Πανέτοιμο να λάβει ξανά sms πολιτών για άδεια μετακίνησης το 8998

Η αύξηση των κρουσμάτων έφερε νέα μέτρα των οποίων η αποτελεσματικότητα κρίνει τα επόμενα βήματα των αρμοδίων

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ

152 νέα περιστατικά κορωνοϊού είχαμε χθες Τρίτη (20/10) στην Κύπρο, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία στα 2,839. Αριθμοί οι οποίοι είναι άκρως ανησυχητικοί, καθώς αυτοί μεταφράζονται σε εισαγωγές στα νοσοκομεία. 

Τόσο οι ειδικοί, όσο και ο Υπουργός Υγείας το τελευταίο διάστημα και ειδικά μετά την αύξηση των περιστατικών κρούουν των κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την πιστή τήρηση των πρωτοκόλλων και των νέων μέτρων τα οποία επιβλήθηκαν σε όλη την Κύπρο.

Μάλιστα, στη Λεμεσό – αντίθετα με άλλες πόλεις – αποφασίστηκε όπως οι χώροι εστίασης να κλείνουν στις 22:30 κάθε βράδυ, ενώ ταυτόχρονα το Υπουργείο συστήνει όπως περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις μετά τις 23:30 το βράδυ. Κάτι το οποίο αν και δεν είναι υποχρεωτικό, δείχνει τις σκέψεις των αρμοδίων για ενδεχόμενες νέες αποφάσεις. 

>>>Διαβάστε ακόμη: Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εισηγούνται οι ειδικοί (Πληροφορίες) <<<

Σε αυτά τα έρχονται να προστεθούν και οι εισηγήσεις για τοπικά lockdown με περιορισμούς στις μετακινήσεις σε κάποιες περιοχές ώστε να περιοριστεί το πρόβλημα της εξάπλωσης. Εισηγήσεις οι οποίες βρίσκονται στο τραπέζι εδώ και καιρό από τους ειδικούς και αξιολογούνται αναλόγως των εξελίξεων από τους αρμόδιους. 

Έτοιμο να ενεργοποιηθεί άμεσα αν χρειαστεί το 8998

Με αφορμή τα πιο πάνω, η Brief συνέλεξε νεότερες πληροφορίες σχετικά με τον τηλεφωνικό αριθμό 8998, ο οποίος είχε χρησιμοποιηθεί κατά τη περίοδο Μαρτίου – Μαϊου, όπου και είχε επιβληθεί lockdown σε όλη την Κύπρο, και μέσω αυτού επιτρεπόταν η μετακίνηση των πολιτών μετά από την αποστολή sms. 

Όπως λοιπόν πληροφορούμαστε, το 8998, σε ενδεχόμενο που χρειαστεί και αποφασιστεί ως νέο μέτρο ο τοπικός ή καθολικός περιορισμός στις μετακινήσεις πολιτών, μπορεί να επαναλειτουργήσει άμεσα ώστε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του κράτους και των πολιτών. Κάτι που δηλώνουν έτοιμες να υλοποιήσουν και οι ιδιωτικές εταιρείες που μέσω αυτών λειτουργεί το όλο σύστημα

Να υπενθυμίσουμε πως οι πολίτες μπορούσαν να στείλουν ένα απλό μήνυμα SMS στον αριθμό 8998 για σκοπούς μετακίνησης και ακολούθως λάμβαναν απάντηση (έγκριση ή απόρριψη) της μετακίνησης τους. Υπηρεσία η οποία ενεργοποιήθηκε μετά την απόφαση για lockdown στα τέλη Μαρτίου του 2020 και ήταν μία εκ των δύο επιλογών (σ.σ. έντυπα) για κατ' εξαίρεση μετακίνηση εν μέσω της πανδημίας και των αυστηρών μέτρων. 

Στο μήνυμα οι πολίτες επέλεγαν τον λόγο μετακίνησης τους που αντιστοιχούσε σε ένα αριθμό από συγκεκριμένους λόγους (σ.σ. υπεραγορές, φαρμακεία, βόλτα κατοικιδίου, σωματική άσκηση κ.α) και ακολούθως, το αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου και τον ταχυδρομικό κώδικα της οικίας τους.

Το χρονικό περιθώριο και ο αριθμός των μηνυμάτων ανά ημέρα που είχαν στη διάθεση τους οι πολίτες για μετακίνηση, αποφασίζονταν και αναθεωρούνταν μετά από αξιολόγηση των δεδομένων της πανδημίας. 

Να υπενθυμίσουμε πως το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ. Πέτρος Καραγιάννης, επεξήγησε σε προηγούμενες του δηλώσεις στην Brief πως σε περίπτωση που αποφασιστεί τοπικό lockdown (σ.σ. ενδεχομένως όχι σε ολόκληρες επαρχίες αλλά σε συγκεκριμένες περιοχές) από τους αρμοδίους αυτό θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να μην μετακινεί απλά μια μάζα ατόμων σε κάποια άλλη περιοχή, ενώ παράλληλα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δούμε και περιορισμό στις μετακινήσεις σε συγκεκριμένες περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένους αριθμούς επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (σ.σ. παράδειγμα να απαγορευθούν οι άσκοπες μετακινήσεις ειδικά τις βραδινές ώρες). 

