετανούς, τον ερχομό περίπου 60.000 Κυπρίων στην Αίγυπτο τον 19ο και 20ό αιώνα, την ύπαρξη πολλών Κυπρίων, την καταγωγή Πατριαρχών Αλεξανδρείας, την ιστορική συνεργασία του Προέδρου Μακαρίου με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Νάσερ.

Ακολούθως αναφέρθηκε στη σημερινή ισχυρή τριμερή συνεργασία των ηγετών των δύο χωρών από κοινού με την Ελλάδα, αλλά και στο πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ», που συνδέει τους Αποδήμους Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας, για το οποίο συνεχάρη την Υπουργό Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής της Αιγύπτου, Ναμπίλα Μάκραμ, ενώ επίσης συνεχάρη και την Υπουργό Πολιτισμού της Αιγύπτου Ινάς Άμπντελ Ντάγιεμ για την πραγματοποίηση της εν λόγω εκδήλωσης για τις πολιτιστικές σχέσεις των δύο χωρών.
 
Στο συμπόσιο συμμετείχε η Αιγύπτια Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για τους Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς αλλά και τέως Πρέσβης της Αιγύπτου στην Κύπρο, Μάι Χαλίλ.
 
«Το κύριο μήνυμα είναι ότι έχουμε πολλά κοινά στοιχεία μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου και είναι τόσα πράγματα που μπορούν να γίνουν ακόμα, ιδιαίτερα στον πολιτιστικό τομέα», τόνισε. Και μην ξεχνώντας το πόσο θερμά έγινε δεκτή στην Κύπρο όταν υπηρετούσε στη Λευκωσία, σημείωσε πως «το καλύτερο πράγμα που πάντοτε θα φυλάξω στην καρδιά μου είναι η θερμή υποδοχή που μού επεφύλαξαν οι Κύπριοι. Με δέχτηκαν με ανοιχτά χέρια παντού, όπου κι αν πήγα. Είναι ένα μέρος που θα κρατάει ένα ειδικό μέρος στην καρδιά μου», είπε χαρακτηριστικά η Υφυπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Μάι Χαλίλ.  
 
Στο συμπόσιο, σημαντική αποδείχθηκε η συμβολή της Κύπρου και στην εκπαίδευση της ελληνικής γλώσσας στον αραβικό κόσμο, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Ελληνικού τμήματος του Πανεπιστημίου Ελ Άζχαρ, Τάρεκ Ραντουάν. 
 
Ενώ, συγκινητική ήταν και η σιγή ενός λεπτού για τους Αιγυπτίους, θύματα της πυρκαγιάς της 3ης Ιουλίου στην Κύπρο.  
 
Εκ μέρους της Κυπριακής Πρεσβείας στο Κάιρο, παραβρέθηκε ο Πρόξενος Αριστόδημος Ασσιώτης. Την Κυπριακή Αδελφότητα Καΐρου εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος Στέφανος Αργυρίου, που προσέφερε πλακέτα με το νησί της Κύπρου στον προεδρεύοντα της εκδήλωσης, Γενικό Γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, ενώ μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του Σωματείου Αλέξανδρος Καζαμίας, παρουσία του Αντιπροέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Μιχάλη Γκρουνστέιν.  
 
Την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλά μέσα ΜΜΕ της Αιγύπτου ενώ σημαντικός ήταν και ο διάλογος που ακολούθησε για το πώς μπορούν περαιτέρω να ενισχυθούν οι πολιτιστικές σχέσεις Κύπρου – Αιγύπτου.

(ΚΥΠΕ)