Πελεκάνος: Η πρόταση συνδέεται απόλυτα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ

Τι αναφέρει σε δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα (1/9), στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψης του  Εθνικού Συμβουλίου.

Μετά τη σύσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε ενημέρωση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου, αναφορικά με τις εξελίξεις που προέκυψαν μετά και την τελευταία συνεδρία του Σώματος, ενόψει και της επικείμενης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος ανέλυσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, τους λόγους και το περιεχόμενο της πρότασης που περιληπτικά περιέγραψε στις 25 Αυγούστου, ως απάντηση στους ισχυρισμούς του κ. Τατάρ περί ελληνοκυπριακού κράτους και παραγνώρισης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων ως αυτά προκύπτουν από τις Συμφωνίες Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με βάση την απάντηση/πρόταση του Προέδρου προς τον κ. Τατάρ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε προς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου πως η πρόταση συνδέεται απόλυτα με τις Συμφωνίες Κορυφής, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση λειτουργική και συνεπώς βιώσιμη προς αποτροπή των τουρκικών επιδιώξεων.

Επί των θεμάτων που συζητήθηκαν έγινε ένας διάλογος και υπήρξαν διαφορετικές απόψεις σε κάποια θέματα. Παρόλα αυτά, παρά τις εκφρασθείσες διαφωνίες, η όλη συζήτηση διεξήχθη σε ένα απόλυτα πολιτικά επιτρεπτό επίπεδο, όπως οι δημοκρατικοί κανόνες και ο πολιτικός πολιτισμός υπαγορεύουν».

Ερωτηθείς αν τελικά ήταν πρόταση ή σχήμα λόγου αυτό που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε για το Σύνταγμα του 1960, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι πρόταση/απάντηση προς τον κ. Τατάρ».

Σε ερώτηση αν θα την καταθέσει ο Πρόεδρος στα ΗΕ, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βεβαίως θα αναφέρει ότι υπέβαλε ανάλογη πρόταση με αρνητική απάντηση από πλευράς των Τουρκοκυπρίων.

Σημειώνω ότι η πρόταση εντάσσεται στα πλαίσια των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με στόχο την επανέναρξη του διαλόγου που θα αποτρέπει την τουρκοκυπριακή πλευρά να υποβάλλει προτάσεις απόσχισης κατ΄ αντίθεση με τις Συνθήκες Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας ή το Κοινό Ανακοινωθέν μεταξύ του Προέδρου και του κ. Ερογλου, ημερομηνίας 11 Φεβρουαρίου 2004, που ρητά απαγορεύουν την απόσχιση του μέρους ή του όλου του εδάφους ή την ένωση του μέρους ή του όλου του εδάφους με οποιοδήποτε κράτος». 

 
27800