Παρουσιάστηκε η υποψηφιότητα της Κύπρου για το Εurobasket 2025

Την υποψηφιότητα της Κύπρου για τη διοργάνωση ομίλου της τελικής φάσης του Ευρωμπάσκετ του 2025 στο γήπεδο Σπύρος Κυπριανού στη Λεμεσό, παρουσίασε απόψε η Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, χαρακτηρίζοντας την υποψηφιότητα ως ιστορική στιγμή τόσο για τον κυπριακό αθλητισμό όσο και την Κύπρο γενικότερα.
 
«Η Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΚΟΚ) και η χώρα μας βρίσκεται ενώπιον μιας ιστορικής σημασίας ευκαιρίας, τη διεκδίκηση μιας πολύ μεγάλης αθλητικής διοργάνωσης, η οποία θα αποτελέσει ορόσημο αθλητικής και κοινωνικής προοπτικής», ανέφερε ο Πρόεδρος της ομοσπονδίας Ανδρέας Μουζουρίδης, σε εκδήλωση για την παρουσίαση της υποψηφιότητας, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, βουλευτών και αθλητικών παραγόντων.
 
Όπως είπε, με ενδεχόμενη ανάθεση από την Fiba Europe της συγκεκριμένης διοργάνωσης στην Κύπρο, η χώρα τόσο σε επίπεδο αθλητισμού όσο και σε άλλες παραμέτρους θα αποκομίσει πολλαπλά οφέλη «και για αυτό θεωρούμε ότι είναι μία μοναδική ευκαιρία που δεν πρέπει να αφήσουμε να πάει χαμένη».
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΚΟΚ, «έχοντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία από άλλες επιτυχείς διοργανώσεις που με χαρά φιλοξενήσαμε στο παρελθόν, αλλά και την πετυχημένη αναβάθμιση των εγχώριων διοργανώσεων που μεθοδικά και στοχευμένα πετύχαμε τα τελευταία χρόνια αισθανόμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στο επόμενο μεγάλο βήμα, τη διεκδίκηση μιας τόσο μεγάλης διοργάνωσης η οποία θα θέσει την κυπριακή καλαθόσφαιρα σε μια νέα εποχή προόδου και ανάπτυξης και θα προσελκύσει στην πατρίδα μας τα φώτα όλης της Ευρώπης».
 
Ο φάκελος της κυπριακής υποψηφιότητάς έχει κατατεθεί στις 30 Αυγούστου του 2021 και η διαδικασία παρουσίασης των υποψηφιοτήτων θα πραγματοποιηθεί στο Μόναχο τον Μάρτιο του 2022.
 
 «Είναι η ευκαιρία μας να δείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά φτάνει να οργανωθούμε σωστά και να λειτουργήσουμε ως χώρα ομαδικά και συντονισμένα για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσα», τόνισε ο κ. Μουζουρίδης, προσθέτοντας πως η στήριξη και η συνεργασία της κυβέρνησης ήταν και είναι απαραίτητη προϋπόθεση «για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε για πρώτη φορά στα χρονικά του κυπριακού αθλητισμού μια τόσο μεγάλη διοργάνωση που παρόμοια της δεν έγινε ξανά στο νησί μας».
 
Εξάλλου, λέγοντας πως εφόσον ανατεθεί σε μια χώρα η φιλοξενία της διοργάνωσης, η χώρα αυτή έχει τη δυνατότητα επιλογής μιας ομάδας που θα συμμετέχει, ο κ. Μουζουρίδης είπε πως σε περίπτωση ανάθεσης της διοργάνωσης, η πρόθεση και επιδίωξή μας θα είναι να γίνουν στην Κύπρο οι αγώνες της Εθνικής Ελλάδας, εφόσον προκριθεί στην τελική φάση της διοργάνωσης.
Όπως είπε, με βάση μελέτη που διενήργησε ο οίκος EY, κατόπιν ανάθεσης από την ΚΟΚ, τα οικονομικά οφέλη από την διοργάνωση είναι δεδομένα. Όπως είπε ο κ. Μουζουρίδης, το κόστος εκτιμάται στα €5,6 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα €2,8 εκατ. σε δικαιώματα και υποχρεώσεις προς τη FIBA Europe, €1,8 εκατ. σε έξοδα διοργάνωση και προϋπολογιζόμενα έξοδα περίπου €1 εκατ. για ανακαίνιση και την αύξηση της χωρητικότητας του γηπέδου στου κλειστού Σπύρος Κυπριανού, στη Λεμεσό, που θα φιλοξενήσει τους αγώνες.
 