Εξαιρετικά απομακρυσμένο το ενδεχόμενο του ολικού lockdown

Σύμφωνα και με προηγούμενες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, στη μορφή που είχε τον Μάρτιο - Απρίλιο, θεωρείται ως εξαιρετικά απομακρυσμένο ενδεχόμενο, καθώς σύμφωνα με τον Υπουργό, μια τέτοια απόφαση θα ήταν καταστροφική για την οικονομία, ωστόσο, σημείωσε παράλληλα πως σε περίπτωση που θα χρειαστούν τοπικά ή άλλα μέτρα θα παρθούν και οι ανάλογες αποφάσεις.  

Υπενθυμίζουμε ποια μέτρα βρίσκονται σήμερα σε ισχύ στην Κύπρο: 

1/   Επιτρέπεται η παρουσία σε συναθροίσεις προσώπων σε οικίες και σε δημόσιους χώρους συναθροίσεων, εξαιρουμένων των χώρων εστίασης, με μέγιστο αριθμό συναθροιζομένων τα 10 άτομα ανά οικία/ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των ανήλικων παιδιών.

2/    Ο εκκλησιασμός σε εκκλησίες, καθώς και θρησκευτικές τελετές, τελούνται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

3/    Επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων σε αθλητικές εγκαταστάσεις, στο πλαίσιο των αθλητικών πρωταθλημάτων, χωρίς την παρουσία θεατών, νοουμένου ότι τηρούνται τα σχετικά πρωτόκολλα. 

4/    Ο μέγιστος αριθμός προσώπων που επιτρέπεται να εξυπηρετούνται στα υποστατικά εστίασης, ορίζεται σε 75 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους. Εξακολουθεί σε κάθε περίπτωση να ισχύει το μέτρο για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. για εσωτερικούς χώρους και 2 τ.μ. για εξωτερικούς χώρους ανά άτομο, ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά μέτρα κάθε υποστατικού. Για παράδειγμα, εάν ένας χώρος εστίασης διαθέτει 400 τ.μ. σε εξωτερικό χώρο και με βάση το μέτρο για τήρηση απόστασης 2 τ.μ. ανά άτομο, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι 200 άτομα, ο αριθμός των πελατών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150. Εάν ένα υποστατικό διαθέτει 300 τ.μ. σε εσωτερικό χώρο και με βάση το μέτρο για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. ανά άτομο, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι 100 άτομα, ο αριθμός των ατόμων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 75. Νοείται ότι σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η κράτηση πέραν των 10 ατόμων ανά τραπέζι.

5/    Απαγορεύεται το cocktail party και τα συγχαρητήρια σε γάμους και βαφτίσεις. Επιτρέπεται μόνο η φυσική παρουσία σε γεύμα ή δείπνο, με μέγιστο αριθμό παρευρισκόμενων τα 350 άτομα

6/    Επιτρέπεται η διοργάνωση εκδηλώσεων, όπως συνέδρια, ημερίδες, συνελεύσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις χορού ή μουσικής, κτλ, σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας.

7/    Επιτρέπεται η λειτουργία κλειστών και ανοικτών κινηματογράφων, θεάτρων και αιθουσών θεαμάτων με πληρότητα στο 50% της χωρητικότητάς τους.

8/    Οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων (φούρνοι, υπεραγορές, μινι-μάρκετ, κτλ) και τα φαρμακεία μεταξύ των ωρών 8 π.μ. και 9 π.μ. εξυπηρετούν μόνο άτομα άνω των 60 ετών και άτομα με αναπηρίες

Τα πιο πάνω μέτρα, που ρυθμίζονται με Διάταγμα του Υπουργού Υγείας που θα εκδοθεί εντός της ημέρας, τίθενται σε ισχύ από σήμερα, 18 Οκτωβρίου 2020, και για περίοδο δύο εβδομάδων, ήτοι μέχρι τις 2 Νοεμβρίου 2020.

Επιπρόσθετα των πιο πάνω, και λόγω της επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας και του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου στην πόλη και επαρχία Λεμεσού, αποφασίστηκαν επιπλέον τα πιο κάτω μέτρα:

1.    Επιτρέπεται η λειτουργία των χώρων εστίασης (καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, σνακ-μπαρ, κοκ) μέχρι τις 10.30 μ.μ..
2.    Συστήνεται αυστηρά ο περιορισμός στις μετακινήσεις των πολιτών μετά τις 11.30 μ.μ..

Τα μέτρα για την πόλη και την επαρχία Λεμεσού, τέθηκαν σε ισχύ στις 18 Οκτωβρίου 2020, και θα έχουν διάρκεια μέχρι τις 26 Οκτωβρίου 2020.

Επιπρόσθετα με τα πιο πάνω μέτρα, υπενθυμίζεται ότι με Διάταγμα του Υπουργού Υγείας η χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, ηλικίας 12 ετών και πάνω, είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς εσωτερικούς χώρους όπως περιγράφονται στην οδηγία που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας.