Παγκύπριες:1 στους 3 βαθμολογήθηκε με 0-5/20 – Ανησυχία Προδρόμου

Το γεγονός αυτό προβληματίζει το Υπουργείο Παιδείας – Επεξεργαζόμαστε μέτρα, λέει ο Π. Προδρόμου

Το Υπουργείο Παιδείας προχωρεί με συστηματική στατιστική και ποιοτική ανάλυση των αποτελεσμάτων των Παγκύπριων Εξετάσεων, προκειμένου να εξαχθούν ωφέλιμα συμπεράσματα και να βρούμε κατευθύνσεις για τη βελτίωση της ποιότητας στην εκπαίδευση, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, προσθέτοντας ότι στόχος είναι σίγουρα αυτή η μικρή βελτίωση στα αποτελέσματα που σημειώθηκε φέτος να συνεχισθεί, να εμπεδωθεί και να διευρυνθεί.
 
Ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι το 33% των μαθητών/τριών παρέδωσε γραπτό που βαθμολογήθηκε μεταξύ 0 και 5/20.
 
«Μας προβληματίζει και πρέπει να επεξεργαστούμε κάποια μέτρα γι’ αυτό το ζήτημα», σημείωσε.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<
 
Ο Υπουργός Παιδείας προέβη σήμερα (14/7) το μεσημέρι, στο Υπουργείο Παιδείας, σε δηλώσεις για τις Παγκύπριες. 
Όπως είπε, οι Παγκύπριες Εξετάσεις έχουν διεξαχθεί άψογα και έχουν ανακοινωθεί και τα αποτελέσματα.
 
Είναι πραγματικά σημαντικό, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, το ότι σε μια χρονιά σαν αυτή μπορέσαμε να κάνουμε κανονικά τις διαδικασίες και τις εξετάσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα που τις έχουν καθιερώσει ως θεσμό.
 
Ανέφερε, επίσης, ότι οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες φέτος εξετάστηκαν πάνω σε ό,τι είχαν διδαχθεί κανονικά στην περίοδο της φοίτησης με φυσική παρουσία, δηλαδή μέχρι τις 13 Μαρτίου.
 
Είπε ακόμη ότι είχαν μάλιστα στην τελευταία περίοδο που μπόρεσαν να φοιτήσουν, μεταξύ 11 και 29 Μαΐου, την ευκαιρία για επαναλήψεις και μαθήματα εμπέδωσης, όπως και σχετική ενισχυτική διδασκαλία και προετοιμασία έγινε και εξ αποστάσεως, στη διάρκεια της περιόδου που λόγω της πανδημίας αναστάλθηκε η φοίτηση.
 
Αυτό βέβαια, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι οι εξετάσεις ήταν ευκολότερες.
 
«Μπορώ να πω ότι, τηρουμένων των αναλογιών, διατηρήθηκε εκείνο το επίπεδο που αναλογεί τόσο στη διαγωνιστική διαδικασία πρόσβασης στα πανεπιστήμια όσο και στη διαδικασία απόλυσης. Όπως κάθε χρόνο, ακούμε να γίνονται σχόλια και συζητήσεις για τα αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα δεν διαφέρουν πολύ από εκείνα που έχουμε κάθε χρόνο. Χαίρομαι διότι φαίνεται ότι φέτος έχουμε μια κάποια βελτίωση», σημείωσε.
 
Όπως είπε, υπήρξε άνοδος των βαθμολογιών κατά μέσο όρο στα περισσότερα από τα εξεταζόμενα μαθήματα.
 
«Στα Νέα Ελληνικά μισή μονάδα, στα Μαθηματικά Κοινού Κορμού μια μονάδα, στην Ιστορία μιάμιση μονάδα, στα Αρχαία Ελληνικά μιάμιση μονάδα επίσης. Σε άλλα μαθήματα σημειώθηκαν οριακές μειώσεις, με σημαντικότερη στη Φυσική», ανέφερε.

«Θέλω όμως να υπογραμμίσω ότι ο μέσος όρος βαθμολογιών δεν λέει όλη την αλήθεια», σημείωσε ο Υπουργός Παιδείας. Εκτός από τον μέσο όρο, είπε, «θα πρέπει να δούμε και τις διαφοροποιήσεις μεταξύ των δύο μεγάλων κατηγοριών, των υποψηφίων για πρόσβαση στα πανεπιστήμια και των υποψηφίων για απόλυση μόνο. Όπως επίσης πρέπει να δούμε και τη διασπορά και απόκλιση των βαθμολογιών και επιδόσεων».
 
