ΠΑΣΥΔΥ: Ψυχολογική στήριξη για τους επαγγελματίες υγείας

«Οι επαγγελματίες υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του ιού»

Οι κλάδοι Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού και Νοσηλευτικού Προσωπικού Ψυχικής Υγείας της ΠΑΣΥΔΥ ζητούν ψυχολογική στήριξη των επαγγελματιών υγείας από για τις επιπτώσεις που επιφέρει στην ψυχική τους υγεία ο COVID-19, με αφορμή και τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής για διαμόρφωση δράσεων για την ψυχολογική στήριξη των πολιτών.

«Οι επαγγελματίες υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του ιού καθώς φροντίζουν καθημερινά ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό και ο ψυχολογικός τραυματισμός τους συνιστά αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα, γι’ αυτό και αποτελεί το αντικείμενο έρευνας σε αρκετές επιστημονικές μελέτες από την έναρξη της πανδημίας», αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι ανάλογη μελέτη διεξήχθη και στην Κύπρο τον περασμένο Νοέμβριο από ερευνητική ομάδα του Τμήματος Νοσηλευτικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, με επικεφαλής τη Δρ. Μαρία Καρανικόλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας και τα αποτελέσματά της καταδεικνύουν το μέγεθος και τη σοβαρότητα του προβλήματος. 
 
«Συναισθηματική εξάντληση, υψηλής έντασης στρες, επαγγελματική εξουθένωση (burnout syndrome), κοινωνικός στιγματισμός των επαγγελματιών υγείας που εργάζονται σε δομές covid, κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου, Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες αποτελούν κάποια από τα συμπεράσματα της μελέτης, με τα συμπτώματα να παρουσιάζονται πιο έντονα στις δομές με περισσότερους θανάτους ασθενών.  Επιπρόσθετα, έχουν καταγραφεί σκέψεις και συναισθήματα συναδέλφων, τα οποία προκαλούν συναισθηματική ένταση, όπως φόβος και αγωνία μήπως μεταδώσουν τον ιό στην οικογένεια ή τους συναδέλφους τους, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται ή να αδυνατούν να εκπληρώσουν τις καθημερινές τους υποχρεώσεις σε οικογενειακό, προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο», αναφέρεται.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σημειώνεται ότι από τα πιο πάνω πρόδηλα καταδεικνύεται η άμεση ανάγκη για ανάληψη πρωτοβουλιών με σκοπό τη συνεχή, καθημερινή και ουσιαστική στήριξη της ψυχικής υγείας των επαγγελματιών υγείας. 

«Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι οι δομές αυτές στήριξης προς τους συναδέλφους θα έπρεπε να υπάρχουν και να λειτουργούν ήδη από το πρώτο κιόλας κύμα της πανδημίας. Να σημειωθεί ότι η ψυχολογική στήριξη των επαγγελματιών υγείας από ειδικούς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι μία συνήθης και απαραίτητη τακτική που ακολουθείται και μάλιστα συμβαίνει κάτω υπό φυσιολογικές υγειονομικές συνθήκες και όχι απαραίτητα υπό συνθήκες πανδημίας», προστίθεται.
 
Αναφέρεται ακόμα ότι η Οργάνωσή έχει ήδη αποσταλεί επίσημη επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας και τον Γενικό Διευθυντή του ΟΚΥπΥ, ως οι αρμόδιοι φορείς, με την οποία τους υποδεικνύεται η υποχρέωσή τους να επιληφθούν άμεσα τους θέματος και να προσφέρουν λύσεις με παροχή συνεδριών με ειδικούς σε όσους συναδέλφους το επιθυμούν και με την παρουσία ειδικών στα Δημόσια Νοσηλευτήρια για την ψυχολογική στήριξη των επαγγελματιών υγείας, ώστε να παραμείνει το προσωπικό, ενδυναμωμένο ψυχολογικά και υγιές, για να μπορεί ν’ αντεπεξέλθει και να συνεχίσει να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. 

(ΚΥΠΕ)
 

 
25250