Ολοκληρώθηκε η ακρόαση της Σ. Κυριακίδου-Άφησε θετικές εντυπώσεις

Καθόλη την διάρκεια της ακρόασης ήταν άνετη, αρκετά διαβασμένη και απέφευγε με ευκολία «παγίδες»

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
DIGITAL TREE-BRIEF
Μάριος Αδάμου


Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, εν μέσω παρατεταμένου χειροκροτήματος και με την δέσμευση ότι «όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα προς όφελος των πολιτών», η δημόσια ακρόαση της υποψήφιας Κύπριας Επιτρόπου ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, η οποία εάν λάβει το «πράσινο» φως του Ευρωκοινοβουλίου θα χειρίζεται το χαρτοφυλάκιο της «Υγείας». 

>>> ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΣΤΕΛΛΑΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ <<<

Καθόλη την διάρκεια της ακρόασής της, η κα Κυριακίδου ήταν άνετη, αρκετά διαβασμένη και απέφευγε με ευκολία «παγίδες» που επιχείρησαν να την βάλουν Ευρωβουλευτές-μέλη της Επιτροπής της Περιβάλλοντος και Υγείας και της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου (ΕΚ).

Συνολικά η Κύπρια Επίτροπος δέχθηκε 25 ερωτήσεις επί ζητημάτων που αφορούν το χαρτοφυλάκιο της και η γενική εντύπωση που άφησε ήταν αρκετά θετική και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ο διορισμός της θα λάβει ευρείας στήριξης από την Επιτροπή.

Πιο συγκεκριμένα, η κα Κυριακίδου κλήθηκε να δώσει απαντήσεις και να καταθέσει τις θέσεις της για την αντικαρκινική πολιτική της ΕΕ, τα φυτοφάρμακα, τη γλυφοσάτη, τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και τη χρήση της επιστήμης στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε όλα τα συσχετιζόμενα ζητήματα. 

Επίσης, κατά την πρώτη φάση της διαδικασίας της δημόσιας ακρόασης -υποβλήθηκαν 7 ερωτήσεις από τους επικεφαλής στην Επιτροπή κάθε ομάδας του ΕΚ- εξέφρασε τις θέσεις της για τους ενδοκρινικούς διαταράκτες, τη δωρεά οργάνων τα παρασιτοκτόνα φυτοφάρμακα, την μικροβιακή αντίσταση και την πρόσβαση των ασθενών σε ασφαλή θεραπεία.

Πάντως, όπως ήταν αναμενόμενο η κα Κυριακίδου απάντησε με μεγαλύτερη άνεση στα ζητήματα που άπτονται της δημόσιας υγείας και του καρκίνου, ενώ σε ό,τι αφορά τις πολιτικές για τρόφιμα συνάντησε μερικές δυσκολίες τις οποίες, ωστόσο, ξεπέρασε με σχετική άνεση.

Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα και τους τρόπους εξασφάλισης της πρόσβασης των ασθενών με καρκίνο σε αυτά χωρίς διακρίσεις, η υποψήφια Επίτροπος Υγείας τόνισε, μεταξύ άλλων, πως η πρόσβαση στα φάρμακα είναι κρίσιμο συστατικό της στρατηγικής για τη νίκη κατά του καρκίνου και έφερε ως παράδειγμα την οριζόντια προσέγγιση που πρέπει να επιβληθεί και τα μέτρα που χρειάζονται για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντίστασης, από την οποία χάνουν τη ζωή τους καρκινοπαθείς.

>>> Διαβάστε ακόμη: Στ. Κυριακίδου - Προτεραιότητα η υγεία για νέα Κομισιόν <<<

Ενδοκρινικοί διαταράκτες και παρασιτοκτόνα στη γεωργία
Αναφορικά με τους ενδοκρινικούς διαταράκτες, αφού αναγνώρισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα αυτό, τόνισε ότι οι ενδοκρινικοί διαταράκτες θα αποτελέσουν σημαντικό κομμάτι της ατζέντας της επόμενης θητείας της Κομισιόν, αναφέροντας ότι θα περιμένει και τα αποτελέσματα του εσωτερικού ελέγχου της σχετικής νομοθεσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υποσχέθηκε δε την παροχή βοήθειας στα Κράτη Μέλη που προωθούν σχετική νομοθεσία και δεσμεύθηκε να συνεργαστεί με τον ΕΚ για την παραγωγή νομοθεσίας.

Σε σχέση με τα παρασιτοκτόνα στην γεωργία, η κα Κυριακίδου ανέφερε πως βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική έρευνα-αξιολόγηση από τις υπηρεσίες της Κομισιόν για το θέμα της χρήσης τέτοιων ουσιών και δεσμεύθηκε για τη μείωση στην εξάρτηση επί των χημικών αυτών, ενθαρρύνοντας την επένδυση σε εναλλακτικά μέσα χαμηλότερου ρίσκου. Σημείωσε δε ότι αυτή η δέσμευση αποτελεί τμήμα της στρατηγικής «από το αγρόκτημα στο πιάτο» και την «πράσινη συμφωνία» που προωθεί η νέα Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Απαντώντας στην συνέχεια στις επικρίσεις από πλευράς Πρασίνων για την μέχρι τώρα πρακτική των συνομοθετών για τη νομοθέτηση κατά των συγκεκριμένων παρασιτοκτόνων, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν θα απολογηθεί για τις πρακτικές του παρελθόντος, τόνισε ότι θα εφαρμόσει ότι υπάρχει στη στρατηγική της επόμενης Επιτροπής, με αποφάσεις σε επίπεδο Κολεγίου και στην επιστολή που περιγράφει την αποστολή της. Επιβεβαίωσε δε ότι θα συνεργαστεί για να δημιουργήσει συναινέσεις, αναγνωρίζοντας ότι η ως τώρα νομοθεσία για τα παρασιτοκτόνα δεν έχει πλήρως εφαρμοστεί. Αναγνώρισε ακόμη ότι το ζήτημα είναι εξόχως πολιτικό και πως «βρισκόμαστε εν αναμονή ερευνητικών αποτελεσμάτων», ενώ υποσχέθηκε ότι θα δράσει με γνώμονα την Επιστήμη.

>>> Διαβάστε επίσης: Βεβαιότητα Κύπριων Ευρωβουλευτών για διορισμό Στ. Κυριακίδου <<<

Δωρεά οργάνων, φαρμακοβιομηχανία ΕΕ και αποτελεσματική θεραπεία
Σε ό,τι αφορά τη δωρεά οργάνων η κα Κυριακίδου τόνισε ότι «η δωρεά οργάνων είναι εξαιρετικά σημαντική», καθώς και ότι επιβάλλεται η ασφάλεια των ασθενών. Αναφέρθηκε δε σε επικείμενη έκθεση που θα δημοσιευθεί στα τέλη του έτους πριν τοποθετηθεί για το αν χρειάζεται ή όχι συντονισμός και ευρωπαϊκή οδηγία επί του εν λόγω ζητήματος. «Πρέπει να κινηθούμε με στοιχεία, με βάση την επιστήμη και αυτό θα κάνουμε», ξεκαθάρισε.

Κληθείσα να απαντήσει για το πως θα ενθαρρυνθεί η επανεπένδυση της φαρμακοβιομηχανίας στην ΕΕ, αφού αναγνώρισε την ανάγκη για κάτι τέτοιο, τόνισε ότι αντιλαμβάνεται τι σημαίνει για τους ασθενείς να υπάρχει έλλειψη φαρμάκων, και υποσχέθηκε να κρατήσει την ΕΕ στην πρωτοπορία της έρευνας και της παραγωγής στον τομέα του φαρμάκου.

Σε ό,τι αφορά την έλλειψη πρόσβασης σε αποτελεσματική θεραπεία, η υποψήφια Επίτροπος Υγείας αναφέρθηκε στην απόφαση της Κομισιόν του 2018 και το ψήφισμα του ΕΚ για το 2019 σε σχέση με την ασφάλεια του ιατρικού εξοπλισμού. Η ίδια τόνισε ότι δεν αντιλαμβάνεται την διστακτικότητα των Κρατών Μελών για το θέμα, αλλά και ταυτόχρονα αναγνωρίζοντας ότι δεν πρέπει «κανένα Κ-Μ να μείνει πίσω» δεσμεύτηκε να εξετάσει τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία αν εγκριθεί από το ΕΚ. Υπενθύμισε δε ότι η ίδια προωθεί εδώ και καιρό τα δικαιώματα των καταναλωτών, και έχει συμμετάσχει σε σχετική νομοθέτηση στην Κύπρο.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Ψηφιακή υγεία
Σε σχέση με την ψηφιοποίηση του τομέα της υγείας η κα Κυριακίδου τόνισε πως κάτι τέτοιο είναι πολύ σημαντικό και «πρέπει για χάρη των ασθενών να το κάνουμε», λέγοντας ότι θα προωθήσει την έρευνα και καινοτομία και αυτό θα επιτρέψει σε ανθρώπους π.χ. με σπάνιες παθήσεις να έχουν σωστή περίθαλψη. «Αλλά πρέπει να είμαστε και προσεκτικοί με την προστασία προσωπικών δεδομένων όταν μιλούμε για την ηλεκτρονική υγεία», επεσήμανε.