Σύμφωνα με τον κ. Μουζουρίδη, η συνολική ελάχιστη αναμενόμενη συνεισφορά της διοργάνωσης στην κυπριακή οικονομία, πάντα με βάση την μελέτη, αποτιμάται στα €12,9 εκατ., €9 εκατ. από διεθνείς θεατές, δημοσιογράφους και αποστολές και €3,9 εκατ. από εγχώριους θεατές.
 
Εξάλλου σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Υπουργός Κωνσταντίνος Πετρίδης χαρακτήρισε την ημέρα αυτή ως ιστορική για την Κύπρο αφού αφορά την παρουσίαση της υποψηφιότητας «για το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός που ευχόμαστε να διοργανωθεί στην Κύπρο».
 
Ανέφερε χαρακτηριστικά πως όταν τον ενημέρωσαν για τη διεκδίκηση της διοργάνωσης ο ίδιος νόμισε «ότι ήταν κάποιο αστείο». Σημείωσε ωστόσο πως όταν του εξήγησαν τη αναβάθμιση των σχέσεων και τις τεχνικές μελέτες και το όλο σκεπτικό «φάνηκε ότι αυτό το όνειρο μπορούσε να γίνει πραγματικότητα».
 
Διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή θα είναι δίπλα στην ΚΟΚ και πρόσθεσε ότι η Ομοσπονδία χρειάζεται επίσης και τη στήριξη όλων των άλλων εταίρων για την επιτυχία της όλης προσπάθειας.
 
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος της Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης είπε πως η πόλη «είναι προπονημένη» για τέτοιες διοργανώσεις, αφού πρόσφατα φιλοξένησε την σύνοδο του Πανευρωπαϊκού Συνδέσμου Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών, ενώ τώρα φιλοξενεί το παγκόσμιο πρωτάθλημα ελεύθερης κατάδυσης και πρόσθεσε ότι η πόλη θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις την κυπριακή υποψηφιότητα, γνωρίζοντας τα οφέλη που μπορεί αυτό να επιφέρει.
 
Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, Ανδρέας Μιχαηλίδης είπε πως ο οργανισμός έχει εντυπωσιαστεί από το πλάνο και τους σχεδιασμούς της ΚΟΚ σε σχέση με την υποψηφιότητα και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το εγχείρημα θα πετύχει.
 
Και ο  Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής και τέως πρόεδρος της ΚΟΚ, Γιώργος Χρυσοστόμου χαρακτήρισε και την υποψηφιότητα ως ιστορική στιγμή για την Κύπρο και τον κυπριακό αθλητισμό γενικότερα.
 
Τέλος, στο πλευρό της κυπριακής υποψηφιότητας ήταν και ο θρύλος του ελληνικού αλλά και του ευρωπαϊκού μπάσκετ, Δημήτρης Διαμαντίδης,  ο οποίος ευχήθηκε ό,τι καλύτερο και κάθε επιτυχία σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια και πρόσθεσε πως ο ίδιος είναι πολύ χαρούμενος που βλέπει μεγάλη ομαδικότητα και από την κυβέρνηση και όλους τους φορείς έτσι ώστε το εγχείρημα αυτό να έχει ευτυχή κατάληξη.
 
(ΚΥΠΕ)

 
25105