ΟΚΥπΥ: Οι νοσηλευτές να μην προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες

Εκκληση στους νοσηλευτές να μην προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες, απευθύνει ο ΟΚΥπΥ

Εκκληση στους νοσηλευτές να μην προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες, οι οποίες δημιουργούν κλίμα δυσπιστίας και κλονίζουν την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο, απευθύνει ο ΟΚΥπΥ.
 
Σε επιστολή του Χρίστη Λοϊζίδη, Γενικού Εκτελεστικού Διευθυντή του ΟΚΥπΥ προς το Γενικό Γραμματέα και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΣΥΝΟ αναφέρεται στη σημερινή επιστολή της Συντεχνίας για αδρανοποίηση κλινών στον παθολογικό και χειρουργικό θάλαμο, που μετατράπηκαν σε θαλάμους Covid-19, του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου.
 
«Είναι με μεγάλη έκπληξη που διαβάσαμε την επιστολή, η οποία βρίθει ανακριβειών και ανυπόστατων ισχυρισμών, διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και πλήττει το κύρος του Οργανισμού» αναφέρει η επιστολή του κ. Λοϊζίδη σημειώνοντας πως «με ακόμη περισσότερη έκπληξη πληροφορηθήκαμε τη μονομερή απόφασή» της Συντεχνίας «να αδρανοποιήσει κλίνες νοσηλείας του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου, χωρίς στοιχειώδη συνεννόηση με τον Οργανισμό, επικαλούμενοι την υποστελέχωση, γεγονός που υπερβαίνει τις αρμοδιότητες» της ΠΑΣΥΝΟ ως Συνδικαλιστικής Οργάνωσης, προσπαθώντας, όπως υποστηρίζει ο ΟΚΥπΥ «να υποκαταστήσει τη Διεύθυνση του Οργανισμού, εξουσία η οποία δεν της ανήκει».
 
Στην επιστολή σημειώνεται πως με τη σύμφωνη γνώμη της ΠΑΣΥΝΟ «η αναλογία νοσηλευτών ανά κλίνη για νοσηλεία ασθενών με Covid-19 υπολογίζεται σε 1 νοσηλευτή προς 3 κλίνες το πρωί, με επιπρόσθετο προϊστάμενο ανά θάλαμο (ανεξάρτητα εάν η κλίνη είναι κατειλημμένη από ασθενή ή όχι) και 1 νοσηλευτή προς 4 κλίνες για απόγευμα και βράδυ, αναλογία που θεωρείται ως η καλύτερη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι περισσότερες χώρες, χρησιμοποιούν την αναλογία 1:4, 1:5 και 1:6 αντίστοιχα και υπάρχουν και χώρες, όπου βάση του μεγάλου αριθμού νοσηλευομένων, ο αριθμός ασθενών που αναλογεί σε κάθε νοσηλευτή είναι πολύ μεγαλύτερος».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Συγκεκριμένα εξηγεί στην επιστολή του ο ΟΚΥπΥ για τον παθολογικό και χειρουργικό θάλαμο του Νοσοκομείου Αμμοχώστου που φιλοξενεί ασθενείς με κορωνοϊό «χωρητικότητας 22 κλινών ανά θάλαμο, ο αριθμός των ενεργών νοσηλευτών που απαιτείται είναι 30 ανά θάλαμο και όχι 36» όπως ισχυρίζεται η ΠΑΣΥΝΟ.
 
Στην επιστολή του ΟΚΥπΥ διευκρινίζεται ακόμα ότι η συγκεκριμένη αναλογία «αφορά ενεργούς νοσηλευτές και δεν συνυπολογίζονται άτομα τα οποία είναι με μακροχρόνια άδεια ασθενείας και άδεια μητρότητας. Ως εκ τούτου, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, δεν πρέπει να υπάρχει η απαίτηση για παραχώρηση επιπλέον 25% για άδειες ανάπαυσης» αναφέρεται, προσθέτοντας πως «για τη μεταφορά των αδειών από το έτος 2020 στο έτος 2021, υποβλήθηκε αίτημα στο Υπουργείο Υγείας και αναμένεται η έκδοση σχετικής οδηγίας».
 
Επίσης σημειώνεται ότι «γίνεται προσπάθεια αναπλήρωσης των νοσηλευτών που ασθενούν με Covid-19 από άλλους συναδέλφους τους και αυτό επιτυγχάνεται με την μείωση κλινών που έγινε στα δημόσια νοσηλευτήρια για να εξοικονομηθεί επιπρόσθετο προσωπικό. Μέχρι σήμερα, πέραν της συνεχούς βοήθειας που δίδεται από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, έχουν αναλάβει καθήκοντα 23 νέοι νοσηλευτές και μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου θα αναλάβουν άλλοι 3, ενώ εντός των ημερών επιστρέφουν άλλοι 11 νοσηλευτές που βρίσκονταν σε υποχρεωτική απομόνωση».
 
Στην επιστολή του ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ αναφέρει πως «θεωρούμε ότι, η μονομερής και χωρίς διαβούλευση, απόφαση της ΠΑΣΥΝΟ να καλέσει τα μέλη της να εφαρμόζουν μέτρα που αφορούν Τμήματα και Υπηρεσίες, δεν εμπίπτει στο ρόλο της, ξεφεύγει από το εργασιακό δίκαιο και θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».
 
Ο ΟΚΥπΥ καλεί για μια ακόμη φορά τους νοσηλευτές να μην προβαίνουν «σε μονομερείς ενέργειες, οι οποίες δημιουργούν κλίμα δυσπιστίας και κλονίζουν την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο. Τα προβλήματα επιλύονται με διάλογο και έχουμε αποδείξει ότι καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση».

(ΚΥΠΕ)

 
25114