ΠΑΣΥΝΟ: Ανέτοιμα τα νοσηλευτήρια για το δεύτερο κύμα κορωνοϊού

Για υποστελέχωση των νοσηλευτηρίων κάνει λόγο η ΠΑΣΥΝΟ – Καλεί Βουλή, Κυβέρνηση και ΟΚΥΠΥ να δώσουν λύσεις

Τα νοσηλευτήρια δεν είναι έτοιμα για το δεύτερο κύμα της πανδημίας λόγω της κατάστασης υποστελέχωσης που υπάρχει, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ) Παναγιώτης Γεωργίου, καλώντας τον ΟΚΥπΥ, το Υπουργείο Υγείας και τη Βουλή να δώσουν άμεσα λύσεις, στηρίζοντας τους λειτουργούς της υγείας στη μάχη με τον κορωνοϊό.
 
Η ΠΑΣΥΝΟ καταγγέλλει τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) για αθέτηση συμφωνηθέντων. «Είχαμε συμφωνήσει στις 23 Ιουνίου 2020 την άμεση πρόσληψη 160 νοσηλευτών, σε πρώτη φάση, και στη συνέχεια άλλων 100 νοσηλευτών μέχρι τον Φεβρουάριο 2021. Μάλιστα είχε τεθεί ως προϋπόθεση ότι θα εξοικονομούνταν άλλοι 48 νοσηλευτές από άλλες υπηρεσίες, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν είδαμε καμιά εξοικονόμηση», είπε ο κ. Γεωργίου. 
 
Οι προσλήψεις, σημείωσε, δεν έχουν γίνει και υπάρχουν διάφορες δικαιολογίες εκ μέρους του ΟΚΥπΥ. «Έχουμε πάρει κάποιες διαβεβαιώσεις τις τελευταίες ημέρες ότι έχουν αρχίσει και καλούν στο Υπουργείο κόσμο για να υπογράψουν συμβόλαια. Είναι υποσχέσεις όμως που τις παίρνουμε εδώ και πέντε μήνες γι αυτό κρατούμε μικρό καλάθι», είπε.
 
Ο κ. Γεωργίου είπε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Νοσοκομείο Αναφοράς, το οποίο επωμίζεται το μεγαλύτερο βάρος της δεύτερης φάσης της πανδημίας και δεν έχει τον ασφαλή αριθμό στελέχωσης.
 
«Βάσει μελέτης, στο νοσοκομείο αναφοράς έπρεπε να προσληφθούν 21 νοσηλευτές. Από τη στιγμή που λειτουργούν οι υφιστάμενοι θάλαμοι και ανοίγουν καινούργια τμήματα για COVID 19 αντιλαμβάνεστε ότι τώρα μιλούμε για πιο μεγάλο αριθμό νοσηλευτών που χρειάζονται για να λειτουργήσει κανονικά το νοσοκομείο», σημείωσε.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<
 
Εξήγησε ότι στην πρώτη φάση, το νοσοκομείο αναφοράς ήταν αποκλειστικά και μόνο για COVID 19 αλλά αυτή τη στιγμή για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος της Αμμοχώστου λειτουργούν διάφορα Τμήματα καθώς και θάλαμοι για COVID 19.
 
«Διανύουμε την τρίτη εβδομάδα Οκτωβρίου, το δεύτερο κύμα πανδημίας είναι προ των πυλών, και δεν έγινε καμιά νέα πρόσληψη. Δεν γίνεται να λέμε ότι είναι έτοιμα τα νοσηλευτήρια μας και να μην έχουμε προσωπικό. Είναι ένα από τα βασικά συστατικά. Το ένα είναι ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός, το άλλο είναι η σωστή στελέχωση. Άμα δεν υπάρχει σωστή στελέχωση σημαίνει ότι δυστυχώς δεν είμαστε έτοιμοι», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι υπάρχει συνάντηση την Τρίτη με την κεντρική διοικητική ομάδα του ΟΚΥπΥ, κατά την οποία η συντεχνία θα ζητήσει εξηγήσεις για την καθυστέρηση και πώς προχωρά το θέμα.

(ΚΥΠΕ)
 

 
26078