Πάνω από 107 χιλιάδες οι εμβολιασμοί στην Κύπρο

Για ποιους είναι ανοικτή η Πύλη εμβολιασμού

Έχουν γίνει μέχρι στιγμής 107,485 εμβολιασμοί κατά του COVID-19 με την 1η δόση και  41,897 εμβολιασμοί και με τις 2 δόσεις, σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ανοικτή η πύλη εμβολιασμού για άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη και με Σοβαρή Παχυσαρκία

Να θυμίσουμε ότι, στο πλαίσιο υλοποίησης του Εθνικού Πλάνου Εμβολιασμού και με στόχο την προστασία, μέσω της εμβολιαστικής κάλυψης, των ατόμων με αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από την COVID-19, το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει για τα ακόλουθα, όσον αφορά στο σχεδιασμό για τον εμβολιασμό των ατόμων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και των ατόμων με Σοβαρή Παχυσαρκία:

- Τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη όπως και τα άτομα με Σοβαρή Παχυσαρκία έχουν περιληφθεί από τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας στις ομάδες των ασθενών υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από την COVID-19 και αντίστοιχα στον σχεδιασμό του Υπουργείου για εμβολιασμό τους κατά προτεραιότητα, μαζί με τις υπόλοιπες ομάδες που έχουν καθοριστεί.

Συγκεκριμένα, με βάση επιστημονικά κριτήρια, τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν κατηγοριοποιηθεί για λόγους προτεραιότητας όσον αφορά στον προγραμματισμό για τον εμβολιασμό τους σε: 

  • Ομάδα προτεραιότητας Α: Άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι και άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ που λαμβάνουν ινσουλίνη.
  • Ομάδα προτεραιότητας Β: Άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη και μακροαγγειακές ή/και μικροαγγειακές επιπλοκές (Στεφανιαία Νόσος, Περιφερική αγγειοπάθεια, Χρόνια Νεφρική νόσος, Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, Νόσος καρωτίδων, Αμφιβληστροειδοπάθεια).
  • Ομάδα προτεραιότητας Γ: Άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη – υπόλοιποι.

Σε πρώτη φάση θα προχωρήσει ο εμβολιασμός των ατόμων που πληρούν τα κριτήρια των Ομάδων Προτεραιότητας Α και Β. Σε επόμενη φάση, περίπου στα μέσα Απριλίου 2021, και νοουμένου ότι υπάρχει η αναμενόμενη ροή εμβολίων θα προχωρήσει ο εμβολιασμός και των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη που ανήκουν στην Ομάδα Προτεραιότητας Γ.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

- Με βάση επιστημονικά κριτήρια έχουν κατηγοριοποιηθεί για λόγους προτεραιότητας, όσον αφορά στον προγραμματισμό για τον εμβολιασμό τους, τα άτομα με Σοβαρή Παχυσαρκία. Συγκεκριμένα άτομα με ΔΜΣ> 40, ή ΔΜΣ >=35 και μεταβολικό σύνδρομο.

Τα πιο πάνω άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη (Ομάδα Προτεραιότητας Α και Β) και τα άτομα με Σοβαρή Παχυσαρκία (άτομα με ΔΜΣ> 40, ή ΔΜΣ >=35 και μεταβολικό σύνδρομο), ανεξαρτήτως ηλικίας, μπορούν να προβούν, μέσω της Πύλης Εμβολιασμού, σε διευθέτηση ραντεβού για εμβολιασμό στα Εμβολιαστικά Κέντρα που λειτουργούν παγκύπρια.  Η Πύλη θα παραμείνει ανοικτή για τις συγκεκριμένες ομάδες μέχρι και την Πέμπτη, 1 Απριλίου, στις 7 το βράδυ. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που εμπίπτουν στις ομάδες ασθενών που αναφέρονται στα σημεία 2 και 3, σύμφωνα με το Λογισμικό του ΟΑΥ, ανέρχεται σε 18,973 άτομα.

Να σημειώσουμε ότι, αναμένεται στο τέλος της εβδομάδας να ανοίξει η πύλη εμβολιασμού για άτομα άνω των 65 ετών.

 
21155