Πειθαρχική έρευνα εναντίων νοσηλευτριών / Ποιος ο λόγος

Η ΠΑΣΥΝΟ έχει εξαγγείλει ήδη 12ωρη απεργία την ερχόμενη Δευτέρα

Ενώπιον λειτουργού του Υπουργείου Υγείας, ο οποίος ορίστηκε για την εκδίκαση των παραπτωμάτων, αναμένεται να βρεθούν την προσεχή Δευτέρα οι πέντε νοσηλεύτριες του Νοσοκομείου Αθαλάσσας, εναντίον των οποίων διατάχθηκε πειθαρχική έρευνα από τον Υπουργό Υγείας, ύστερα από συμμόρφωση τους με απόφαση της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών να απέχουν από την εκτέλεση συγκεκριμένων καθηκόντων, για λόγους υγείας και ασφάλειας στον χώρο που εργάζονταν.

>>> Διαβάστε επίσης:  Απαντά σε ΠΑΣΥΝΟ για την πειθαρχική έρευνα ο Υπ. Υγείας <<<

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΑΣΥΝΟ έχει εξαγγείλει ήδη 12ωρη απεργία την ερχόμενη Δευτέρα, καλώντας παράλληλα τον Υπουργό Υγείας όπως αποσύρει όλες τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την εκδίκαση παραπτωμάτων κατά νοσηλευτών, θεωρώντας την ενέργειά του να διατάξει έρευνα εναντίον τους, εκτός θεσμικού και νομικού πλαισίου.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, την 31η Μαΐου οι πέντε νοσηλεύτριες έλαβαν επιστολή, με την οποία καλούνται να παρευρεθούν στο Υπουργείο Υγείας, όπου έχει οριστεί λειτουργός για ακρόαση των «παραπτωμάτων» τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στη συνέχεια θα οριστεί ημερομηνία για ανακοίνωση της ποινής που θα τους επιβληθεί.

Ποιες ποινές αντιμετωπίζουν

Οι ποινές που αντιμετωπίζουν, αναφέρουν οι πληροφορίες του ΚΥΠΕ, είναι από απλή επίπληξη μέχρι σοβαρή επίπληξη, η οποία καταχωρείται στο φάκελο του εργαζόμενου νοσηλευτή με συνέπειες στην μετέπειτα αξιολόγησή τους, η οποία ενδέχεται να επιφέρει μέχρι μείωση ή κατάργηση προσωρινής προσαύξησης.  

Σε επικοινωνία που είχε το ΚΥΠΕ με πηγή από το Υπουργείο Υγείας, αναφέρθηκε πως η 12ωρη απεργία εξαγγέλθηκε, με σκοπό  την «εκβίαση» σχετικά με την απόφαση.

Επί του παρόντος καμιά πρόθεση για απόσυρσηέρθηκε πως η 12ωρη απεργία εξαγγέλθηκε, με σκοπό  την «εκβίαση» σχετικά με την απόφαση.

Η ίδια πηγή σημείωσε ότι επί του παρόντος το Υπουργείο Υγείας δεν έχει πρόθεση να αποσύρει τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, εν αναμονή μάλιστα της απόφασης.

Εξάλλου, πρόσθεσε ότι η έρευνα διατάχθηκε από τον Υπουργό, ως το αρμόδιο πρόσωπο, κατόπιν αιτήματος και εισήγησης της Διεύθυνσης Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας που τέθηκε ενώπιον του από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, σημειώνοντας ότι η πειθαρχική αφορά σε περιστατικό που έλαβε χώρα τον περασμένο Νοέμβριο στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας και ότι η ΠΑΣΥΝΟ αποφάσισε να απεργήσει οκτώ μήνες μετά.

Η απεργία γίνεται λόγω της παράνομης διαδικασίας

Ερωτηθείς σχετικά με τους λόγους εξαγγελίας της απεργίας, ο εκπρόσωπος Τύπου της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ), Θεόδωρος Πετέλης, τόνισε πως «η απεργία γίνεται γιατί παράνομα έχει ξεκινήσει αυτή η διαδικασία», για να επαναλάβει ότι οι νοσηλεύτριες «εκτελούσαν οδηγίες της συντεχνίας τους και δρούσαν κάτω από την ομπρέλα της».