Ο κ. Προδρόμου ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι ανάλυση γίνεται στο Υπουργείο και σχετικά με τις διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται στις διάφορες ομάδες μαθημάτων προσανατολισμού.
 
Υπάρχουν, συνέχισε, και από αυτή την άποψη στατιστικά ευρήματα που μπορεί να αποτελούν σημαντικές ενδείξεις.
 
«Μελετάμε και αναλύουμε τα αποτελέσματα, όπως έχουμε κάνει προηγουμένως και με τα αποτελέσματα που είχαμε στη γραπτή εξέταση του πρώτου τετραμήνου για την Α΄ Λυκείου και το πρώτο έτος Τεχνικών Σχολών», σημείωσε.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<
 
Ο κ. Προδρόμου είπε ότι κυριότερη ίσως λειτουργία της αξιολόγησης με εξετάσεις «είναι να εξάγουμε συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα της διδασκαλίας, τις παιδαγωγικές μεθόδους, τα αναλυτικά προγράμματα κ.ο.κ.».
 
«Σχολιάζονται συνήθως τα Νέα Ελληνικά, που είναι το μάθημα στο οποίο εξετάζονται όλοι. Μπορεί ο μέσος όρος για 7.295 μαθητές/μαθήτριες να ήταν φέτος 9,6/20, μισή μονάδα ψηλότερος από πέρσι, αλλά ο μέσος όρος για τις εξετάσεις πρόσβασης δηλαδή για τους 5,5 χιλ. από τις 7.300 υποψηφίους ήταν ακόμη καλύτερος, 11/20. Το γεγονός ότι ένα ποσοστό 14% είχε βαθμολογία πάνω από 15/20 δείχνει ότι μπορούμε να επιτύχουμε υψηλές αποδόσεις και στόχος είναι να αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών/τριών που το επιτυγχάνουν», συμπλήρωσε.
 
Ο κ. Προδρόμου είπε πως στόχος πολιτικής είναι αναμφίβολα η περαιτέρω βελτίωση που αντανακλάται και στη βαθμολογία.
 
Ταυτόχρονα όμως, πρόσθεσε, «είναι ανησυχητικό ότι ένας σημαντικός αριθμός τελειόφοιτων ουσιαστικά δεν φαίνεται να μπορούν να ακολουθήσουν».

Σύμφωνα με τον ίδιο ένα σημαντικό ποσοστό, 28% στο σύνολο, βαθμολογήθηκαν από 0 έως 5 μονάδες «και αυτό σίγουρα πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά». Οι μέσες βαθμολογίες για όσους εξετάστηκαν για πρόσβαση, που είναι στα Ελληνικά 11/20, στα Μαθηματικά κατεύθυνσης, 10,1/20, στην Ιστορία 11/20 κ.ο.κ. δείχνουν ότι οι γενικές προσπάθειες αποδίδουν και θα πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω. Στα Μαθηματικά Κοινού Κορμού η μέση βαθμολογία είναι 9,3/20 αλλά έχουμε 21% των υποψηφίων που βαθμολογούνται μεταξύ 15 και 20/20.

«Διαπιστώνουμε όμως ταυτόχρονα ότι 33% των μαθητών/τριών παρέδωσαν γραπτό που βαθμολογήθηκε μεταξύ 0 και 5/20. Μας προβληματίζει και πρέπει να επεξεργαστούμε κάποια μέτρα γι’ αυτό το ζήτημα», σημείωσε.
 
Σε εξεταστικές διαδικασίες, είπε ο κ. Προδρόμου, είναι φυσιολογικό να υπάρχουν αποκλίσεις και αυτό συμβαίνει παντού και πάντα όπου γίνονται εξετάσεις.
 
«Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προβληματιστούμε για το φαινόμενο μιας σημαντικής μερίδας μαθητών/τριών που με βαθμολογίες της τάξης του 0,1,2 ή 3 στα 20 δείχνουν να μην έχουν συμμετάσχει καθόλου στη μαθησιακή διαδικασία. Όταν αρκετοί μαθητές/μαθήτριες παραδίδουν γραπτό που βαθμολογείται με 1 ή 2 στα 20, χρειάζεται το φαινόμενο αυτό να τύχει κάποιας αντιμετώπισης. Είναι κάτι που θα πρέπει να συζητηθεί, να αναλυθεί και να οδηγήσει σε συμπεράσματα και αποφάσεις», συνέχισε. 

«Γενικότερα όμως προχωράμε με συστηματική στατιστική και ποιοτική ανάλυση των αποτελεσμάτων, προκειμένου να εξαχθούν ωφέλιμα συμπεράσματα και να βρούμε κατευθύνσεις για τη βελτίωση της ποιότητας στην εκπαίδευση. Στόχος είναι σίγουρα αυτή η μικρή βελτίωση στα αποτελέσματα που σημειώθηκε φέτος να συνεχισθεί, να εμπεδωθεί και να διευρυνθεί», πρόσθεσε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Προδρόμου είπε πως δεν υπάρχει καμία αποτυχία των αποτελεσμάτων.
 
«Δεν καταλαβαίνω γιατί βγαίνει τέτοιο συμπέρασμα. Όταν γίνονται εξετάσεις η βαθμολογία είναι από 1 μέχρι 20 . Αναλόγως, κρίνονται οι αποδόσεις. Ο μέσος όρος, όπως και σε εξετάσεις που γίνονται παντού είναι αυτές που σας είπα. Επομένως, ούτε αποτυχία, ούτε επιτυχία υπάρχει. Οι εξετάσεις πρόσβασης είναι διαγωνιστικές, είναι ποιοι θα πάρουν κάποιες θέσεις. Έχουμε τις βαθμολογίες. Αυτοί οι οποίοι είναι πιο ψηλά στις βαθμολογίες θα πάρουν τις θέσεις. Δεν τίθεται θέμα αποτυχίας. Εκεί που υπάρχει πρόβλημα είναι για μια μερίδα παιδιών, οι οποίοι φαίνεται να μην ακολουθούν και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να συζητηθεί. Και δε σημαίνει κατ΄ ανάγκη ότι είναι αποτυχία στις εξετάσεις. Πιθανώς να πρέπει να γίνουν άλλες ρυθμίσεις στην οργάνωση ολόκληρου του σχολικού συστήματος», σημείωσε.
 
Τα αποτελέσματα, συνέχισε ο Υπουργός Παιδείας, είναι αντικειμενικά όσο μπορούν να είναι.
 
«Δεν είναι το άπαν ο μέσος όρος. Ο μέσος όρος είναι ένας αριθμός που δεν μιλά για την πραγματική απόδοση στην εξέταση. Υπάρχουν και άλλα κριτήρια όπως το να δούμε την κατανομή, την διασπορά των βαθμολογιών. Άρα, λοιπόν, υπάρχουν πολλές πτυχές, τις οποίες θα πρέπει να συζητήσουμε εμείς στο Υπουργείο», πρόσθεσε.
 
Κάθε χρόνο, διαβεβαίωσε ο κ. Προδρόμου, γίνεται ανάλυση των αποτελεσμάτων», προσθέτοντας «εννοείται αυτό».

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Ήθελα να πω, σημείωσε, «ότι εμείς προχωρούμε και σε πιο εξειδικευμένες αναλύσεις και συζητήσεις. Δεν είναι αναλύσεις αριθμών. Σχετίζονται με διάφορα πράγματα όπως είναι η διοργάνωση της όλης διδασκαλίας στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, οι μέθοδοι που ακολουθούμε και πολλά άλλα πράγματα».

«Και ακριβώς εδώ είναι που το Υπουργείο θα αξιοποιήσει τα αποτελέσματα για να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα», συμπλήρωσε.
 
Όπως είπε, ένα όμως θέμα προς συζήτηση και προβληματισμό είναι το ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την περίπτωση όπου αρκετά παιδιά, μια μερίδα, φαίνεται στις εξετάσεις ότι δεν συμμετέχουν.
 
«Εκεί είναι που πρέπει να δώσουμε κάποιες απαντήσεις», ανέφερε.

ΚΥΠΕ - Δήμητρα Νικολάου
 

 
27508