Παρέμβαση Ιωνά για video Al Jazeera / Tι αναφέρει ο τέως Υπουργός

Καθαρή περίπτωση lobbying που έπρεπε να είναι ρυθμισμένο, τα όσα προβάλλει βίντεο Al Jazeera, λέει ο Ι. Νικολάου

Το βίντεο που κυκλοφόρησε τις τελευταίες ημέρες και προκάλεσε την οργή της κοινής γνώμης συνιστά καθαρή περίπτωση lobbying, το οποίο όφειλε και έπρεπε να είναι ρυθμισμένο, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο τέως Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου, προσθέτοντας πως «δεν μπορούν αξιωματούχοι του Κράτους να μετέχουν σε ομάδες προώθησης συμφερόντων, ούτε βέβαια να προωθούνται συμφέροντα εταιρειών και αυτό να μην είναι καταγραμμένο σε ένα μητρώο ούτως ώστε να ελέγχονται οι πράξεις και ενέργειες τους».

>>> Οι εξελίξεις με το βίντεο του Al Jazeera <<<

Σημειώνει πως «η ρύθμιση μηχανισμών ελέγχου, όπως έχουν διαμορφωθεί μετά από πολυετή διαβούλευση, παραμένουν στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, και αν διαφωνούν με συγκεκριμένες πρόνοιες ας προβούν σε τροποποιήσεις, όπως είναι η αρμοδιότητα τους. Αν δεν συμφωνούν με τον τρόπο διορισμού των μελών της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, δηλαδή αν δεν θέλουν να τους παραχωρήσουν το περίβλημα του διορισμού των ανεξάρτητων αξιωματούχων, ας επιλέξουν ένα σύστημα με τη συμμετοχή της Βουλής, αρκεί να μην καθυστερεί η ρύθμιση των μηχανισμών αυτών», προσθέτει.

Αναφέρει ακόμη πως «δεν πρέπει να διερωτόμαστε γιατί φτάνουμε σήμερα σε αυτά τα φαινόμενα, χρειάζονται να ληφθούν αποφάσεις άμεσα γιατί τα πράγματα καθοδηγούνται από τη φράση ‘ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο’. Ο φόρτος εργασίας δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμη δικαιολογία. Η πραγματική πολιτική βούληση συνίσταται από την αναμενόμενη επίγνωση των ζητημάτων διαφθοράς και την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της κάθε επιτροπής για την καταπολέμηση της διαφθοράς», σημειώνει ο Ιωνάς Νικολάου.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Προσθέτει πως «στο τέλος, οι πολιτικές αυτές μετατρέπονται σε συνεργούς ενός ανεπαρκούς συστήματος ελέγχου, της αρπαχτής, της λαμογιάς, του εύκολου πλουτισμού, που οδηγεί στην καταρράκωση του πολιτειακού μας συστήματος. Έστω και τώρα ας δοθεί προτεραιότητα, αντί των οποιωνδήποτε δηλώσεων, στη δημιουργία αυτών των μηχανισμών ελέγχου που δυνατό να οδηγήσουν στη πρόληψη, την αποκάλυψη και επαρκή διερεύνηση, καθώς και την καταστολή με την παραδειγματική τιμωρία, όπως λειτουργούν σε άλλες χώρες», καταλήγει ο κ. Νικολάου.

(ΚΥΠΕ)
 

 
27640