«Η απεργία γίνεται γιατί παράνομα έχει ξεκινήσει αυτή η διαδικασία. Οι άνθρωποι εκτελούσαν οδηγίες της συντεχνίας τους. Δρούσαν κάτω από την ομπρέλα της συντεχνίας. Η συντεχνία αποφάσισε ότι στον συγκεκριμένο χώρο δεν υπήρχε η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων. Γι’ αυτό το λόγο αποφασίστηκε, μετά από έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο, ότι θα απομακρύνουμε τους συγκεκριμένους συναδέλφους από τον συγκεκριμένο χώρο εργασίας, αφού ο εργοδότης δεν τους παρείχε υγεία και ασφάλεια στον χώρο εργασίας», είπε.

Εξήγησε περαιτέρω ότι το προσωπικό απομακρύνθηκε με οδηγίες της συντεχνίας και όχι δικές τους, σημειώνοντας ότι συνέχισαν κανονικά την εργασία τους σε άλλα τμήματα.

Πρόσθεσε ακόμα πως ο εν λόγω θάλαμος Covid στη συνέχει έκλεισε γιατί δεν προνοούσε κανένα πρωτόκολλο ασφάλειας και μετακινήθηκε αλλού.

Σε σχέση με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από τον Υπουργό Υγείας, ο κ. Πετέλης είπε πως ο Υπουργός διέταξε πειθαρχική, ωστόσο, δεν έπρεπε αφού απαγορεύεται, για να συμπληρώσει ότι η ΠΑΣΥΝΟ είχε στείλει επιστολή στον Υπουργό Υγείας τον περασμένο Ιανουάριο, με γνωμάτευση από τον Νομικό Σύμβουλο, με την οποία του εφιστούσαν την προσοχή για παραβίαση του συντάγματος, των νόμων και των διεθνών συμβάσεων που υπέγραψε η Κύπρος, αναφορικά του συνδικαλίζεσθαι.

Παράλληλα, είπε ότι έχει ενημερώσει όλες τις συντεχνίες, για να συμπληρώσει πως «είναι όλες πολύ αρνητικές με τη στάση του Υπουργού και όλες απορούν γιατί προχωρεί με τη διαδικασία».

Πιο δυναμικά μέτρα

Ο κ. Πετέλης προειδοποίησε ότι αν συνεχιστεί η διαδικασία δεν τους μένει άλλη επιλογή από τα πιο δυναμικά μέτρα, σημειώνοντας ότι δεν θέλει για την ώρα να προκαταλάβει την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Εξέφρασε, ωστόσο, την πεποίθηση πως πρέπει να διεκδικήσουν και να πάρουν τα δικαιώματα τους.

«Ή θα κλείσει το μαγαζί και να πάω σπίτι μου. Γιατί ποιος θα είναι πλέον ο λόγος να είμαι συνδικαλιστής και να διεκδικώ δικαιώματα από τη στιγμή που μου τα παίρνουν;», διερωτήθηκε.  

Επιπλέον, ανέφερε πως ο Υπουργός Υγείας «δεν πρέπει να ρίχνει την μπάλα αλλού», αφού συμπλήρωσε «εκείνος είναι ο πολιτικά προϊστάμενος, δικές του οι αποφάσεις, δικός του και ο αντίκτυπος».

«Κανονικά ο Υπουργός έπρεπε να απολογηθεί», είπε ο Θ. Πετέλης

Απαντώντας σχετικά με την πρόσθεση του Υπουργείο να μην αποσύρει τη διαδικασία, ο κ. Πετέλης   είπε πως «κανονικά ο Υπουργός έπρεπε να απολογηθεί, για την άθλια κατάσταση που παρέδωσε στον ΟΚΥπΥ το Νοσοκομείο Αθαλάσσας», προσθέτοντας ότι «ο λόγος που προκλήθηκε το συγκεκριμένο γεγονός είναι γιατί δεν υπήρχαν χώροι να μπορούμε να νοσηλεύσουμε αυτό το περιστατικό».

Σημείωσε, επίσης, ότι αν η διαδικασία συνεχιστεί, αυτό θα σημαίνει πως «χάσαμε τη δημοκρατία», συμπληρώνοντας ότι «αν περάσει αυτό το πράγμα δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει συνδικαλισμός στην Κύπρο».

(ΚΥΠΕ)  

 
27501