Για την ηθική διάσταση και τη δημιουργία αρχείου ασθενών στο οποίο θα έχουν πρόσβαση πολλές χώρες, η κα Κυριακίδου χαρακτήρισε πρόβλημα το γεγονός ότι δεν είναι όλα τα κράτη στο ίδιο στάδιο και σε ό,τι αφορά την ψηφιοποίηση, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να ενθαρρυνθούν τα κράτη να ανεβάσουν το επίπεδό τους και να προχωρήσουμε με την ψηφιοποίηση στον τομέα της υγείας. Πρέπει να αυξήσουμε την πληροφόρηση του τι είναι διαθέσιμο στους ασθενείς», διευκρίνισε.

Σε ό,τι αφορά ίση πρόσβαση στις θεραπείες για καρκίνο, αλλά και για αναθεώρηση του κανονισμού για παιδιατρική περίθαλψη, είπε ότι θα αναμένει την έκθεση αξιολόγησης. Σε άλλη ερώτηση για πρόληψη του καρκίνου, και την έλλειψη διαφάνειας, είπε ότι η διαφάνεια πρέπει να είναι στην καρδιά του ό,τι κάνουμε. «Πρέπει να παραδεχθούμε ότι η εμπιστοσύνη σχετίζεται με τη διαφάνεια. Οι αλλαγές στο γενικό νόμο της ασφάλειας τροφίμων αφορούν τη διαφάνεια», τόνισε και διευκρίνισε ότι «άλλα θέματα αφορούν όχι τη διαφάνεια αλλά την αντίθεση κρατών μελών για εφαρμογή». «Αλλά χωρίς διαφάνεια δεν μπορούμε να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Στόχος μου είναι να εργαστώ σε συνεργασία και με το ΕΚ για να μπορέσουμε να το πετύχουμε», δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά την έλλειψη φαρμάκων γενικά απάντησε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό, τιμές, βιομηχανία κ.λπ. και η έγκαιρη πρόβλεψη για ελλείψεις είναι σημαντική. Αναφέρθηκε δε στην παράλληλη κυκλοφορία φαρμάκων. «Η πρόσβαση στα φάρμακα και η τιμολόγηση είναι σημαντικά στοιχεία. Είναι δικαίωμα του ασθενή η πρόσβαση σε ασφαλή φάρμακα και σε τιμές που μπορεί να αγοράσει», ξεκαθάρισε.

Σε ό,τι αφορά τη διαφοροποίηση στα τέλη που καταβάλλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, είπε ότι αυτό πρέπει να εξεταστεί και θα μπορούσε να ενθαρρύνει την καινοτομία για νέα ασφαλή φάρμακα. Σε άλλο σημείο η υποψήφια Επίτροπος επανέλαβε ότι η φαρμακοβιομηχανία έχει ηθική υποχρέωση να παρέχει στους ασθενείς πρόσβαση στα φάρμακα και δεσμεύθηκε να το θέσει στο επίπεδο της πολιτικής.

Όσον αφορά τη χρήση της γλυφοσάτης, η υποψήφια Επίτροπος αναγνώρισε ότι το ζητούμενο είναι αφενός η διαφάνεια και ξεκαθάρισε ότι «ο στόχος είναι να βασίζουμε στις αποφάσεις μας στην επιστήμη και να μειώσουμε τους κινδύνους», ενώ σημείωσε ότι και αυτό αποτελεί τμήμα της πράσινης συμφωνίας και της ολιστικής προσέγγισης για την υγεία.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Φυματίωση, ηπατίτιδα, HIV
Αναφορικά με τα θέματα της φυματίωσης, της ηπατίτιδας και του HIV, η υποψήφια Επίτροπος παρέπεμψε σε απόφαση του ΕΚ το 2017 και είπε ότι το ευρωπαϊκό κέντρο πρόληψης βοηθά τα κράτη μέλη.

Σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα, η κα Κυριακίδου είπε πως «είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε ασφαλή τρόφιμα - πολλοί καταναλωτές επισημαίνουν την ανάγκη για σωστή σήμανση και εφτά κράτη μέλη προχώρησαν από μόνα τους. Πρέπει να βρούμε κοινούς τρόπους για έχουν οι καταναλωτές πρόσβαση σε ασφαλή πληροφόρηση για τα τρόφιμα. Αυτό αξιολογείται και θα έρθω με πρόταση», είπε η κα Κυριακίδου.

Τι Επίτροπος θα είναι
Σε ερώτηση τι είδους Επίτροπος θα είναι, η κα Κυριακίδου απάντησε με χιούμορ δηλώνοντας «θα πρέπει να γίνω Επίτροπος πρώτα και τότε θα αφήσω εσάς να αποφασίσετε τι είδους Επίτροπος θα είμαι». Σε σχέση με Brexit, πρόσβαση σε φάρμακα και ελλείψεις, είπε ότι υπάρχει ανησυχία και ότι θα αξιολογήσει πρώτα την κατάσταση και μετά θα είναι στη διάθεση όλων για το πώς θα αντιμετωπιστεί.

Μάριος Αδάμου