Όλα όσα έγιναν με την κάθοδο Ερντογάν & εορτασμό ψευδοκράτους

Οι αναφορές Ερντογάν για το Βαρώσι, την λύση του Κυπριακού και όσα διαδραματίστηκαν στην περίκλειστη Αμμόχωστο

Τριάντα επτά χρόνια από την ημέρα που η Τουρκία και η τότε τουρκοκυπριακή ηγεσία προχώρησαν στην παράνομη ενέργεια να ανακηρύξουν σε «κράτος» τα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ένα «κράτος» που δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από τη διεθνή κοινότητα, παρά μόνο από την Τουρκία, που φέτος παρουσιάζεται ακόμα πιο προκλητική, με την κάθοδο Ερντογάν και τους «εορτασμούς» της θλιβερής για τους Κύπριους επετείου, στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσιών.

Η ημέρα των εορτασμών ξεκίνησε με την άφιξη του ηγέτη του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί , ο οποίος έφτασε έφτασε πρώτος στα κατεχόμενα στις 1120 το πρωί.

Η άφιξη Μπαχτσελί:

δ

Λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι κατέφθασε στο παράνομο αεροδρόμιο στα Κατεχόμενα και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τους εορτασμούς και το «πικνίκ», όπως ο ίδιος είχε πει χαρακτηριστικά τις προηγούμνες ημέρες, στο Βαρώσι, την ίδια στιγμή που οι προγραμματιζόμενες για σήμερα εκδηλώσεις διαμαρτυρίας απαγορεύτηκαν.
 

 

Δείτε το video που εξασφάλισε η Digital tv από την άφιξη Ερντογάν στο Βαρώσι:


Οι κ. Ερντογάν και Τατάρ, μαζί με τη συνοδεία του Τούρκου Προέδρου και τον πρόεδρο του ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί μετέβησαν γύρω στις 16.30 το απόγευμα και υπό δυνατή βροχή, στην περιφραγμένη πόλη κοντά στο συγκρότημα διαμερισμάτων Σερενίσιμα, στην Λεωφόρο Κένεντι, στο παραλιακό μέτωπο του Βαρωσιού.

Εκεί, οι κκ. Ερντογάν και Τατάρ κάθισαν στο λευκό κιόσκι που κατασκευάστηκε με θέα την θάλασσα.

Δείτε video από την Digital tv από το λευκό κιόσκι:


Ο Τούρκος Πρόεδρος κατευθύνθηκε υπό βροχή στο λευκό σπίτι – κιόσκι που κατασκευάστηκε στην παραθαλάσσια περιοχή ενώ δίπλα είναι ο χώρος του πικνίκ.


φ
 
Αρκετός κόσμος υπό βροχή τον υποδέχθηκε στην είσοδο της περιοχής του Βαρωσίου που άνοιξε, ενώ υπάρχουν πολλοί λειτουργοί του Τύπου.
 
Οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται επιτόπου στο Βαρώσι μεταδίδουν ότι η βροχή είναι έντονη και δεν μπορούν να πλησιάσουν τον χώρο όπου θα καθίσουν ο Τούρκος Πρόεδρος και ο Τ/κ ηγέτης.

Ο ίδιος ο κ. Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν «πρώτα να δούμε τη θέα και μετά να τα πούμε».


Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι είναι έτοιμοι να ανοίξουν και το μέρος του Βαρωσιού που είναι κλειστό, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο του πάρε δώσε, η περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου περιλαμβάνονταν σε διάφορες προτάσεις, και σε σχέση με το θέμα των απευθείας πτήσεων, αλλά όλες απορρίφθηκαν από την ε/κ πλευρά.

Στην ομιλία του ο Ερντογάν αναφέρθηκε αρχικά στη θέση της Τουρκίας για το Κυπριακό.
Όπως ανέφερε, στο Βαρώσι ξεκινά μια νέα περίοδος προς όφελος όλων. Οσοι ενοχλούνται με τις εξελίξεις αναπτύσσουν το αφήγημα του θύματος, πρόσθεσε. «Στο Κυπριακό ένα είναι το θύμα κι αυτό τα δικαιώματα των Τ/κ που έυχαν σφετερισμού και δεν λαμβάνονται υπόψη εδώ και χρόνια. Στόχος μας δεν είναι να δημιουργήσουμε νέα θύματα, αλλά να ανοίξουμε το Βαρώσι για όλους», είπε.
 
Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, στην ομιλία του στους εορτασμούς για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι 83 εκ. Τούρκων αδερφών γιορτάζουν με τους Τ/κ την επέτειο ίδρυσης του ψευδοκράτους και πως οι σημαίες της ημισελήνου δείχνουν «το σημείο στο οποίο έχει φτάσει η εθνική μας υπόθεση».

>>>Περισσότερα για τις θέσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό εδώ<<<


Αργότερα οι Τατάρ και Ερντογάν αναφέρθηκαν στις περιουσίες των ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα σημειώνοντας πως, οι «ε/κ γείτονές μας» μπορούν να διεκδικήσουν την επιστροφή των περιουσιών τους μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας», προσθέτοντς ότι «αυτή η ομορφιά που είδα, (το Βαρώσι) κρατούνταν μακριά από το κοινό τόσα χρόνια».

Σήμερα στην Κύπρο, υποστήριξε, «υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί, δύο χωριστά κράτη» και είπε ότι «μια λύση δύο κρατών πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων βάσει της κυριαρχικής ισότητας». Προς αυτή την κατεύθυνση, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, ήταν και το αποτέλεσμα των τελευταίων «προεδρικών εκλογών», Δεν ανεχόμαστε πλέον παιχνίδια διπλωματίας, πρόσθεσε.

>>>Η αναφορά τους για τις περιουσίες των ελληνοκυπρίων εδω<<<

Ο Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς να αναφερθεί στο όνομα του Σενέρ Ελτζίλ, μίλησε για Τ/κ που ζουν στη βόρεια Κύπρο και παραπονούνται  για τον δικό τους «πρόεδρο» στους λεγόμενους διαχειριστές της νότιας Κύπρου, πιστεύοντας ότι θα αποκτήσουν εξουσία, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πλανώνται.
 
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι κανείς δεν πρέπει να πιστεύει πως θα υπάρξει σταθερότητα και ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο, εάν οι Τ/κ και η Τουρκία δεν έχουν τη δική τους δίκαιη θέση.
Ο Τατάρ έκλεισε την ομιλία του με την έκφραση «Τι ευτυχία είναι να λες ότι είσαι Τούρκος».
 
Σύμφωνα με το ΓΤΠ , στην παρέλαση τον Τούρκο Πρόεδρο υποδέχτηκε με επευφημίες και χειροκροτήματα το πλήθος ενώ ο ίδιος και ο Ερσίν Τατάρ χρησιμοποίησαν ένα στρατιωτικό όχημα για να απευθύνουν χαιρετισμό στη φετινή παρέλαση.
 
Τουρκικά αεροσκάφη που συμμετείχαν στην τελετή σχεδίασαν το φεγγάρι και τα αστέρια της σημαίας της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, στον ουρανό.

Πάντως, ο Τούρκος Πρόεδρος και η συνοδεία του θα αναχωρήσουν με δύο αεροπλάνα απόψε από τα κατεχόμενα.

Η εκ νέου καταγγελάι της Κυπρου

Εν τω μεταξύ με ανακοίνωση της Προεδρίας σήμερα το πρωί (15/11), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση καταδικάζουν την αποσχιστική ενέργεια ανακήρυξης του ψευδοκράτους κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων των ΗΕ.

Δυστυχώς, επισημαίνεται, η σημερινή μαύρη επέτειος της ανακήρυξης του ψευδοκράτους επιλέχθηκε από την Τουρκία και τον Πρόεδρο της Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και την ψευδοκυβέρνηση, για να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα επί του εδάφους, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η Άγκυρα ουδόλως σέβεται τη διεθνή νομιμότητα, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, αλλά και τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, περιφρονώντας  και παραβιάζοντας επιδεικτικά τις σχετικές αποφάσεις και ψηφίσματα των ΗΕ.


Ταυτόχρονα, σημειώνεται στην ανακοίνωση, η Τουρκία και ο Πρόεδρος της, με τις ενέργειες τους τορπιλίζουν την προοπτική δημιουργίας κατάλληλου κλίματος, το οποίο ζητά ο ΓΓ των ΗΕ για να εκδηλώσει τη νέα του πρωτοβουλία με στόχο  την επίλυση του Κυπριακού.

Και η σημερινή προκλητική και παράνομη ενέργεια του Τούρκου Προέδρου και του κατοχικού καθεστώτος θα καταγγελθούν εκ νέου σε όλα τα διεθνή βήματα στα οποία συμμετέχει η Κυπριακή Δημοκρατία, υπογραμμίζει η Προεδρία.


 

 

 
20131