ΣEΥ: Η Τουρκία διεξάγει περαιτέρω δραστηριότητες γεώτρησης 45 nm από τη νότια ακτή της Κύπρου

Οι συνεχιζόμενες παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, έχει προστεθεί ως ζήτημα στην ατζέντα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ- FAC) της ΕΕ, όπως ανακοίνωσε σήμερα επίσημα το Συμβούλιο των Κρατών Μελών.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επικυρωμένη ατζέντα που έδωσε στη δημοσιότητα, το ΣΕΥ "θα συζητήσει τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο", σημειώνοντας ότι "η Τουρκία διεξάγει περαιτέρω δραστηριότητες γεώτρησης 45 nm από τη νότια ακτή της Κύπρου" και υπενθυμίζοντας ότι η Ύπατη Εκπρόσωπος συνομίλησε για το θέμα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου στις 4 Οκτωβρίου 2019, αλλά και παραπέμποντας στα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τις τουρκικές δραστηριότητες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο, από τις 15 Ιουλίου 2019.

Επιπλέον το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα ξεκινήσει με μια συζήτηση για τις τρέχουσες υποθέσεις, επιτρέποντας στους Υπουργούς να εξετάσουν πιεστικά θέματα στο διεθνές πρόγραμμα.

Οι Υπουργοί αναμένεται να παρακολουθήσουν τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την 74η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (ΓΣΗΕ). Αναμένεται να εξετάσουν το θέμα για το Ιράν, καθώς και την κατάσταση στη Λιβύη και στο Ιράκ.

>>> ΌΛΕΣ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Η Ύπατη Εκπρόσωπος και οι Υπουργοί Εξωτερικών θα αναφερθούν στη Βενεζουέλα μετά τις συναντήσεις στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Ομάδας Επαφής, και  πριν τη διάσκεψη για την κρίση των μεταναστών της Βενεζουέλας στις 28-29 Οκτωβρίου.

Ακολούθως οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν την κατάσταση στο Αφγανιστάν, μετά τις προεδρικές εκλογές της 28ης Σεπτεμβρίου 2019. Αναμένεται επίσης να αποτιμήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και τις προσπάθειες για την εξεύρεση μόνιμης και διαπραγματευόμενης πολιτικής λύσης στη σύγκρουση.

Το Συμβούλιο θα συζητήσει και για τη Συρία υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων στη χώρα. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ του Συνασπισμού της Συρίας Γκέιρ Πέντερσεν θα συμμετάσχει στη συζήτηση.

Τέλος θα συζητήσουν για την Ουκρανία για να προετοιμάσουν την ανταλλαγή απόψεων με τον υπουργό Εξωτερικών της, Βαντίμ Πρυστάικο, κατά τη διάρκεια του γεύματος.

ΚΥΠΕ - Αθανάσιος Αθανασίoυ

 
9736
Thumbnail
ad2mobile

Η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του Γενικού Σχεδίου Υγείας αποτελεί «ιστορική κατάκτηση του κυπριακού λαού και δικαίωση των εργαζομένων που για δεκαετίες αγωνίστηκαν για ένα καθολικό σύστημα υγείας που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη και την ισότητα όλων των πολιτών» αναφέρει σε η Δημοκρατική Εργατική Ομοσπονδία Κύπρου
 
Σε ανακοίνωσή της με την ευκαιρία έναρξης της 2ης φάσης του ΓεΣΥ η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι  «από την ίδρυση της έδωσε σκληρές μάχες και αγωνίστηκε για την υλοποίηση του ΓεΣΥ για αυτό και εκφράζει την ευγνωμοσύνη της προς όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που με την στάση τους συνέβαλαν στην εφαρμογή της μεγάλης αυτής μεταρρύθμισης».
 
Προσθέτει ότι «αναμφισβήτητα το Γενικό Σχέδιο Υγείας κέρδισε το στοίχημα της πρώτης φάσης που αφορά την πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ενώ η επιτυχία της δεύτερης φάσης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ετοιμότητα και την επάρκεια των κρατικών νοσηλευτηρίων να λειτουργήσουν στις νέες ανταγωνιστικές συνθήκες».

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<
 
Η ΔΕΟΚ καλεί τους πολίτες «να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις την 2η φάση του ΓΕΣΥ ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των οικογενειακών τους ιατρών» σημειώνοντας ότι «τα πρώτα βήματα είναι δύσκολα επομένως απαιτείται υπομονή και κατανόηση από όλους».
 
Καλεί, επίσης, «Κυβέρνηση και ΟΚΥπΥ, άμεσα να προχωρήσουν στον οργανωτικό και επιχειρησιακό εκσυγχρονισμό και στην πλήρη ανασυγκρότηση τους».
 
Καταλήγοντας η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι «το νέο πλαίσιο πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον τομέα της Υγείας αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την κυβέρνηση να προχωρήσει στον απαραίτητο σχεδιασμό αντλώντας πολύτιμους πόρους για την ενίσχυση των δημόσιων υποδομών υγείας».

ad1mobile

(ΚΥΠΕ)
 

article 1