Το 3μηνο βρέφος νοσηλεύεται στο Μακάρειο Νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους

Οκτώ νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο, ανάμεσά τους και 3μηνο βρέφος, ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης (25/3) ο Λεόντιος Κωστρίκκης, Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Συγκεκριμένα:

  • Δύο άτομα επέστρεψαν από Ευρωπαϊκές χώρες, άρα θεωρούνται εισαγόμενες λοιμώξεις,
  • Τέσσερα άτομα εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών, και
  • Δύο άτομα, των οποίων το ιστορικό διερευνάται.

Μεταξύ των τεσσάρων επαφών είναι και ένα τρίμηνο βρέφος το οποίο νοσηλεύεται στο Μακάρειο σε καλή κατάσταση για προληπτικούς λόγους.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 132, (περιλαμβανομένων και των τριών που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις). Τα 69 από τα 132 προέρχονται από επαφές. 

Ο Καθηγητής Κωστρίκκης τόνισε πως «ό,τι κτίζουμε τώρα, θα το επωφεληθούμε σύντομα, και το αντίθετο».

Εξάλλου ο Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνση Λευκωσίας ΟΚΥπΥ ανέφερε πως ένα 3μηνο βρέφος νοσηλεύεται για προληπτικούς λόγους στο Μακάρειο Νοσοκομείο σε καλή γενική κατάσταση.

«Αποτελεί επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος. Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 17 άτομα, δύο εκ των οποίων στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας νοσηλεύεται σε θάλαμο ένα άτομο. Πέντε άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και τρία στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κατάσταση των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι αυτή τη στιγμή κρίσιμη αλλά σταθερή», ανέφερε.

Ο Δρ Λοίζου είπε πως η δυνατότητα διασωλήνωσης και σωστής υποστήριξης σε ΜΕΘ των ασθενών με αναπνευστική ανεπάρκεια είναι αυτή που αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσής τους και γι' αυτό και ο αγώνας που γίνεται για να δημιουργηθούν όσο το δυνατό περισσότερες κλίνες εντατικής και να εξοπλιστούν κατάλληλα.

>>> Όλες οι εξελίξεις σε σχέση με τον κορωνοϊό <<<

«Ταυτόχρονα, είναι υποχρέωσή μας να εξασφαλίσουμε στο προσωπικό μας όλο τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό για να μπορέσει να εκτελέσει τα καθήκοντά του με όσο το δυνατό περισσότερη ασφάλεια», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως κάτι το οποίο μας συγκινεί ιδιαίτερα είναι η μεγάλη εθελοντική προσφορά δωρεών προς τα νοσοκομεία ειδικά για εξοπλισμούς.

«Υπάρχει όμως ένα μεγάλο πρόβλημα, και είναι γνωστό. Υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην εξεύρεση των απαραιτήτων λόγω της τρομακτικά μεγάλης παγκόσμιας ζήτησης, σαν αποτέλεσμα της ταχύτατης αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν παγκόσμια σχεδόν 450,000 κρούσματα. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι γίνεται μια τεράστια προσπάθεια να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα. Για αυτό, όπως είπα και χθες χρειαζόμαστε χρόνο. Μένουμε σπίτι, προστατευόμαστε, κερδίζουμε χρόνο», κατέληξε.
 

 
8229
Thumbnail
ad2mobile

Τη δυσαρέσκεια της για την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας να συνεχιστούν τα μαθήματα τηλεκπαίδευσης κατά την περίοδο των διακοπών του Πάσχα, εκφράζει, σε ανακοίνωση της, η ΠΣΕΜ.
 
«Θεωρούμε την απόφαση αυτή λανθασμένη κάτω από αυτές τις συνθήκες και τα προβλήματα που υπάρχουν με την τηλεκπαίδευση. Πρώτο, υπάρχουν πολλοί μαθητές χωρίς τα απαραίτητα εφόδια (laptop, tablet, internet) ειδικότερα της Α’ και Β’ Λυκείου. Η διακοπή των μαθημάτων για το Πάσχα θα δώσει το χρόνο δύο εβδομάδων στο Υπουργείο Παιδείας να διασφαλίσει ότι όλοι οι μαθητές θα έχουν όλα τα απαραίτητα για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να περιθωριοποιηθούν συμμαθητές μας και να δημιουργηθούν μαθητές δύο ταχυτήτων», προσθέτει.
 
Αναφέρει, επίσης, ότι οι μαθητές που έχουν την δυνατότητα και παρακολουθούσαν κανονικά τα μαθήματα τις τελευταίες βδομάδες , έχουν την ανάγκη ξεκούρασης και να περάσουν ποιοτικό χρόνο με τις οικογένειες τους τις ημέρες των διακοπών του Πάσχα.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<
 
«Είναι απορίας άξιο γιατί το Υπουργείο έχει την πρόθεση να προχωρήσει σε μαθήματα τις διακοπές του Πάσχα τη στιγμή που δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τις Παγκύπριες εξετάσεις και ποια θα είναι η εξεταστέα ύλη. Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει άμεσα να ανακοινώσει την εξεταστέα ύλη», σημειώνει.
 
Η ΠΣΕΜ καλεί το Υπουργείο Παιδείας να αφήσει την οποιαδήποτε σκέψη για μαθήματα στις διακοπές του Πάσχα και να προσπαθήσει σε αυτή την περίοδο να λύσει τα προβλήματα που υπάρχουν.
 
«Είμαστε στη διάθεση του Υπουργείου για να βοηθήσουμε με οποιοδήποτε τρόπο μπορούμε σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά το Υπουργείο θα διαβουλευτεί μαζί μας όπως κάνει και με τους υπόλοιπους φορείς της εκπαίδευσης», καταλήγει.

ad1mobile

(ΚΥΠΕ)
 
 

article 1